maandag 31 oktober 2016

Davidia involucrata

Bekijk de beschikbaarheid van deze boom in onze webshop. Davidia involucrata (Zakdoekenboom, Luierboom, Vaantjesboom) online kopen? De vaantjesboom of zakdoekenboom is in volle bloei een spectaculaire boom. Veelal wordt deze soort ingedeeld in de familie Nyssaceae.


Davidia involucrata

De boom is bekend om zijn bloeiwijze, waarbij de twee grote schutbladen aan zakdoekjes doen denken. In Nederland zijn voor zover bekend slechts enkele volwassen exemplaren. In dit klimaat kan de boom tot m hoog. Deze soort word het meest courant gebruikt. Na de bloei vormt de boom decoratieve noten.


Het is een langzaamgroeiende boom die een hoogte van meter kan bereiken, dus ook geschikt voor de kleinere tuin. De kroon van de vaantjesboom bestaat uit stevige takken die van olijfgroen naar geelbruin verkleuren. De stam bladdert in verschillende grijstinten af.


Het blad is hartvormig tot eirond en toegespitst. In tegenstelling tot de soort is de onderzijde van het blad niet behaard. Bovendien heeft de boom noot-achtige vruchten die tot zes zaden bevatten. Na minimum een tiental jaar bloeit hij in de lente op spectaculaire wijze met geelgroene bloempjes omgeven door grote witte schutbladen , in de herfst gevolgd door bruingroene vruchten.


Prachtige, winterharde boom met bloemen die als een zakdoek naar beneden hangen. De naam dankt deze grote struik (tot meter) of middelhoge boom (tot meter) aan de grote witte schutbladeren die rond de bloemen gevouwen zijn. De bloemen zijn wit en hebben ongelijke schutbladen. Deze uit West China afkomstige plant is een tot meter hoge boom met een brede kroon en een paar fraaie eigenschappen.


Davidia involucrata

Vormgeving is soms meerstammig maar ook als hoogstam gehouden. Plus nog veel meer soortbeschrijvingen van bomen. De Vaantjesboom is zeer spectaculair als hij bloeit. Graaf een gat van ongeveer een halve meter diep en maak de bodem van het plantgat. Beautiful, hardy tree with flowers which hang down just like a handkerchief.


The flowers are white and have irregular leaves. Sjaak is zowel voorzitter van de PR (public relations) commissie alsmede van de commissie de Open tuinen. Ruim honderd jaar geleden werd Ernest Wilson naar China gestuurd met de uitdruk-kelijke opdracht om zaden van deze bijzondere boom te verzamelen. Nederlandse naam is Vaantjesboom of Zakdoekenboom, staat nu prachtig in bloei.


Davidia involucrata

Het kan natuurlijk even duren voordat de eerste bloemen verschijnen, maar de Davidia is het wachten meer dan waard. In Engeland wordt deze prachtboom de Farewell tree genoemd. De betekenis van de naam involucrata is: van omwindsels voorzien. De hoogte na jaar is meter.


Naar hem is de boom later vernoemd. Begin 20e eeuw kiemde het eerste zaad in Parijs. De Davidia geeft nootvormige vruchten, met maximaal zaden per vrucht en kan tot m hoog. De langloten moeten gebruikt worden voor de vorming van het takkengestel. Als boom uitgroeiend tot een kegelvorm.


Davidia involucrata

Ze verdragen geen sterke snoei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts