woensdag 31 juli 2019

Perzik snoeien

Snoei eerst oudere bomen en dan pas jongere exemplaren om voldoende tijd te bieden voor nieuwe aangroei. Vermijd om te snoeien wanneer de bomen bloeien of vlak na het bloeien, want dit kan slecht zijn voor de nieuwe aangroei. Door te snoeien komt er meer licht onderin de boom, zodat daar ook bloemen en vruchten komen. De beste periode om perziken en ander steenfruit te snoeien is tussen half april en begin (half) september. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.


De nectarine is trouwens een mutant van de perzik.

Als je wilt snoeien , doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. De planten zijn zeer gevoelig voor gomziekte, daarom mag je alleen in de periode augustus-oktober snoeien en nooit dikke takken afsnoeien. Net als de kers en de pruim is het een steenvrucht.


De perzik is zelfbestuivend (zelffertiel), maar door het aanplanten van verschillende rassen kan de productie verbeteren. Perziken kunnen wit, geel of rood vruchtvlees hebben. Wanneer de bloesem niet door de nachtvorst is aangetast, kunnen er veel vruchten gemaakt worden.


Dit klinkt prettig, maar om ervoor te zorgen dat de vruchten uit kunnen groeien tot sappige perziken is het noodzakelijk om de vruchten te dunnen.

Alleen dan zullen de perziken uitgroeien tot perziken met een goede kwaliteit. Maar eenmaal volwassen is het grote probleem met een perzik het feit dat de nieuwe takken altijd bovenaan de oude takken groeien, al heel snel is elke tak te lang en als er dan eens vruchten aan hangen scheurt die tak af. Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien. Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel.


De perzik draagt zijn vruchten op scheuten die vorig seizoen werden gevormd. Prunus persica - perzik Zie ook bij algemene snoei van fruitbomen. Het snoeien is daarom gericht op een voortdurende en jaarlijkse vernieuwing van goed geplaatste jonge scheuten. Scheuten die vruchten gedragen hebben worden daarom telkens vervangen door jonge scheuten.


Nieuwe vruchten groeien bij de perzik juist wel op nieuw groeihout. Perzik en Nectarinebomen snoeien Perzikboom. Dus flink snoeien is goed voor de vorming van groeihout met nieuwe vruchten, maar pas op om teveel bestaande bloemknoppen weg te snoeien , anders komen daar het komende seizoen geen vruchten meer. Op het moment van de vruchtvorming dient er voor gezorgd te worden dat er voldoende beregening is, ook het fruit dient grondig gedund te worden , max. Een tak die vruchten gedragen heeft zal bijna nooit geen vruchten meer dragen en dus gesnoeid moeten worden.


Voordelige staffelprijzen Lage verzendkosten gratis afhaalpunten. Nectarines worden ergens tussen mei en september geplukt, terwijl perziken gedurende een langere periode geplukt kunnen worden, namelijk tussen april en midden oktober. Alle fruitbomen kunt u snoeien van November tot Februari, met uitzondering van kersen- en pruimenbomen.

Doordat deze planten kunnen bloeden, en de kans op vorstschade daarmee groter is, kunnen deze bomen het best gesnoeit worden na de pluk. Leifruitbomen snoeien kan in drie, makkelijke stappen die ik hieronder uit zal leggen. De vrucht ligt goed in de hand en is door zijn vorm ook makkelijk te stapelen in de winkelpresentatie.


We vreesden voor de bomen. Als het goed is zou ik deze na de oogst in september ongeveer moeten snoeien , maar geen idee hoe ik de standaard snoei regels moet toepassen op deze boom. Heel veel in een keer snoeien is vast geen goed idee, misschien moet dit over meerdere jaren verdeeld worden.


Dit is mijn plan tot nu toe. De tweede dikke stam die omhoog groeit afsnijden. Ik heb sinds dit voorjaar een mooie lei perzik staan en hij draagt zelfs al wat perziken , dus dat gaat goed. Snoeien vind ikvaak het lastigste van tuinonderhoud.


Hij heeft alleen erg veel nieuwe takken die omhoog schieten. Fruitbomen kun je onderscheiden in twee soorten: pitvrucht- en steenvruchtbomen. Onder pitvruchtbomen verstaan we bijvoorbeeld appel-en perenbomen, en steenvruchtbomen zijn bijvoorbeeld abrikozen, perziken , pruimen en kersen. Alle steenvruchten (zoals kers, perzik , abrikoos etc.) zijn gevoelig voor loodglans, bacteriekanker. Loodglansziekte wordt veroorzaakt door de paarse korstzwam (Chondrosteum purpureum), die zich als wondparasiet in de takken vestigt.


Die verkleuren daardoor van binnen bruinpaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts