maandag 17 oktober 2016

Phalaenopsis uitgebloeid

Permalink Beantwoord Quote Al vanaf dat ik orchideeën heb staan, lees ik op internet verschillende meningen over het knippen van phalaenopsissen als deze zijn uitgebloeid. Phalaenopsis: uitgebloeid en dan? Na een uitermate droge start van de zomer en temperaturen die vaak rond de graden celcius stegen ziet het ernaar uit dat we deze week wat verfrissing krijgen. Begin van onderaf met tellen.


Vele planten zijn uitgebloeid en hebben nu rijpe zaden of bessen. De Dendrobium phalaenopsis is de levende vertolking van het gevoel dat mensen hebben als ze aan orchideeën denken, namelijk een exotische plant uit warme en vochtige gebieden. De Dendrobium is afkomstig uit grote delen van Azië en Australië, waaronder India, Thailand en Nieuw-Zeeland. Als de plant is uitgebloeid , snijd dan de bloemsteel boven het tweede of derde oog af.


Hieruit kan weer een nieuwe bloemsteel ontstaan. Zo leer je in een handige video hoe je de orchidee moet knippen en. Onder elk nieuw blad legt de plant ook weer een bloemsteel aan.


Deze orchidee is een groot favoriet in de Nederlandse huiskamers en dat is niet zo gek. Niet te veel voeding geven, wel veel licht maar niet in de zon. Maar wat doe je dan als hij daadwerkelijk is uitgebloeid. Daarover vertel ik jullie meer over in deze video. Als de phalaenopsis helemaal is uitgebloeid kun je de orchidee voor een tweede keer in bloei brengen.


Dit doe je door net boven het tweede oog, van onderaf, de tak af te knippen. Nadat de plant is uitgebloeid kunt u hem redelijk gemakkelijk opnieuw in bloei krijgen door de bloemtak boven het derde oog (verdikking) af te knippen. Daarna zet je de plant op een koelere en drogere plaats en geef je haar wekelijks een beetje water. Plaats de plant hierna tijdelijk (enkele weken) op een wat koelere plek, voordat u hem weer terug op zijn gewoonlijke plek zet.


Zo wordt de bloemvorming gestimuleerd. Is jouw orchidee uitgebloeid ? Om de plant voor een tweede keer in bloei te brengen, knip je de tak boven het tweede oog (van onderaf geteld) af. Vergeet niet de plant dan weer regelmatig water te geven. De kans is groot dat je orchidee op dit punt weer uitschiet.


Dit type orchidee kent meer dan 20. Is de hele steel van de plant verdroogd? Dan kun je ‘m het beste helemaal afknippen. Wanneer bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht.


Shirley op Hydrangea Annabelle, snoeien en hoe te houden. Marcel van Leeuwen op Viooltjes, Hoe wat waar en wanneer. Uitgebloeide planten worden enkele weken in een koudere plaats gezet (12°C) om zo nieuwe bloemvorming te stimuleren (liefst in de herfst) Uitgebloeide bloeistengels worden teruggesnoeid tot op knopen boven het blad. Het is namelijk mogelijk om de plant weer opnieuw in bloei te krijgen.


Als de bloemen uitgebloeid zijn, zullen deze op den duur verdrogen en uitvallen. Kijk dan wat de phalaenopsis doet. Verzorgingstips Standplaats Op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Als de tak verdroogd is, knip deze dan tot net boven het tweede oog af (tweede bobbeltje in de tak, van onderaf geteld). Ik heb een orchidee waar alleen de stelen van overgebleven zijn.


Ik denk dat hij veel te nat is. Ontsmet dus eerst je snoeischaar om te vermijden dat je ziektes overbrengt. Veel mensen nemen dit erg serieus en zijn bang om de plant te verliezen. Uitgebloeide stengels van de phalaenopsis mag je snoeien tot op het derde oog boven het blad.


Herfst De orchideeën moeten nu van al het mogelijke licht kunnen profiteren. Verwijder oude bloeistengels wanneer de bloemen zijn uitgebloeid. De zon neemt immers sterk af in kracht. Wacht voor het grote snoeiwerk tot je orchidee uitgebloeid is.


Meeste orchideeën gaan van natuur uit slapen tijdens de herfst, dus oktober of november is een goede tijd om te snoeien. Als je wacht tot tijdens de winter loop je de kans dat je nieuwe bloemknopjes die zich aan het vormen zijn afsnoeit. De phalaenopsis kan na een rustperiode weer een nieuwe tak aanmaken.


Water Wekelijks minuten onderdompelen in lauw water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts