maandag 30 maart 2020

Wintersnoei druiven

De manier waarop er gesnoeid moet worden, hangt uiteraard af van de vorm van de druivenplant. De wintersnoei of najaarssnoei is bepalend voor de vorm van je druivenplant. Daarnaast stimuleert het de vruchtbaarheid.


Niet overslaan dus, want hoe meer vruchten, hoe meer smullen! Te vroege snoei geeft een voortijdig uitlopen van de knoppen die bij vroege nachtvorst de jonge scheuten of botten fataal kunnen zijn, dus geen aanrader.

Te late snoei heeft doodbloeden van de druif tot gevolg en weerom geen aanrader. Zomersnoei De zomersnoei draait om het inkorten van takken waaraan de trossen hangen. Let wel op met druiven voor je baby, zij kunnen namelijk niet goed tegen de schil.


Druiven zijn ten slotte de snoepjes van de natuur! Wel kun je vanaf maanden druiven aan je kind geven die in vieren gesneden zijn. Vind hier alle informatie omtrent druiven snoeien.


Zolang de plant nog blad heeft, is snoeien af te raden.

En een te vroege snoei geeft een voortijdig uitlopen van de knoppen. Een behoorlijke nachtvorst kunnen daarbij fataal zijn voor de jonge scheuten! Voor de wintersnoei van druiven zijn november en december zijn de beste maanden.


Wegsnoeien overbodige twijgen. Voor een optimale oogst is het belangrijk om bij de druif , druivelaar, druivenstok of druivenstruik zowel zomersnoei als wintersnoei toe te passen. Je kunt druiven snoeien in de winter en je kunt druiven snoeien in de zomer. Snoeimethode per druivenras.


De zomersnoei van druiven is puur om ervoor te zorgen dat de druiven mooi en lekker van smaak worden. Tijdens deze grote snoeironde snoei je de druif weer in model, ook wel vormsnoei genoemd. Maar wat vooral belangrijk is tijdens deze snoeironde is de aandacht voor het komende groeiseizoen.


Met een goede snoeibeurt in de winter zorg je voor veel en lekkere druiven in de zomer. Er bestaan heel wat verschillende groeivormen in wijngaarden, U, dubbel U, paraplu systeem, lier,… Ik ga hier een eenvoudige dubbel cordon opgroeien en daar heb ik ook de tekeningen voor gemaakt. Je start met cordon zoals met guyot: eerst dikte kweken. Ik verwijs je daarvoor naar de uitleg bij guyot snoei: wintersnoei druiven.


Vanaf het 1ste jaar tot 4de groeijaar.

Wintersnoei en zomersnoei bij druiven - Vitis vinifera. Met dank aan dhr Tom Slijkerman voor de duidelijke snoeitekeningen! Als u het leuk lijkt om druivenplanten uit zaad te kweken moet u wel beschikken over een flinke dosis gedul want het duurt ongeveer tot jaar voordat de nieuwe plant bloeit en vrucht geeft. Het is ook geen luxe product meer wat vroeger wel het geval was.


Een uitgebreid artikel over het snoeien van druiven kan je lezen als je de details wilt weten. Maar de maanden November en December (Na het vallen van de bladeren) is een ideaal moment om de druiven te snoeien. Hou een stuk of hoofd takken die in het volgende jaar je vruchten gaan dragen. De druif moet tussen november en januari gesnoeid worden.


Dat druiven telen in België geen utopie is, vertellen ons de druiventelers uit de streek ten zuiden van Brussel. Ook Belgische wijn valt te smaken. Voor een doorsnee tuin is Boskoop Glory één van de beste druivenrassen. Het Belgische klimaat is immers niet het zuiderse!


Geraamte verder uitbouwen: tijdens de wintersnoei ga je het geraamte van de druivenstruik verder uitbouwen. Dit doe je door de twijgen te leiden met ijzerdraad of touw. Hiermee span je een lijn naar de richting waarin jij wilt dat de druif groeit.


Door een twijg hierover te leiden zal de druif deze richting op groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts