vrijdag 19 juli 2019

Knoflook moestuin

Knoflook moestuin

Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Geen omkijken naar, maar ik ben benieuwd. Ook dit voorjaar knoflookzaad gezaaid. Ze kwamen mooi op, maar door de warme zomer (denk ik) hebben ze het niet gehaald. Het is super simpel: je stopt wat teentjes in de gron laat ze lekker groeien en als het loof begint te verdorren haal je de bollen uit de grond.


Knoflook kweken in de Makkelijke Moestuin. Ik kreeg de tip al jaren geleden van een mede MM-er toen ik schreef dat je in november niet veel meer kan doen. Deze spray helpt tegen rupsen, slakken en allerlei ander ongedierte. Omdat deze spray olie (uit de knoflook ) en zeep bevat, blijft het aan de plant plakken en verstikt het luizen en de piepkleine rupsen die uit de eitjes komen. Bovendien maakt hij het blad ook oneetbaar voor die beesten.


Elke paar dagen een tochtje in de moestuin is dus aangewezen. De meeste dieren en schadelijke insecten zullen door de sterke geur uit de buurt blijven van de knoflook , dus hier zal je geen last van hebben. De enige ziekte waar je misschien last kan van krijgen is roest, een schimmelziekte die kan overwaaien tot in je moestuin. Ik had rode knoflook (Sulmona) en witte knoflook (eens op een markt gekocht omdat ze zo mooi groot waren) en beiden hebben het goed gedaan, ik ben tevreden met opbrengst en grootte van de bollen.


Knoflook moestuin

We hebben ze uit de grond gehaal in de regenton gewassen en mee naar huis genomen. Hoewel knoflook tot nu toe het meest droog wordt gebruikt kunt u ook verse, groene knoflook gebruiken. Deze heeft een frissere en zachtere smaak.


Verse knoflook leent zich voor gerechten zoals salades. Maar ook in andere gerechten kunt u verse knoflook toepassen ter vervanging van de gewone knoflook. Ik weet wel dat Botulisme zeer gevaarlijk is voor de gezondheid en dat het niet te herkennen is aan de inhoud van de pot.


Knoflook moestuin

Zeer bekend is het inmaken van verse knoflook in olie. Rond de herfstperiode raken de bakken van de moestuin aardig leeg, dus knoflook kweken kan dan prima! Je stop ze elk in de grond en krijgt er opnieuw zoveel terug.


Wanneer je de zaden van de knoflook zaait gaat er een extra jaar overheen. De knoflook die ongeslachtelijk vermeerderd wordt (via tenen of broedbollen), stopt geen energie meer in zaadvorming. Maar zodra de geslachtelijke lijn ingezet wordt, zullen de bloemen sterker worden en de broedbollen minder dominant of in aantal verminderen, zodat het op een gegeven moment niet meer nodig is de broedbolletjes te verwijderen om zaad te bekomen. Wat kan er wel en niet naast elkaar in de moestuin ? Door het op de juiste manier combineren van verschillende gewassen in de moestuin kun je sterkere planten opkweken en een betere oogst overhouden. De combinaties waar je rekening mee moet houden bij het teeltplan hebben wij voor jou op een rij gezet.


Als je een plekje in je moestuin of eigen tuin hebt, dan is het handig om je grond wat compost te geven voordat je de knoflook in de grond stopt. Zo voorkom je dat de wortels van de knoflook gaat rotten als het langere tijd veel regent. Het voelt misschien een beetje onnatuurlijk om een Mediterraan gewas als knoflook net voor de koude winter in de grond te zetten.


Toch levert dit de mooiste bollen knoflook op. Wij planten knoflook in de loop van oktober of november op een mooi zonnig plekje op het stukje grond waar volgend jaar de wortelgewassen komen te staan. Steek wat tenen in de grond.


Knoflook moestuin

Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over knoflook in de moestuin. Veel delen in knoflook zijn zwavelverbindingen en deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd.


Allylmethylsulfide (AMS) wordt echter niet verteer maar opgenomen in het bloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts