woensdag 16 november 2016

Aardappelen moestuin

Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Oogsten en bewaren Oogst aardappelen uiterlijk eind oktober. Steek met een riek net onder de aardappelkluit en haal ze dan boven.


Laat de aardappels buiten nog een dag drogen voor ze naar binnen te halen. Haal na de oogst alle knollen uit de gron ook de allerkleinsten.

Het kan zelfs prima in de MM-mini. Maar het duurde wel even voor ik daarachter kwam. Mensen die zich bezighouden met het veredelen (ontwikkelen) van nieuwe aardappelrassen, zaaien wel aardappels. Aardappels oogsten uit de MM-mini. Als je de ruimte hebt poot dan tot aardappelen in de grond en creeer je eigen aardappelveld.


Met een goede grondvoorbereiding kom je al een heel eind. De inspanningen die je in deze teelt stopt, kunnen heel belonend zijn. Niets verslaat het gevoel om met een volle kruiwagen aardappelen huiswaarts te keren.


Vroege aardappelen hebben een korte groeiperiode (weken tot maanden) en zijn daarom voor de teelt in potten het meest geschikt.

Halfvroege aardappelen worden rijper geoogst en kunnen tot in de winter worden bewaard. Late aardappelen hebben een langere groeiperiode en kunnen de hele winter door worden bewaard. Plant zelf aardappelen in je tuin met een duidelijk planning. Combineer verschillende soorten aardappelen , zo kan je het hele jaar door smullen van je eigen oogst.


Hoe begin je aan de teelt van je aardappelen ? Volgens onderstaande stappen: 1. Zoete aardappel en Sereh in water om te laten wortelen. De aardappelen laat je op een warme plaats in een glas water voorkiemen. Vaak blijkt het puntje de onderkant te zijn en de bolle kant de bovenkant.


Bemesting bij aardappelen. In dit artikel wordt het belang van kalium bij de teelt van aardappelen nagegaan, het artikel wordt afgesloten met een direct uitvoerbaar advies voor bemesting bij de teelt van aardappelen. Vooraf : Extra info over de kaliumbemesting vind je in het artikel Vergeet de kalium niet. Vogelhuisjes, duurzame moestuinbakken, insectenhotels, tuingereedschap en meer. Dit is een zeer geschikte soort om te poten.


Kenmerken van de aardappel. Van de aardappelen zijn de groene delen giftig en de plant bevat alkaloïden. Gaande van een heerlijke winterse stoemp tot lekkere frietjes, ovengebakken chips of koude aardappeltjes in een zomerse salade.


Teel zelf je aardappelen in je moestuin en geniet er het hele jaar door van!

Eerst maar een lesje aardappeltaal: aardappels worden gepoot, dus niet gezaaid of geplant. Voor ik de aardappels poot, kies ik ervoor om de knollen een groeivoorsprong te geven door ze te laten voorkiemen. Om kans op aardappelziekte en aardappelbodemmoeheid te verminderen plant je best slechts om de vier jaar aardappelen of tomaten op hetzelfde perceel. Een goede vruchtafwisseling is bij aardappelen dan ook van groot belang.


Wil je daarentegen aardappelen rooien om voor langere tijd te bewaren, dan is het absoluut aan te raden om dat nog niet te doen als het loof plat gaat liggen. Een aardappel om lang te bewaren moet gerijpt zijn, met andere woorden een kurkschil hebben, kan je makkelijk testen door met een vinger over de schil te wrijven, lost ze dan is die nog niet rijp-bewaarklaar. Je zal je wel herinneren dat vroege aardappelen als je erover wrijft de schil zo makkelijk loskomt.


Als je deze halfvroege aardappelen een tijdje wil bewaren is het immers beter om ze nog wat in de grond laten om zo een dikkere huid te bekomen. Heb je late aardappelen dan blijft het opletten geblazen voor de aardappelziekte, die dit jaar hevig uit de hoek komt. Kies een drogende dag uit om aardappelen te oogsten.


Wat kan er wel en niet naast elkaar in de moestuin ? Sommige gewassen zijn een goede buur, andere juist een slechte. Lees hier alles over combinatieteelt. Het geeft aardappels een snellere start na het poten. Leg de pootaardappels enkele weken, vanaf januari, op een lichte plek (maar geen direct zonlicht) bij een temperatuur van ongeveer graden.


Zo vormen zich korte, dikke uitlopers die niet snel afbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts