dinsdag 30 juli 2019

Lavendel binnen

Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. In dit recept leggen we je stap voor stap uit hoe je lavendel in potten of bakken plant en daarna verzorgt. Zo geniet je er een hele zomer lang van.


De meeste tuinders vermeerderen lavendel door middel van stekken, maar de plant kan ook uit. Geef hem zoveel mogelijk zonlicht.

Zoek het lichtste plekje in huis, het liefst op het zuiden. Lavendel uit zaad opkweken. Zet hier de lavendel neer. Ook potgrond met kalksteen werkt goed.


Vaak heeft lavendel lang buiten gestaan, dus verplaats hem stapje voor stapje naar binnen. U kunt lavendel het hele jaar door planten en bestellen. Nadat u heeft besteld worden de planten zorgvuldig verzameld.

Binnen tot werkdagen na uw aankoop wordt de bestelling bij u thuis bezorgd of kunt u deze ophalen bij ons plantencentrum. Er zijn talloze soorten verkrijgbaar, met de bekende paarsblauwe, maar ook met witte en roze bloempjes. Huis-, tuin-, en keukenkruid Met een paar lavendelplanten in de tuin of in een pot op terras of balkon haal je meteen een zomerse, mediterrane sfeer ‘in huis’. Hout de plant zo droog mogelijk dan gaat het plantje langer mee binnenshuis.


Het is echter een echte buitenplant, een die zich binnen echt niet goed thuis voelt. Als je niet knipt blijft de plant van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Uiteindelijk wordt je plant dan kaal van binnen en kun je nooit meer diep snoeien.


Ook bestaat er lavendelhoning waarbij er zorg voor wordt gedragen dat de bijen alleen met lavendel in aanraking komen. Inwendig kan lavendel worden toegepast als theeaftreksel en uitwendig in de vorm van aromatherapie. De onbenaamde lavendels met dik, grijs blad die je in het tuincentrum koopt, zijn dikwijls exemplaren van Lavandula x intermedia.


Die worden snel heel groot en kaal van binnen. Koop dus liever de Lavandula angustifolia. Succes begint met de juiste standplaats. Plant lavendel op een zonnige plek in goed doorlatende, liefst kalkrijke grond.


Na een uitermate droge start van de zomer en temperaturen die vaak rond de graden celcius stegen ziet het ernaar uit dat we deze week wat verfrissing krijgen.

Of je kunt lavendel -olie kopen met een thee licht-houdertje Druppeltje lavendel olie op je slapen smere en je hoofdpijn verminderd of voor massages,heel rustgevend. Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar als de grond nog warm is –van april tot augustus – heeft dit het meeste succes. Jammer genoeg gaat een lavendel plant maar zo’n jaar mee. Daarna worden het vooral houterige planten die veel minder bloeien.


Je kunt gelukkig gemakkelijk zelf je eigen lavendel stekken en opkweken tot nieuwe planten. De plant kenmerkt zich door smalle grijze bladeren en mooie blauwe of paarse bloem-aren in verschillende vormen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de lavendel van het voorjaar tot de late zomer kleur en geur geeft aan je tuin.


Natuurlijk mag ook lavendel niet ontbreken in je lijstje. We kennen hem van de velden in Zuid-Frankrijk, maar jawel, ook binnen doet deze plant het goed. Zijn geur wordt een ontspannende werking toegeschreven. Veel verzorging heeft hij hier niet voor nodig. Het enige wat hij verlangt is zon.


Ik heb een paar jaar geleden heel veel lavendel gestekt, en de stekjes buiten in de volle grond geplant, in september. Ze hebben die winter allerlei weersoorten gehad. Niet gedaan en ik heb hele mooie planten gekregen.


Elk jaar stek ik lavendel , omdat je ieder jaar wel wat verliest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts