woensdag 17 juli 2019

Knoflook kweken

Het is super simpel: je stopt wat teentjes in de gron laat ze lekker groeien en als het loof begint te verdorren haal je de bollen uit de grond. Ik kreeg de tip al jaren geleden van een mede MM-er toen ik schreef dat je in november niet veel meer kan doen. Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten. Rond de herfstperiode raken de bakken van de moestuin aardig leeg, dus knoflook kweken kan dan prima! Zelf knoflook kweken Niets is lekkerder dan knoflook uit de eigen tuin.


Het heeft een andere smaak, is langer houdbaar en het is heel leuk om het zelf te kweken.

Beste plek om knoflook te kweken. Als je binnen knoflook gaat kweken , dan is het belangrijk dat de pot met knoflook op een zonnig plekje neerzet. Zet de pot bijvoorbeeld achter een raam zodat je eigenlijk knoflook aan het kweken bent in een kas.


Ook als je de knoflook buiten gaat kweken kun je deze het beste op een warm plekje in de zon neerzetten. Lees alles over het zaaien, verzorgen en oogsten van een knoflookplant aan de hand van een stappenplan. Zelfs uit een bloembak valt te oogsten. Veel groenten worden gezaai maar bij knoflook plant je de tenen.


Schrijvers van artikelen over groenteteelt benadrukken altijd dat je vooral gecertificeerd plantgoed moet kopen.

Vaak komt deze knoflook uit warme streken en zal in ons klimaat niet goed gedijen. Wil je thuis je eigen knoflook kweken ? Lees hier meer tips over het kweken van verse knoflook in een moestuinbak en begin ook een eigen moestuin met heerlijke pittige knoflook. In het voorjaar lopen ze uit met lange, smalle bladeren. Ondertussen wordt er onder de grond een nieuwe bol gevormd die zo eind juni, begin juli geoogst kan worden. Je kunt de knoflook langer in de grond laten zitten zodat de bollen groter worden, maar deze ‘reuzen’ knoflook is dan wel minder lang houdbaar.


Toch heeft het zijn eigen uitgesproken smaak die wonderen kan verrichten in de keuken. Ik kweek al jaren knoflook in de kas, wat een vroege maar zeer goede oogst geeft. Van de oogst bewaar ik een aantal bollen en zet de teentjes ult. De beste tijd om knoflook te planten is oktober, maar ook in maart is het geen enkel probleem om de teentjes te planten. Bij het kweken van knoflook is de geur van knoflook overduidelijk aanwezig en niet iedere plant houdt daarvan: Erwten, bonen en peultjes houden dus echt niet van knoflook.


Maar aardbeien, frambozen, bietjes, worteltjes en tomaten zijn er juist dol op. Weten wat er gebeurd als je knoflook teentjes uit de supermarkt in de grond stopt? Kijk dan het filmpje om te zien hoe je knoflook kweekt.


Door zijn bijzondere smaak is knoflook een uitstekende smaakmaker van gerechten. Het kan hoge bloeddruk reguleren en het voorkomt ook dat cholesterol zich aan de slagaderwanden hecht. Om deze reden is het handig als je je eigen knoflook thuis kunt kweken. Hoe moet je knoflook kweken ?

Je kunt knoflooktenen het beste in het najaar buiten in de volle grond te poten. Doe dit tussen half september en half november. Hoe eerder je de knoflook hebt gepoot, hoe eerder je ook kunt oogsten. Zelf kweken verveelt nooit! Plantuien - sjalotten - knoflook.


Tuinieren kan op veel manieren: in potten en bakken, in een kasje, een moestuin, een kleine of grote siertuin of op een landgoed. We willen graag inspireren, stimuleren en instrueren om van al jullie kweekacties een succes te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts