vrijdag 21 oktober 2016

Lavendel voortuin

Ondersteunt onder andere het herstellend vermogen van de huid en helpt te ontspannen. Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Dan is het geven van extra water wel gewenst, ook op minder warme dagen. Een strakke voortuin waarin bijna geen onderhoud nodig is. Door slim gebruik te maken van materialen kan een voortuin onderhoudsvriendelijk zijn en tegelijkertijd mooi en stijlvol ogen.


Lavendel voortuin

Wanneer er gekozen wordt voor halfverharding, zoals grind of houtsnippers, vergeet dan niet anti-worteldoek aan te leggen. Er bestaan heel veel soorten lavendel. Er zijn er ongeveer soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel.


Snoei lavendel nooit op het kale hout. Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten.


Lavendel voortuin

Alle lavendel -soorten zijn kalkminnend behalve Lavandula Stoechas. Plant Lavandula angustifolia daarom met flink wat kalk aan. Ik heb in mijn voortuin lavendel als bodembedekker geplant.


Nu zitten er hier en daar nog wat gaten, omdat dit niet begroeid is. Zaden van lavendel zaaien. Het kruid vraagt een relatief lange kiemduur, minimaal een viertal weken. Het is raadzaam de zaden vóór het zaaien minuten in water te laten weken.


Lavendel voortuin

Dek het zaaibakje af met huishoudfolie en plaats het op een lichte, warme plaats. Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet. Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen. Gemaakt van stapelblokken, voortuin aangeplant met grassen, lavendel en red Robin boompjes.


Maak lavendel tijdens het zaaien en kiemen niet te nat, deze plant kan best tegen wat uitdroging. Je hebt redelijk wat geduld nodig voordat je resultaat ziet, aangezien het kiemen van de zaden lang kan duren. Niet alleen bloeit de plant prachtig blauwpaars, het loof geurt bij aanraking ook erg aangenaam. Voor het klimaat hier in de Benelux zijn soorten uit de Lavandula angustifolia groep goed geschikt.


Lavandula angustifolia ‘Munstead’ is onze favoriet. Het aantal soorten planten en de planten worden gegroepeerd geplaatst wat bijdraagt aan de rustige uitstraling. Planten als buxus, hortensia, grassen, lavendel passen goed in deze tuin.


Door de beperkte hoeveelheid planten is deze tuin ook zeer onderhoudsarm. Verder vinden we er ook klimop, rozen, taxus en kleine boompjes in de strakke voortuin. Het is een lieflijke compacte lage zaailing met lange losse aren aan lange stelen. Lavendel staat het liefst op een zonnige open plek. Je snoeit je lavendel in september, juist voor de eerste vorst, zodat de lavendel de kans krijgt om nog nieuwe topjes te maken zodat hij er heel de winter mooi (zo zit je niet de hele winter naar een kale, gesnoeide plant te kijken, maar naar de grijze bolletjes) en sterk uitziet en zo behoud hij goed zijn vorm.


Het is aan te raden ook direct na aanplant van nieuwe struikjes te snoeien, zodat de lavendel het eerste jaar niet bloeit. De plant wordt zo sterker en mooi vol. Snoeit u geregel dan kunt u zelfs een haagje van lavendel snoeien. Knip met een vlijmscherpe snoeischaar, heeft u veel lavendel dan is een heggenschaar ook handig. Met onze tips zorg je ervoor dat jouw lavendel er tiptop uitziet, het hele jaar door.


Zelfs als je voortuin niet groter is dan een reepje tussen trottoir en voordeur, dan nog kun je er een opvallende binnenkomer van maken. Per slot van rekening is je voortuin wel het visitekaartje van je huis. De voortuin bepaalt het aanzicht van de woning en je loopt er elke dag doorheen. We geven je hier graag inspiratie en ideeën om van jouw voortuin een groen en stijlvol visitekaartje te maken.


Voortuinen zijn vaak gedegradeerd tot parkeerplaats of worden volgestort met grind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts