woensdag 26 oktober 2016

Glyfosaat verbod

De beste prijzen Glyfosaat. Alle merken voor de laagste prijs. Bestel Onkruidbestrijding online. Het grootste online winkelcentrum. Altijd de beste deal voor jou.


Glyfosaat verbod

Grootste aanbod Onkruidbranders. Shop direct online op beslist. Glyfosaat wordt door de IARC bij mensen als waarschijnlijk carcinogeen beoordeeld. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency en Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) is glyfosaat niet carcinogeen.


Wel is zuiver glyfosaat irriterend voor de ogen en in mindere mate ook voor de huid. Glyfosaat , de mogelijk kankerverwekkende stof in onkruidverdelgers moet over vijf jaar zijn verboden in de Europese Unie. Een meerderheid van het Europees Parlement (3tegen 204) is voor zo’n verbod , bleek dinsdag bij een stemming in Straatsburg. Het Oostenrijkse verbod op glyfosaat is in strijd met EU-regelgeving. Dat heeft Vytenis Andriukaitis, EU-Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid bekendgemaakt.


Is die afspraak er niet, dan moet de minister het middel per wet verbieden. Als het aan het Europees Parlement ligt komt er over vijf jaar een verbod op glyfosaat , het hoofdbestanddeel van de onkruidverdelger RoundUp. Verbod glyfosaat op verhardingen definitief.


Met de publicatie in de Staatscourant, is deze week bekend gemaakt welke uitzonderingen er komen op het verbod op het gebruik van professionele chemische onkruid- en plaagbestrijding buiten de landbouw. Allgroen bv én ook voor u als particuliere tuinbezitter. Zij introduceren geen gebruiksverbod voor (alleen) middelen op basis van de werkzame stof glyfosaat , geen verbod voor particuliere gebruikers en geen verbod voor gewasbeschermingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt. Als we glyfosaat niet slim gebruiken, moet iedereen er uiteindelijk dus alsnog mee ophouden – verbod , of geen verbod.


Glyfosaat verbod

De verstandige oplossing zou dus zijn om strengere regels te maken voor glyfosaat , zodat de kans op immuniteit vermindert. Zo spuiten we nu vaak glyfosaat op gewassen vlak voordat we ze oogsten, zodat ze sterven en uitdrogen. In strijd met de wens van de Kamer maakte het kabinet echter allerlei uitzonderingen op het gevraagde verbod. Zo mochten particulieren middelen met glyfosaat wel gebruiken in hun tuin, maar niet op hun terras. Onduidelijk, oncontroleerbaar en ook onverantwoor gezien alle risico’s voor gezondheid en milieu.


De meest bekende onkruidverdelger met glyfosaat is Roundup. Ook die zou dus niet meer in de winkelrekken mogen liggen. Toch kan je de populaire onkruidverdelger nog steeds in veel tuincentra terugvinden.


Maar er is een belangrijk verschil. Op het etiket staat in kleine letter: zonder glyfosaat. Het verbod is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgewerkt in het Actieplan Duurzame Gewasbescherming en de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst.


Onder meer PVV, GroenLinks, D6 ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SP vinden dat er geen enkel risico moet worden genomen met het middel. Er zit glyfosaat in, dat in verband wordt gebracht met tal van aandoeningen. Vitens is voorstander van een verbod op middelen die het grondwater vervuilen en roept boeren actief op om biologisch afbreekbare middelen te gebruiken. Het is niet zo dat een verbod op glyfosaat direct leidt tot schoner drinkwater. Er zijn veel meer stoffen, zoals medicijnen en mest, die zorgen voor verontreiniging van het grondwater.


Een Europees verbod op zogenoemd bijengif moet insecten helpen, maar telers van suikerbieten kunnen niet zonder en ze doen er geen bij kwaad mee, zeggen ze. Europese Commissie: Glyfosaat blijft nog vijf jaar toegestaan. Opvallend is dat Duitsland zich amper twee jaar geleden nog verzette tegen een Europees verbod op glyfosaat. De minister van Landbouw ging toen in tegen het standpunt van het ministerie van Leefmilieu, en de Duitse stem gaf de doorslag voor een verlenging van de Europese vergunning voor glyfosaat van vijf jaar. Het besluit van de Europese ministers is opvallend.


Enkele dagen eerder stemde het Europees Parlement juist vóór een direct verbod op het gebruik van glyfosaat door huishoudens. Het verbod voor particulieren is al een eerste belangrijke stap, gaat ze verder. Maar het is ook belangrijk dat op termijn zal worden bekeken om glyfosaat ook binnen de landbouwsector te verbieden. Daarmee werd afgeweken van de Europese wetgeving.


Ook hier in Nederland is het gebruik van glyfosaat aan voorwaarden verbonden. Het gevraagde verbod op onkruidbestrijder glyfosaat komt er niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts