dinsdag 22 november 2016

Moestuin bemesten wanneer

Vind bemesten moestuin het nu op Kensaq. Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. De moestuin moet u elk jaar bemesten. Zo blijft de grond vruchtbaar en kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien.


Hoe en wanneer u de moestuin het beste kunt bemesten leest u hier. Wilt u een goede opbrengst in de moestuin dan is bodemverbetering bijna altijd nodig.

Kalk en mest werken elkaar namelijk tegen. Lees meer bij gazon bemesten. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin.


Ook kun je groenbemesters zaaien. NPK kunstmest compost stalmest koemestkorrel groenbemesters bemeste tuinaarde potgrond biologische meststoffen Waarom bemesten ? Als we planten oogsten uit de moestuin , verwijderen we ook de voedingsstoffen die door de plant uit de bodem zijn opgenomen. Bomen, struiken, vaste planten en vaak ook nog een gazon.


Al deze natuurlijke elementen vragen om hun eigen specifieke verzorging.

Maar wanneer moeten we het gras bemesten ? Dit was ooit een mengsel van stro en koeienpoep. Doordat het mengsel goed verteerd is, zijn er geen stroresten meer herkenbaar én stinkt de mest niet meer. Kalk in de moestuin Een aantal planten, bijvoorbeeld prei, is gek op kalk. Ze vormen een grotere, smakelijker vrucht als ze geteeld worden op zan dan wanneer ze geteeld worden op bijvoorbeeld klei. Zandgrond bevat van nature meer kalk.


Je kan er voor kiezen om kalk toe te voegen aan je bodem als je geen zandgrond hebt. En levert al dat werk je veel te weinig op. Wat ik zelf altijd doe is alles met een beetje compost bemesten (voor de bodem) en daar waar meer nodig is meer compost geven en eventueel extra voeding toevoegen bij bijv. Je bemest het beste in het najaar, of in het voorjaar. De beste periode om je tuin te bemesten is in het voorjaar.


Het heeft beide voordelen. Dan beginnen de planten zich weer te ontwikkelen en kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In de zomer vertraagt de groei om in het najaar helemaal stil te vallen.


Stop daarom met het toedienen van voedingsstoffen in de herfst en winter. Bij een siertuin doet u er goed aan om deze maar een keer in het jaar te bemesten. Een moestuin mag u meerdere keren per jaar bemesten.

Sinds dit jaar heb ik een moestuin , ik weet niet wat de vorige eigenaar heeft gedaan of gebruikt. De grond is een redelijke vette grondie goed vocht vast hou(op zich wel goed) maar ook meteen een grond die niet echt lekker los is. Er zijn natuurlijk nog veeeeeel meer voedingsstoffen voor in je moestuin , maar zelf heb ik tot nu toe genoeg gehad aan degenen die ik heb beschreven.


Moestuin bemesten : meer lezen? Wil je echt alles weten over de verschillende voedingsstoffen? En wat voor effect heeft het voor de tuin als je gaat bemesten met kalk? Voor planten die bloeien in het najaar zijn mestsoorten met voldoende kalium belangrijk. Wanneer moet je kalk strooien?


Ook de moestuin kan in het najaar nog een extra bemesting gebruiken. Dat is anders dan bij een gewone moestuin. Daar begin je elk jaar opnieuw met grond bewerken, bedden maken, bemesten etc. Anders haal je er niet genoeg uit en levert al dat werk te weinig op.


Dat moet je wel zo vroeg mogelijk doen. In één keer klaar voor jaren. Kruiden hebben een voedselrijke bodem nodig. Groentegewassen hebben voeding nodig, net als gewone planten. Je doet ze een plezier met Pokon Bio.


Als de zaden echter worden geoogst, bewaard en gezaai zullen die planten vruchten produceren die anders zullen zijn dan één van de ouders. Ook in de herfst en winter hoef je niet stil te zitten als het om het bemesten gaat. In deze koudere maanden van het jaar zijn ook weer de moestuin , het gazon, de rozen en de hagen, struiken en bomen aan de beurt.


Tussen oktober en maart is het goed om te bemesten met een compost mulchlaag. Dit geldt ook voor de fruitmoestuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts