dinsdag 22 november 2016

Wanneer mag ik leibomen snoeien

Kwaliteit Leibomen tegen scherpe prijzen. Hoe en wanneer leibomen snoeien ? Lees alles over onderhoud en snoeien van leibomen op deze pagina. Leibomen hebben onderhoud nodig, echter er zijn veel soorten die ook weer verschillende aandacht nodig hebben. Per boomsoort kunnen er andere zaken zijn waarmee rekening gehouden moet worden tijdens het snoeien.


Er zijn verschillende methodes van snoei.

Leibomen kunnen worden geknot of als een haag geschoren worden. Andere leibomen worden maar deels terug genomen. Alles hangt af van de soort leiboom. Voor het snoeien is het belangrijk om te weten hoe onze leibomen zijn opgebouwd. Bij een leiboom worden takken aangebonden in een.


Snoei bij leibomen in étages. Meestal kun je bij leibomen niet vanaf het eerste jaar van planten alle étages leiden, snoeien en aanbinden. Dit is echter niet zo erg, het volgende groeiseizoen zal de leiboom reageren op de snoei en vele slapende ogen activeren.

Onderhoud en snoeien van Leibomen. Echter er zijn veel soorten. Hoveniersbedrijf Roel Zuidema kan je van dienst zijn bij het snoeien en onderhouden van jouw leibomen. Uiteraard beschikken wij over de juiste. Het platte vlak van een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien.


Normaal doe je dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Hoe later je snoeit , hoe langer je profijt je hebt van de takken die beschermen tegen inkijk. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar.


Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Hoe later je gaat snoeien , hoe langer dat je profijt zult hebben van de takken die je beschermen tegen inkijk van bijvoorbeeld de buren. Je zou de leilinden zelfs nog kunnen snoeien in de zomermaanden ook wanneer hij vol in het blad zit.


De leilinden kunnen erg uitlopen in de zomermaanden en dan kun je gerust snoeien. Dat bomen snoeien een winterwerk is hoor ik nog alle dagen. En niet alleen door de oudere generatie, nee, de meeste mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat snoeiwerk het beste in de winter gebeurt.


De snoei van een leiboom is ook makkelijker dan van een gewone fruitboom, maar moet goed uitgevoerd worden. Als dit niet gebeurd zal de boom weer uitgroeien tot een normale struik.

Alle fruitbomen kunt u snoeien van November tot Februari, met uitzondering van kersen- en pruimenbomen. Wanneer snoei je fruitbomen? De vele soorten zijn in hun snoeiperioden even divers. Het is onmogelijk te zeggen dat je bepaalde groepen planten alleen in het voorjaar kunt snoeien.


In tegendeel, wanneer snoeien is geheel afhankelijk van het doel en de soort plant of struik. We vertellen hoe waarom je dat doet, hoe het moet en wanneer je het beste kunt snoeien. Zo staat je leilinde er het mooiste bij! Leibomen snoeien is een hele andere discipline dan een haag snoeien.


De leibomen worden in een raamwerk geleverd met één verticale stam en verscheidene horizontale takken. Wordt dit niet gedaan, dan zal de vorm van de leiboom vervagen. Ik heb een vraag heb deze week een beukenhaag geplant kan ik die dit jaar al snoeien en wanneer kan ik dat het beste doen? U mag eigenlijk direct na het aanplanten de haag een stukje innemen. De beukenhaag kunt u aan de bovenzijde en zijkanten snoeien.


Maar even wachten tot mei is ook prima. Als er binnen drie dagen vorst wordt verwacht kun je de boom beter niet snoeien. De wonden moeten eerst weer geheeld zijn voordat ze tegen de vrieskou kunnen.


Hoe kan ik een leilinde snoeien. Deze video laat je zien hoe en wanneer je een leilinde kunt snoeien. Een leilinde snoei je ongeveer twee keer in het jaar. Terugsnoeien in de winterperiode en vormbehoud in de zomerperiode.


In de winterperiode snoei je alle uitlopers weg van de leilinde. Een dergelijke snoei heeft als uiteindelijk doel om nieuwe scheutvorming te stimuleren. Dit is bij het snoeien voor kwaliteitshoutproductie uiteraard niet zo.


Tuinen hoeven helemaal niet groot te zijn om er toch groots uit te zien. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen om leibomen te planten. Onderstaand tref je in een schema wanneer aanbevolen wordt om de leibomen te snoeien.


Voor de rode esdoorn geldt dat er tussen januari absoluut niet gesnoeid mag worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts