dinsdag 16 juli 2019

Permacultuur

Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. In de praktijk is permacultuur meestal gericht op kleinschalige zelfvoorzienende landbouw, terwijl biologische landbouw meer commercieel productiegericht is, en in dit opzicht tussen permacultuur en chemisch-industriële landbouw in staat. Bij permacultuur Nederland geloven we in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid.


Met permacultuur kun je o. Zowel voor jezelf als voor de vele wezens waar we onze aarde mee delen. Ontdek permacultuur tips en ga direct aan de slag met jouw perma cultuur moestuin.

Hoe kun je op duurzame wijze voorzien in de algemene behoefte aan voedsel, drinkwater, energie, huisvesting en (zelfs) sociale verbinding? Permacultuur is een duurzame manier van tuinieren. Het antwoord dat permacultuur geeft is samen te vatten in één begrip: werk met de natuur mee.


Centraal staat het samenwerken met de natuur, en het gebruiken van de natuur als voorbeeld en inspiratie om duurzame systemen te ontwerpen. Tijdens deze jaaropleiding permacultuur in de stad leer je wat permacultuur is en hoe je het kunt toepassen in jouw tuin, wijk en stad. Zie je dat het in de wereld een andere kant op gaat dan je zou willen?


Daarnaast zijn er ontwerpprincipes. Aanvankelijk waren die verspreid over het gehele concept van permacultuur en niet duidelijk afgelijnd.

Ten opzichte van biologische landbouw wordt er bij permacultuur juíst gebruik gemaakt van meerjarige gewassen en niet van wisselteelt. Onze lieve Cobie van der Harst is overleden. Ze kwam graag op de Oerfloe maar was. Vogelhuisjes, duurzame moestuinbakken, insectenhotels, tuingereedschap en meer. De term is afgeleid van het Australische woord permaculture, permanent en (agri)culture.


Door permacultuur verbeteren we de kwaliteit en produktiviteit van onze individuele levens, onze samenleving en onze omgeving. De wetmatigheden van de natuur kunnen we niet veranderen. Wanneer we de wetmatigheden leren begrijpen kunnen we een grote creatieve bijdrage leveren aan de versnelling van natuurlijke processen die in ons voordeel werken. Hier een artikel over hoe een permacultuur groentenperk aan te leggen. Wat is nu juist permacultuur ? Vanuit deze drie principes is een multidisciplinair ontwerpsysteem ontstaan dat lan mens, milieu en hulpbronnen met elkaar verbindt tot natuurlijke systemen, waarin alles een functie heeft en niets wordt verspild.


Goede combinaties noemen we plantengildes. Kennis van plantengildes is nog geen gemeengoed. Waarschijnlijk het meest complete boek over permacultuur van deze vier.


De bedenkers Bill Mollison en David Holmgren hebben permacultuur ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot aantal problemen die de monocultuur landbouw met zich meebrengt. Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een lange termijn overleving van beide. In de permacultuur doe je alles vanuit een ethisch denkraam.

Tegenwoordig begint het goed te staan om te zeggen dat men permacultuur toepast in zijn tuin. Dat is een goede evolutie, in die zin dat permacultuur steeds beter bekend geraakt. Op die manier kun je een mooie opbrengst krijgen met een minimum aan energie en zonder afval.


Bovendien wordt de bodem steeds vruchtbaarder. Het is een ontwerpsysteem wat niet alleen betrekking heeft op duurzame landbouw, maar wat men op alle aspecten van het menselijk leven kan toepassen. Voor de zevende keer zullen er ook volgende zomer een weekend lang workshops, lezingen en discussies gehouden worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts