vrijdag 9 maart 2018

Bieten rooien

Een bietenrooier wordt gebruikt om suikerbieten machinaal te rooien. De grootste zelfrijdende bietenrooier is een machine die bietenrijen in één keer kan rooien. Aan de voorkant van de machine zit een frees, die het blad van de bieten verwijdert. Het rooien van bieten in natte omstandigheden.


Akkerbouwbedrijf Westerveld in Westendorp (Gld.) rooide half januari een perceel bieten in de buurt van Varsseveld.

Het bedrijf rooit de bieten in twee fasen, dus met een rooier en vlak daar achteraan een lader die de bieten oppikt. Vanaf september, wanneer de suikercampagne start, oogsten ( rooien ) we de suikerbieten in fasen. Dit doen we met onze Vervaet bietenrooier, die van zes rijen bieten het loof kapt, de kop afsnijdt en vervolgens uit de grond tilt en reinigt.


De bieten gaan vanuit de bunker op de rooier kiepwagens in, die ze wegrijden. Dat rode biet verwerkt kan worden tot smeersel hebben we in een eerder voorbeeld al laten zien. Deze hummus, die gemaakt is door Brenda van Brenda Kookt, kon wat ons betreft echter niet ontbreken tussen deze recepten met bietjes.


Rode bieten worden op verscheidene manieren verkocht. Hieronder bespreken we de belangrijkste vier.

We stippen kort aan waar ze te koop zijn, waar je op moet letten bij het kopen en wat de toepassingen zijn. Verse bieten zijn meestal zo’n beetje het hele jaar door verkrijgbaar op de markt, bij de groenteboer en bij biologische winkels. Maar eigenlijk is de biet een alleskunner. Biet julienne doet het bijvoorbeeld goed in een salade of sushiroll.


Zelf raspen kan natuurlijk ook. Of wat dacht je van pureren tot een heerlijke stamppot of soep. De kleur van de rode biet maakt ieder gerecht een feest (zeker als je van roze houdt). Biologisch geteelde rode biet bevat makkelijk meer aan anti-oxidanten die nuttig zijn voor onze stofwisseling, dan industrieel geteelde. Sinds jaar en dag rooit Loonbedrijf Groesbeek een groot areaal suikerbieten in Gelderlan Brabant en Duitsland.


Wij beschikken over deskundige en ervaren medewerkers die u graag helpen om uw bieten op een zo productvriendelijke manier te rooien , ongeacht de omstandigheden. Bieten zijn bij de meeste supermarkten biologisch en los te koop. Vaak worden er ook voorgekookte bieten aangeboden. Deze zijn niet duur en lang houdbaar.


Zo kun je altijd een voorraadje aanleggen om te verwerken in bijvoorbeeld een salade voor tussen de middag. Het leuke van bieten vind ik dat ze niet duur zijn en van eigen bodem komen. Verslaggever Ronald Niemeijer wilde best een handje helpen bij het rooien van de eerste bieten.

Rooien er nu alweer jaar mee met erg veel plezier en prima werk zonder veel structuurschade. De biet (Beta vulgaris) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) en het geslacht biet (Beta). De plant heeft een al of niet vlezige wortel. Strandbiet (Beta vulgaris subsp. maritima) Beta vulgaris subsp.


Als de suikerbiet bevriest, sterft de biet af en verliest deze tot drie keer zoveel suiker als een levende biet. Daarnaast zal een biet die bevroren is geweest door het afsterven snel gaan rotten. Met name het bevriezen van een berg reeds geoogste bieten is zeer schadelijk omdat een hele oogst verloren kan gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts