maandag 14 november 2016

Gaten in gazon woelrat

Alle tuinartikelen shop je online. Gutachten und fachärzrliche Beratung für Betroffene u Versicherte. Elke woelratfamilie bezit zijn eigen woon- en jachtgebied.


De beste keuze tegen lage prijzen! Op internet las ik dat je dat met een ultrasone verjager kon doen. Ik heb dit zelf mogen ervaren.


Ik dacht dat je dit alleen tegen mollen kon gebruiken maar het werkt ook als je een woelrat in de tuin hebt. Gaten in het gazon met rondom afgeknaagd gras. Ondiepe tunnels, net onder het grondoppervlak. Lange, platte hopen aarde die eruitzien als legeringangen.


Aangevreten wortels en schors, stervende. Hij wordt ook wel zwarte waterrat, hamsterrat, aardwolf of molmuis genoemd. De woelrat is een knaagdier en familie van de woelmuis.


Evenals de mol, graaft de woelrat een labyrint aan gangen onder uw tuin. Enkele maanden geleden had ik last van een mol in mijn gazon. Op de plaatsen waar deze actief was, vind ik nu mooie ronde gaten in mijn gazon. Maar geen molshopen, alleen maar een ronde opening (zie foto). Enig idee wat hier aan de hand kan zijn?


Nu en dan komen er volkomen zwarte woelratten voor en soms ook exemplaren met een witte staartpunt. Hoewel de woelrat een uitgebreid gangenstelsel kan hebben (tot 1m lengte!), is het op deze manier mogelijk snel te constateren waar men vallen moet opstellen of vergiftigd lokaas kan uitleggen. In de verse en de opnieuw geopende gangen kan men de woelrat bestrijden met behulp van: vallen: Hiervoor kunnen gewone mollenklemmen worden gebruikt.


Een volwassen woelrat is ong. Hij kan tot 2gram wegen. De dikke en ruige vacht van de muskusrat is grijsbruin tot zwart en glanst.


Hij is plomp gebouw heeft een stompe snuit en kleine ogen en oren die verborgen zijn in de vacht. Deze wordt ontsiert door zandhopen, gangen en gaten. De planten in je keurig onderhouden borders worden los gewroet of de wortels, bollen en knollen van diverse planten worden aangevreten.


En dan heb ik het nog niet eens over het strak gemaaide gazon. Door het netwerk aan gangen kan de grond letterlijk onder je voeten vandaan zakken. Zouden deze dit hebben veroorzaakt ? Sinds een paar weken ontdek ik in mijn grasveld gaten in het gras en er zijn overal gangen gegraven. Overal waar je loopt zak je naar beneden en ik ben bang dat mijn grasveld eraan gaat. Het grasveld ligt aan een sloot.


Ook zitten er vaak plantenresten door een ‘woelrathoop’. Ook graven ze gaten en tunnels in het gazon. Naast deze zandhopen kun je hier en daar ook een gat in je tuin vinden.


Het komt ook voor dat de woelrat gebruik maakt van het gangenstelsel van een mol. Vandaar dat het kan zijn dat beide dieren zich in uw tuin bevinden. Daarnaast brengt de woelrat veel schade toe aan de beplanting.


Woelmuizen en woelratten richten soms enorme schade aan in je gazon. Wat kun je daartegen doen? De gaatjes zijn ongeveer zo groot als een muizenpijp, er is ook zand naar boven gewerkt maar niet op. Ook bosmuizen graven gangen en beschadigen je planten. Al die ondergrondse gravers verluchten je bodem en verspreiden ook sporen van nuttige bodemschimmels.


Ze vreten aan wortels van planten en groenten en vooral de wortels van fruitbomen zijn favoriet. Het moet niet gekker worden, ben je eindelijk van de mollen in je tuin verlost, dient het volgende probleem zich aan. Woelratten vragen om een iets andere aanpak. Je hebt last van woelratten in de tuin! Ik goot onlangs wat amoniak in gaten en gangen, na een week was het effekt uitgewerkt zeker en.


Je tuin zit vol met kleine gaten in het gazon met rondom afgeknaagd gras. Deze graven larven en andere larven en het verlaten van deze kale plekken in het gazon. En dat niet alleen, er steken ook een soort molshopen boven het gras uit, alleen in een kleinere variant. Ook verticuteren of gaten prikken helpt tegen emelten en engerlingen: de.


De kleine Erdhäufchen op het grasveld gaten best compost. Op een ochtend kijkt u uit uw raam en tot uw schrik zit uw tuin vol met zandhopen en gaten. Ontbrekend: ronde ewel ja! De kans is groot dat u een woelrat te gast heeft. De soorten woelmuizen met o. Ronduit schaamteloos, zoals die groen specht zonder enige consideratie gaten kotert in mijn propere gazon ! Deze familie is herbivoor en leeft dus enkel van plantaardige voedselbronnen.


Ze hebben allemaal een stompe snuit en een korte staart en ze zijn ook niet zo lenig als de ware muizen. De woelmuizenfamilie verschilt ook in uiterlijk van de ware muizenfamilie. In ons land worden woelratten als regel niet ouder dan maanden. De wijfjes werpen gemiddeld maal per jaar en brengen per worp gemiddeld jongen ter wereld.


De in Zuid-Limburg levende woelratten (daar ook molmuizen genoemd) zijn doorgaans grijsbruin van kleur, iets kleiner en leven vaak op ver van water verwijderde terreinen. Bij overlast van woelratten neem contact op of bel 075. Daarvoor kun je dezelfde methoden gebruiken als die voor mollen toegepast worden: de mollenklem of andere klemtypes.


Als de meikever uit de grasmat gekropen is, dan houd je een gaatje in het gazon over waar een knikker in kan, met een bruin of kaal plekje eromheen door de door een engerling aangevreten graswortels. Ben jij ook die vervelende mollen en woelratten in je tuin beu? Let dan goed op, want in deze aflevering geeft Stefaan je enkele tips om voorgoed van deze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts