dinsdag 15 november 2016

Moestuin bemesten met paardenmest

Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Laat je inspireren door ons grote aanbod Metz. Jij bepaalt hoe je betaalt! Vandaag bestel morgen in huis.


Ervaar het gemak van Wehkamp.

Ik gebruik al jaren paardenmest van een boer met weilanden waar weinig onkruid in staat. Ik heb dus niet meer onkruiden in de tuin te wieden dan anderen met runderstalmest. Ik ken ook mensen die geheel niet bemesten , maar toch meer onkruid hebben.


Wanneer verse paardemest op de grond leggen? Verse paardenmest kan je in het najaar op de tuin verspreiden (als toplaag, niet doorspitten). Gecomposteerde paardenmest kan je in het voorjaar gebruiken. De vertering van stro onttrekt stikstof aan de mest (lees hier eventueel meer over op de pagina over compost).


Paardenmest is vaak vermengd met veel stro. Hierdoor komt de stikstof uit verse paardenmest niet beschikbaar voor de planten in de moestuin.

Wat ik zelf altijd doe is alles met een beetje compost bemesten (voor de bodem) en daar waar meer nodig is meer compost geven en eventueel extra voeding toevoegen bij bijv. Je bemest het beste in het najaar, of in het voorjaar. Organische bemesting met paardenmest of koemest Als het erom gaat een nóg grotere bloemenpracht, nóg meer opbrengst, maar vooral gezonde planten te hebben, dan is organische bemesting onontbeerlijk voor veel hobbytuinders. Het heeft beide voordelen.


Als dat zo is, dan heeft u geluk. Enkele malen per jaar wordt een hoeveelheid verse paardenmest vermengd met snoeisel, houthaksel en groenafval om een composthoop op te zetten. In het vroege voorjaar gaat een grotere hoeveelheid over de moestuin en rond de frutiboompjes. Achter mijn tuin lopen rijpaarden die droog gehouden worden met vlas of vlasafval,dit mest word gewoon op een hoop gegooit, oudste zit nu jaar bij elkaar,ben enkele kruiwagens gaan halen en ziet er prachtmateriaal uit, volledig vergaan,doe het nu door een zeef met mazen 2cm en meng dit met universele potgronresultaat zeer goede groei.


Eigenlijk was het net een beetje van alles minder. De andere is een compostbak die vooral gevuld wordt met verse paardenmest waaraan veel stro wordt toegevoegd. Maar is het paardenmest (bij gebrek aan koeienmest) met stro.


Bemeste tuinaarde Bemeste tuinaarde is niet meer dan aarde met kunstmest. Hooguit is er nog wat turfmolm en kalk aan toe gevoegd. Let bij gebruik in de moestuin op dat er geen pesticiden in verwerkt zitten. Potgrond Potgrond wordt gemaakt van turfmolm waar kalk en voedingsstoffen (kunstmest) aan zijn toegevoegd. Dat kan met groenbemesters, maar ook met echte mest.


Goede mest heeft de juiste verhoudingen stikstof, fosfor en kalium. De verschillende moestuinboeken die het Meisje er inmiddels op nageslagen had waren het nogal oneens over het gebruik van paardenmest in de moestuin.

Heel goed om een bloemenbed mee te bemesten. Mijn pepers groeien niet zonder! Vooral op amerikaanse fora vind ik veel vreemde ideen. Voor mijn tuin met rozen gebruik ik koeienmest. Dat is de bekende stalmest met niet al te veel stro erin.


Verspreid deze in het najaar over de grond tussen de rozen en laat deze liggen tot in het voorjaar. Denk dat koemest wel beter is. Met dit gebruiksvriendelijke 2-in-product dat kalk en meststof combineert, slaat u immers twee vliegen in één klap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts