maandag 10 oktober 2016

Moestuin indeling

Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Elke gewasgroep geeft stoffen af aan de grond en neemt andere stoffen op. Laat gewasgroepen elk jaar een plaats opschuiven in je moestuin. Dankzij de wisselteelt wordt alles evenredig verdeeld over je moestuin en raakt de grond niet uitgeput.


Met als resultaat een betere oogst!

Groenten kun je ook voorzaaien in een bak of pot. Bekijk het bord Moestuin indeling van ystikkelbroeck op Pinterest. Bekijk meer ideeën over Moestuin indeling , Tuin ideeën en Tuinieren. Het is heel leuk om een soort siertuin van je moestuin te maken. Maak je eigen planning en indeling aan de hand van wensen die je eerst opschrijft.


Omdat we onze moestuin met een schone lei konden beginnen, mochten we zelf een compleet nieuwe indeling maken. Enige waar we rekening mee hoeven te houden is het huishoudelijk reglement van de vereniging, de ingang, de bestaande bramenstruik en de windrichting. Je kan een moestuin beginnen in een kweekkasje, tafel of zelfs in een pot.


Weet je vervolgens niet hoe je de indeling bepaalt en de moestuin aanlegt?

Wij vertellen het in dit vervolg! Nu je de moestuin gaat aanleggen, is de eerste stap het kiezen van de grondsoort. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. Je wilt ervaren hoe de grond zich door het jaar heen ontwikkelt en wat een handige en praktische indeling voor je moestuin is.


Dat is toch een beetje uitvogelen in de praktijk. Een kleine moestuin of weinig tijd? Je moestuin aanleggen was nooit zo makkelijk. De moestuin planner geeft automatisch aan welke vakken je het beste kan voorzien van mest of kalk, en je kan er voor kiezen om wekelijks een todo-lijst te ontvangen voor jouw moestuin ! Maar dat was veel werk en eigenlijk was dat ook maar schijn, want buiten staan toch ook links en rechts vruchtgewassen in de moestuin. En spade diep de grond uit de kas is zeker niet voldoende om ziekten of schimmels die in de grond zitten te verwijderen, want die zitten vaak dieper dan spade.


Maak de moestuin op een beschutte en zonnige plek in de tuin. Wisselteelt voorkomt ziektes. Wil je meerdere jaren groenten kweken in de moestuin , let dan bij de indeling van de vier bedden op het schema voor wisselteelt om tekorten en ziekten te voorkomen. Het basis middel om de moestuin gezond te houden. Aan vruchtwisseling doen is aan te raden en vergt weinig moeite.


Vruchtwisseling kan er voor zorgen dat specifieke ziekten en plagen, behorende bij een groep groente, voorkomen worden. Hoe maak ik een indeling voor mijn moestuin ? Voor een optimaal resultaat kun je je moestuin het beste indelen in minimaal vier vlakken.

Om problemen bij de teelt in je moestuin zoveel mogelijk te voorkomen, is het heel belangrijk om vruchtwisseling toe te passen. Hierbij een handige indeling voor jouw moestuin. Zo heb je in totaal acht bedden.


Verdeel deze vakken weer in twee stukken. Fantaseren over een nieuwe tuin is heerlijk. Maar het daadwerkelijke aanleggen vergt veel meet- en denkwerk. Deze indeling is niet bijzonder gebruikelijk, maar artisjok, bloemkool, broccoli en kardoen zijn eigenlijk eetbare bloemdelen.


Ook courgettebloemen en bloemen die worden gebruikt ter garnering, zoals madeliefjes, Oost-Indische kers, rozenblaadjes en viooltjes, kunnen hieronder worden geschaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts