woensdag 16 november 2016

Esdoorn snoeien

Haal naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg. Knip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Snoeien is niet beslist nodig bij de esdoorn.


Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-december. Snoeit u in het voorjaar dan kunnen de wonden gaan ‘bloeden’.

Vooral bij jonge bomen is het aan te raden de kroon open te houden door naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg te halen. Bij het snoeien van esdoorn geldt als algemene regel hoe eerder gesnoei hoe zwaarder de vertakking. Al heel vroeg in het voorjaar komt van deze bomen de sapstroom op gang. Moet mijn Japanse esdoorn gesnoeid worden ? De Japanse esdoorn hoeft niet gesnoei maar het kan wel.


Snoei stimuleert wel de wortelgroei. Het is raadzaam om hem uit te dunnen en daarbij de vorm goed in het oog te houden.

Esdoorn snoeien in juli: wanneer je de takken in het voorjaar al snijdt kan de sapstroom gaan lekken. Dit is de beste snoeiperiode voor de esdoorn De esdoorn snoeien is dus geen verplichting, maar je kunt zeker wat lage takken van de boom wegzagen. De Gewone Esdoorn is een boom waarvan de sapstroom al vroeg in de winter op gang komt. In het voorjaar is deze stroom zelfs op zijn sterkst.


Anders zou hij kunnen doodbloeden. De bolesdoorn snoeien , dat kun je zeker eens per jaar doen. Het snoeien overslaan, kan dat? Maar het hoeft niet persé, want ook zonder jaarlijkse snoeibeurt zal de boom mooi groeien.


Omdat het groeiproces langzaam gaat is snoeien niet altijd nodig. Als de boom zo’n meter hoog wordt, kan hij ook ongeveer zo breed worden. Bij de berk, kastanje, esdoorn , walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Als deze soorten na de jaarwisseling gesnoeid worden, zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Bloedende soorten kunnen ook gesnoeid worden als het blad aan de bomen zit.


U kunt door het snoeien van de boom de broedplek van de vogels verstoren. Om de boom te kunnen snoeien , kunt u het beste wachten tot het nest in de boom niet meer bewoond is.

Een hovenier of treeworker inschakelen Laat u het snoeien van de bolesdoorn toch liever over aan een deskundige, dan kunt u een hovenier of een treeworker inschakelen. Technisch gezien is de enige tijd van het jaar dat je een Japanse esdoorn niet kan snoeien in het voorjaar, wanneer de sappen van de boom te actief zijn. Daarom zijn het einde van de zomer en de winter de beste tijden om te snoeien. Wanneer het toch nodig om de esdoorn te snoeien , kan dit het beste plaats vinden in de zomer. Een esdoorn snoeien is niet noodzakelijk.


Vooral de maanden juli en augustus zijn het meest geschikt voor het snoeien van de esdoorn. De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn , berk, haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien we vanaf eind juli tot in september. Alle soorten hagen varen wel bij een snoeibeurt in deze periode, dat wordt vaak machinaal gedaan maar kan ook perfect met een manuele haagschaar gebeuren.


Beperk het snoeien tot een minimum omdat dit de aantrekkelijke vorm van een acer kan bederven. Lichte snoei acer ( Japanse esdoorn ). Indien nodig kunnen slecht geplaatste scheuten licht teruggeknipt worden. Voer dit type snoei alleen in juli of begin aug. Drastische snoei acer ( Japanse esdoorn ). Je wilt een esdoorn snoeien maar je hebt geen idee wanneer dat moet of hoe je dat het beste kan aanpakken?


De esdoorn is namelijk een boomsoort waarbij de sapstroom een grote rol speelt bij het snoeien en onderhouden van de boom. De Noorse esdoorn (Acer Platanoides) De Noorse esdoorn is een van de meest tot de verbeelding sprekende bomen die we kennen. In de herfst geeft deze boom van alle boomsoorten de mooiste kleuren, en in de zomer produceert de Noorse esdoorn de karakteristieke vleugelzaden. Een zeer mooie eigenschap van deze boom is dat ze veel nectar levert aan. Voor specifiekere informatie kun je ook nog kijken bij catalpa snoeien , laurier snoeien , olijfboom snoeien en knotwilg snoeien.


ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt. Wanneer je gaat snoeien hangt af van de functie van de plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, bla herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien.


Daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Hoe snoei je de Japanse Esdoorn in de zomer? De wonderschone Japanse Esdoorn , acer palmatum, hij KAN haast niet in de weg staan, want zo mooi.


Mocht je hem iets te overheersend vinden, dan kan je hem snoeien , maar het hoeft niet, he?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts