donderdag 25 juli 2019

Wat eten insecten

Vind e ten het nu op Kensaq. Insecten worden tegenwoordig steeds meer gezien als bron van eiwitten in menselijk voedsel. In veel landen is het eten van insecten normaal, maar in delen van de westerse cultuur zoals westelijk Europa niet. Insecten zijn koudbloedig en zijn zeer efficiënt in het omzetten van voedsel. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen.


De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Ze zijn veilig om te eten mits je poten en vleugels verwijdert en ze niet rauw eet. We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Insecten eten , zoals jullie weten doen meer dan miljard mensen dat al. Er zijn ongeveer miljoen soorten insecten , het precieze dieet verschilt per soort.


Aan het monddeel van een insect kun je zien wat het eet. Een insect heeft poten, dat is natuurlijk heel wat anders dan vogels, vissen of zoogdieren. Insecten met kaken kunnen “kauwende en bijtende” mondstukken hebben. De poten van een insect bestaan uit een soort dunne buisjes die met spieren aan elkaar vastzitten.


Wat eten insecten

Aan het einde van elke poot zitten meestal twee scherpe klauwtjes en een soort kussentje van haartjes. Dat kussentje werkt als een zuignapje. Maar verders alles wat vlees of vis is, liefst rauw.


Wespen zijn alleseters, vooral zoete stoffen en dranken, wat veel mensen niet weten, is dat wespen heel veel insecten vangen en eten , met hun scherpe kaken, bijten ze de kop er af, de rest gaat als voedsel voor de larven naar het nest. Ik weet niet waarom, want we eten wel garnalen en die zijn goed te vergelijken met insecten. Er is echt geen geldige reden om ze niet te eten.


Het zit duidelijk tussen onze oren. Wat eten mieren nou eigenlijk? Alle mieren zijn verschillend in de aard van de dingen die ze zullen eten om te overleven. Veel verschillende soorten mieren zullen verschillende dingen eten afhankelijk van de soort in kwestie.


Sommigen zullen hout eten , anderen zullen fruit te eten , en nog anderen zullen andere mieren eten. Je merkt het al op, insecten zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Genoeg informatie en tips om een spreekbeurt te houden over insecten ! Een volwassen kikker is een vleeseter.


Ze hebben namelijk geen skelet in hun lichaam, zoals wij wel hebben en ook de meeste dieren die we kennen, zoals de hond en de. Hij eet allerlei verschillende soorten insecten , krekels, spinnen en slakken. Soms eet hij ook een muis, een vogel, een vis of een salamander. Verschillende insecten (waaronder kevers), naaktslakken en platwormen hebben regenwormen op het menu staan. De regenworm heeft met name te vrezen van kleine zoogdieren zoals muizen en mollen.


Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Welke insecten kun je eten en hoe gezond zijn ze? Even wat achtergrondinformatie: ruim miljard mensen wereldwijd eten insecten , zoals sprinkhanen, krekels, rupsen, mieren en bijen. Want die larven eten namelijk hout. Regenwormen hebben vele vijanden, veel dieren die regenwormen eten hebben zich gespecialiseerd in het opsporen en vangen van de regenworm.


Een antenne is beweeglijk en staat wijd uit elkaar aan de voorkant van de kop. De kaken vertonen allerlei vormen, dat ligt eraan wat het dier eet. Sommige insecten , zoals een libel, doorstaan geen metamorfse. Vrijwel alle volwassen insecten hebben grote ogen die zijn samengesteld uit honderden dicht opeengepakte facetoogjes. Zij komen wel, net als andere insecten , uit een ei en heten dan larve.


Maar dan vervellen ze een of meerdere keren, en lijken dan al veel op hun ouders. Als het insect volwassen is, noem je hem een imago. Dan noem je hem een nymfe.


Wat eten insecten

Welkom op de site van Duurzaam Insecten Eten. Dè onafhankelijke site met alles wat je wilt weten over ‘entomofagie’ ofwel het eten van insecten. Ook in verse groente zitten veel insecten , larven of eitjes, die eten we dan gewoon op. Je vindt hier het laatste insecten eten nieuws, de lekkerste insecten recepten en links naar webshops en insectenkwekerijen.


Het eten van insecten is dus een goed alternatief voor vlees. In de roze koeken zit het sap van schildluizen uit Zuid- en midden Amerika (inmiddels worden de luizen ook gekweekt op Lanzarote) om de felroze kleur te krijgen. Inderdaa gemiddeld eten we meer dan 3gram insecten per jaar ! Voor insecten geldt hetzelfde als voor paddenstoelen: als je niet weet wat het is, eet het dan niet! Je kunt niet altijd met het blote oog zien of ze eetbaar zijn of niet. We nemen het zeker voor het onzeker en raden daarom aan om geen insecten direct uit de natuur te eten.


Wat eten insecten

Aan de vorm van zijn snavel kunt u zien wat vogels het liefste eten. In vele delen van de wereld wordt het eten van insecten als de normaalste zaak van de wereld gezien, alleen willen enkele West-Europese landen (waaronder ook Nederland) hier nog niet aan. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond. Een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom. En een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten.


Hier een overzicht van wat tuinvogels het liefst eten. De meest complete verzameling links over insecten en ongedierte en het bestrijden ervan. Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten.


Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken. In dat laatste geval zijn ze er alleen om zich voort te planten. Maar wat kun je nu eigenlijk eten ? Alleen de vrouwtjes van de knutten en de steekmuggen nemen bloed om hun eitjes tot ontwikkeling te kunnen laten komen. En waarom kijken wij raar op van het eten van insecten ? Waarom zou je insecten gaan eten ? In vergelijking met vlees is het eten van insecten beter voor het milieu.


Voor de productie van tien kilo insecten heb je acht tot negen kilo voedsel nodig. Dus er zijn wat insecten betreft veel minder grondstoffen nodig om eiwitrijkvoedsel te produceren. Ongeveer procent van het dieet van spinnen bestaat uit schimmels en stuifmeel, voor de overige procent voeden de dieren zich met vliegende insecten. Spinnen eten meer dan alleen insecten , zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.


Daarmee is aangetoond dat de dieren niet carnivoor zijn, zoals altijd werd gedacht, maar omnivoor. Muriel Verain deed onderzoek naar de kansen voor het eten van bonen, zeewier en insecten. Daarin komt naar voren dat het eten van insecten duidelijk nog aan het begin staat. Bij het eten van insecten gaat het nu veelal om meelwormen, sprinkhanen en krekels.


Daarnaast kun je ook kijken naar insecten als veevoer voor bijvoorbeeld koeien. Deze dieren eten vooral insecten , zoals spinnen, slakken, rupsen maar ook wormen, mieren, larven en nog veel meer. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. De kans is groot dat je een egel wel eens gehoord hebt tijdens zijn maaltijd: egels maken behoorlijk wat smak-, kauw- en snuifgeluiden wanneer ze aan het eten zijn.


Met hun tanden kunnen ze ook wat grotere insecten eten. Wanneer je insecten naar de tuin wilt lokken is dit waarschijnlijk de beste tip: zorg voor nectar in de tuin. De voorkeur van insecten gaat wat het soort plant betreft uit naar de inheemse soorten. Insecten voeden zich met nectar en zonder deze voedselbron in de tuin is de kans klein dat insecten zich naar jouw tuin zullen begeven.


Dolores gaat op bezoek bij een insectenkwekerij en krijgt van een topkok een heerlijk maal voorgeschoteld van meelwormen en sprinkhanen. Er zijn ook planten die insecten vangen om er voedingsstoffen aan te onttrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts