dinsdag 8 november 2016

Burenrecht erfafscheiding

De goedkoopste schuttingen van Nederlan snel voor u geplaatst! Ruim assortiment Erfafscheidingen. Bij heggen en schuttingen op de erfgrens geldt: Wie een heg of schutting ( erfafscheiding ) op de erfgrens wil plaatsen, heeft toestemming van de buren nodig. De erfafscheiding op een erfgrens is gezamenlijk eigendom. Daarom moet je de kosten voor de heg of schutting en het onderhoud delen.


Staat een schutting, heg of andere erfafscheiding tussen uw tuin en die van de buren op de erfgrens? Dan is dit gezamenlijk eigendom. Lees de praktische tips en verwijzing naar relevante websites. Als dat niet helpt, kun je via de rechter eisen dat je buren meewerken aan de erfafscheiding.


Je buren zijn namelijk verplicht om de helft mee te betalen aan de aanschaf, bouw en onderhoud van de afscheiding. In het burenrecht staan regels waar een erfafscheiding aan moet voldoen, deze gaan bijvoorbeeld over de hoogte ervan. Kortomen moet rekening houden met de ander en is niet absoluut vrij te doen wat men wil. Burenrecht beperkt de vrije uitoefening van het eigendomsrecht meestal. In het dichtbevolkte Nederland geeft het burenrecht een ordening en zodoende heeft het een maatschappelijke betekenis.


Hij mag uw erfafscheiding niet verven, ook niet aan zijn kant, en hij mag er zelfs niets tegenaan zetten (zie voor overhangende planten echter ook hierna). Ziet uw buurman liever een ander soort erfafscheiding , dan mag hij op zijn eigen terrein naar eigen inzicht een andere erfafscheiding plaatsen. Burgerlijk Wetboek, Boek Titel 4. Bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven Artikel (J) De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op. Bij het plaatsen van een erfafscheiding óp de erfgrens, heeft u toestemming van de buren nodig. Zorg dat u dit vastlegt met handtekeningen om onduidelijkheden te voorkomen.


Burenruzies spreken tot de verbeelding en ruzies over bomen en heggen staan op één in de top tien van burenruzies. De Rijdende Rechter kan er zelfs een tv-programma over maken. Hij die een onbeheerde zaak vindt en onder zich neemt, is verplicht: a. Zowel bij het huren als het kopen van een huis heeft u bepaalde rechten en plichten.


Maar ook als buren van elkaar. Een erfafscheiding (zoals een schutting, een scheidingsmuur of een haag) kan in de praktijk van deze erfgrens afwijken. De notariële vastlegging van de erfgrens is echter leidend. In dit voorbeeld kan het ertoe leiden dat u (en eventuele vorige eigenaren van uw woning) al in ieder geval jaar gebruikmaakt van een strook grond van uw buurman.


Buurman B moet volgens het burenrecht (met getuigenverklaringen, foto’s en documentatie) bewijzen dat de schutting op de kadastrale erfgrens stond en dat buurman A de nieuwe op een andere plaatst heeft gezet. Lukt dit niet, dan mag de schutting blijven staan. Voorkom hoge kosten bij hinder door buren, omgevingsvergunning, conflict over erfgrens of erfafscheiding met advocaten burenrecht. De regels van het burenrecht hebben vooral met hinder te maken.


Hinder kan bijvoorbeeld ontstaan door beplantingen, water, grensoverschrijdende bouwwerken of gebruik van elkaars erf. Het burenrecht is regelend recht. Dit betekent dat je andere afspraken kunt maken met je buren die afwijken van de wettelijke regels.


Leggle bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan het platform. Die bouwwerken kunnen gaan van een windmolen in de achtertuin (of een aanbouw), tot een tuinhekje of erfafscheiding , tot het maken van openingen (ramen) die de ‘privacy’ van de buren aantasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts