woensdag 10 juli 2019

Larve houtworm

Zou je zo'n larve uit het hout kunnen halen, dan zou deze zich krommen in de vorm van een komma. De houtworm zit voornamelijk in hout van naaldbomen en loofbomen. Meestal wordt ook alleen het spinthout (het zachtere hout tussen de bast en de kern van een boom) aangetast. De gangen die deze Houtwormen knagen zijn ongeveer tot millimeter breed.


Gemiddeld duurt dit echter tot jaren.

De larve kan tot wel jaar lang in het houtlijmen. Dit is voor de diertjes het makkelijkst om te eten en dit vinden ze daarom het lekkerst. Hierdoor kunnen de larven het snelst groeien.


De Houtwormen kunnen enkele jaren in het hout aanwezig zijn voordat zij naar buiten komen via uitvliegopeningen. Is het een boktor of houtworm ? Het is niet gek dat je niet goed weet wanneer het boktor of houtworm betreft. De termen worden namelijk vaak door elkaar heen gebruikt.


Een houtworm is niet een specifiek beestje.

Er bestaan namelijk geen wormen in hout. Het is een verzamelnaam voor alle in hout levende beestjes. Deze larve is een echte sloper: als men eenmaal begint te peuteren aan een boktorgang dan valt de grote hoeveelheid houtstof meteen op. Het geluid van de vretende larve kun je soms aan de buitenzijde waarnemen. Het is met name de larve van de boktor, vaak houtworm genoem die voor de schade aan uw woning zorgt.


U kunt de aanwezigheid van dit beestje herkennen aan een licht tikkend geluid in hout. Belangrijker is het om de larve van de boktor te herkennen, want het is eigenlijk niet de boktor zelf, maar de boktorlarve die hout aantast. Een boktorlarve is crème van kleur, wordt zo’n millimeter groot en heeft een geringd lichaampje. Om zich te voeden, knaagt de larve van de boktor zich een weg door houten.


Het verschil tussen houtworm en houtwormkever. Vaak wordt gedacht dat de houtwormkever voor schade aan houten meubels en constructies zorgt. Dat is echter niet correct! Het is de larve van deze kever die schade aan houten constructies veroorzaakt. De verzamelterm voor de larven van verschillende houtwormkevers is “ houtworm “. Bevinden zich gaatjes in het hout, dan heeft u vermoedelijk te maken met de boktor.


Deze houtaantaster, en dan met name de larve (houtworm ) is verantwoordelijk voor smalle gangenstelsels door houten elementen van uw woning.

Met name zacht hout, zoals oude kozijnen of constructies, zijn gevoelig voor de houtworm en boktor. Tijdens deze dagen eet de larve zich vol met hout. De volwassen kevers zelf eten geen hout, maar wel hun larven. In het allereerste stadium zijn er de eitjes. Houtworde levenscyclus van eitje, via larve naar kever.


Een vrouwtje legt zo’n tot eitjes in scheurtjes of bij zwakke plekken in het hout, onzichtbaar voor het blote oog. Hoe kunt u houtworm herkennen en hoe kunt u deze houtworm bestrijden? Nou, dit kunt u zien aan de hand van gaatjes in het hout. Deze gaatjes worden niet door de houtwormkever ingegraven, maar door de houtworm larve. De gangen hebben een breedte van tot millimeter en als de larve gaat verpoppen is hij ongeveer centimeter lang.


Wanneer de larve van de houtworm uit zijn eitje komt, vreet de larve al het hout om zich heen weg. Dit proces tot verpoppen wordt ook wel het transformatieproces genoemd. U herkent aangetast hout dan ook aan de kleine hoopjes boormeel (zaagsel) die onder het hout liggen. Ontdek hier hoe u ze kunt laten bestrijden met garantie tot jaar.


Vooral de larve van de gewone houtwormkever en de larve van de bonte knaagkever zijn grote aantastende insecten. De derde belangrijke kever die fikse schade aan binnenshuis houtwerk kan veroorzaken is de huisboktor, maar die wordt meestal niet als houtworm betiteld. Voor het gemak zullen we toch de term houtworm hanteren. De gaatjes zijn niet groter dan een millimeter.


Grotere gaatjes in het hout worden veroorzaakt door boktorren of grote houtkevers. Er zijn verschillende soorten houtwormen. Die legt eitjes op onbehandeld hout.


Uit die gaatjes valt boormeel en houtstof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts