donderdag 19 oktober 2017

Bijen en wespen

Entdecken Sie die große Musikauswahl für jeden Geschmack im Thalia Onlineshop! Bijen en wespen zijn in de omgeving van hun nest extra agressief. Blijf hier dan ook uit de buurt.


Vermijd bijenkorven of bloementuinen die volop in bloei staan. Bijen zijn nuttig, ze bestuiven bloemen en maken honing, maar hebben wespen meer te bieden dan een gemene angel in de staart?

Ontdek meer over wespen , bijen en hommels - of lees meer over wespenbestrijding. Bedek het lichaam zoveel mogelijk maar vermijd zwarte en felgekleurde kleding. Loop buiten nooit op blote voeten want bijen houden van klaver en veel wespen leven in de grond. Er zijn honderden soorten wespen , hoornaars en bijen op de wereld. Slechts enkele soorten komen voor in België.


Enkel wespen en hoornaars worden beschouwd als ongedierte. Sommige soorten - zoals de bij en de hommel - zijn erg nuttige insecten en zijn onmisbaar voor ons ecosysteem. Denkt u dat u te maken hebt met een bijennest?

Plooivleugelwespen - Vespidae. De vrouwelijke werksters, deze voeden de koningin en de darren, verzorgen de jonge bijen en doen al het andere werk. Er is altijd maar één koningin, ongeveer duizend darren en vele duizenden werksters.


De broedkamer Drie dagen nadat het eitje in de broedcel is geleg kun je de schaal zien bewegen door het larfje dat binnenin zit. De insecten, die tot die orde behoren zijn de bijen , hommels, mieren, wespen en zaagwespen. Vliesvleugelen (Hymenoptera) worden verdeeld in verschillende subordes. Namelijk suborde Symphyta.


Apocrita kun je weer in twee groepen verdelen. Deze groep heeft geen taille. Zijn voor de mens nuttige insecten, daarom worden ze gehouden als ‘huisvee’.


Bijen , hommels en wespen , wat is het verschil? Vroeger in korven, tegenwoordig in kasten. Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie.


Zet schaaltjes koffie en steek de koffie aan, zodat die gaat branden of smeulen. De geur van verbrande koffie houdt hen op afstand. Steek een of meerdere stokjes wierook aan op de plekken waar je last hebt van wespen , en weg gaan ze.

Nep-nest leidt wespen om de tuin. Wespen vermijden nesten van andere wespen , en zullen op afstand (tot wel meter) blijven van zo’n nest. Wespen en hoornaar zijn veel agressiever zijn dan bijen. Ook is de manier waarop ze een nest bouwen significant anders.


Hoornaars en wespen bouwen een nest dat lijkt op een gigantische cocon van papier mache. Een bijennest herken je aan de klassieke honingraat. Kringspel rekenen: Leg twee grote (A3) bijenkorven in de kring en een heleboel bijtjes (van papier bijvoorbeeld) Verdeel de kinderen in twee groepen en neem een (grote) dobbelsteen. De groepen gooien om de beurt en het aantal ogen bepaalt het aantal bijen dat op de bijenkorf gelegd mag worden. Witte, groene en lichtbruine stoffen verdienen de voorkeur.


Let er met name tijdens het sporten en spelen in de vrije natuur op dat transpiratievocht stekende insecten aantrekt. Is het nu een wesp , bij of hommel ? Bijen houden namelijk van klaver en veel wespen leven in de grond. Dit is een veel voorkomende vraag. Er gaan veel fabeltjes over bijen en hommels die niet zouden steken, Echter alleen de zweefvlieg steekt niet. Een honingbij en de hommel steken wel minder snel dan een wesp.


U heeft over het algemeen dan ook niets te vrezen van bijen en hommels. Zeker wespen kunnen erg vervelend en opdringerig zijn. Met wespen in de buurt is het bijna onmogelijk om ongestoord iets te eten of te drinken.


Wespen zijn erg prikkelbaar en deinzen er niet voor terug om te steken wanneer ze daar enige reden toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts