vrijdag 20 oktober 2017

Bladgroenten soorten

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. Hieronder een selectie van diverse soorten bladgroenten en wat je ermee kunt doen. Lekker in salades of stamppot.


De meeste bladgroenten zijn zowel geschikt om rauw als gekookt te eten.

Sommige soorten bevatten een stof die het blad rood kleurt. Deze stof heet anthocycaan. Omschrijving: Ook een niet kroppend slatype.


De rode kleur van bepaalde soorten krulsla wordt veroorzaakt door de pigmentstof anthocyaan. De bladdelen zitten vast aan een stam. Een bekend ras is de Lollo, een sterk gekroesd en compact slatype.


Het blad is sterk gekroesd of ingesneden en smaakt licht bitter.

Dan zijn er nog ontzettend veel andere, onbekendere soorten. Denk bijvoorbeeld aan warmoes, chichorei en zuring. Soorten bladgroenten die in veel winkels goed verkrijgbaar zijn, zijn bijvoorbeeld snijbiet, paksoi, raapstelen en postelein.


Ook kun je vaak de bladeren van knolgroenten prima als bladgroente eten, zoals bij bietenblad of. Behalve rauw en vers in slaatjes, gebruiken we ze gekookt is soep of stamppot. De kleuren variƫren van groen tot geel, maar anthocycaan kleurt sommige soorten rood.


Wereldwijd komen er zes soorten waterkers voor, het komt in de vrije natuur voor en in grote delen van Europa en Noord-Amerika is deze doorlevende waterplant inheems. Er zijn varianten met gave en gekartelde, en vlakke of gekrulde bladeren. In verschillende landen wordt het als een vervelend rivieronkruid aanzien, waarbij de beddingen er vol mee komen te staan. De basis van de moderne moestuin wordt gevormd door bladgroenten. Eenmaal geplukt gaan veel van die bijzondere eigenschappen verloren.


Want alleen zo vers geoogst uit de tuin hebben ze nog al hun structuur, smaak en voedingswaarde. Dus alle aandacht voor blad. Een bladgewas of bladgroente is een gewas dat om het blad geteeld wordt.


Tot de bladgewassen behoren verschillende groentesoorten.

De hele spijsvertering heeft zo’n ongelofelijke baat bij groenten (en fruit) Ik MOET weer meer groentes gaan eten, dan maar diepvries inslaan, desnoods blik. Er zijn ook groentesoorten, zoals rabarber waarvan alleen de bladsteel gegeten wordt. Ook de mineralen, en nog veel meer.


De enzymen in groenten zijn van levensbelang. Is n puinhoop in mn buik, maar dit soort prachtige sites geven de burger weer moed. Spinazie en postelein kunnen rauw in salades verwerkt worden.


Een ouder woord voor (m.n. bereide) bladgroente is warmoes. Bladgroenten kun je koken, stoven, stomen en roerbakken. De diverse soorten groene bladgroenten.


De smaak van deze bladgroente is iets bitter. Maak bijvoorbeeld een lekkere salade van de krulandijvie. Zaai ze meerdere malen in kleine hoeveelheden. Veel bladgroenten zijn gevoelig voor doorschieten of in bloei schieten.


OPMERKING Rucola is geen bladgewas maar een koolsoort en behoort tot de Brassicaceae (kruisbloemigen). Maar je kunt het blad ook gebruiken in een salade. Alvorens vele soorten bladgroenten. De tips rond het bereiden van bladgroenten vind je hier. Uiteraard staat smaak voorop!


Koken Een pan met water opzetten. Dat is waar het meestal mee begint. Er zijn verschillende mogelijkheden en iedereen kiest zijn of haar eigen optie. Er zijn 2soorten bladgroenten leveranciers, vooral gevestigd in East Asia. Natuurlijk kun je bladgroenten gewoon koken, maar er is echt meer mogelijk.


Die met de witte schil zijn fijner van smaak als ze gekookt zijn. Schorseneren zijn zowel wit als zwart te koop. De zwarte soort is de meest voortkomende.


Grote melige eetbare knollen met droog vruchtvlees en een smaak die op zoete aardappelen lijkt. Beide soorten worden gekookt, gestoof gefrituurd of gebakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts