vrijdag 20 oktober 2017

Vijg in pot

Vijg in pot

Specialistisch advies nodig? De planten stellen geen hoge voedingseisen en zijn daarom ook met een beperkte hoeveelheid grond tevreden. Als boom wordt de vijg gedwongen om in die beperkte ruimte toch zijn typische groeiwijze te ontwikkelen. Plant vijgen beter niet in een pot tenzij je een ras gekozen hebt dat altijd binnen moet overwinteren omdat ze een strenge Nederlandse winter niet aan kunnen. De kans op bevriezen is in een pot veel groter, omdat de vorst rondom de pot de hele kluit kan bevriezen.


In de volle grond is dit risico veel kleiner. Is jouw vijgenboom toch bevroren? In een pot is dit eenvoudig, u plant de vijg in een pot die niet (veel) dieper en breeder is dan de pot waarin u de vijgenplant gekocht heeft.


Strooi op de bodem wat hydrokorrels, zodat overtollig water goed kan weg stromen. Gebruik een mengsel van Mediterrane potgrond en kiezels om de pot te vullen. Een beetje mest in de zomer vind een vijg ook heel fijn.


Vijg in pot

Pluk vijgen als ze bruin, dik en zacht zijn. De rijpe vijgen die de vijgenplant vanaf het tweede jaar produceert zijn talrijk heerlijk. Maak zelf vijgen met port. Dit vijgen met port recept is klaar in min. De vijg heeft weinig verzorging nodig, arme grond is zelfs beter.


Ondanks dat de vijg van oorsprong uit warmere streken komt, doet de struik het ook bij ons uitstekend en kan zowel in de volle grond als in pot worden geplant. Ik heb zelf vijgelaars in pot. Maar ze staan er redelijk triestig bij en groeien niet direct goed.


De oorzaak is ten dele te zoeken in de koude en natte zomer, maar ik denk dat er meer aan de hand is. Giet de suiker er over heen en vul daarna af met de port. Zet de pot op een zonnige plek en schudt elke dag even tot de suiker is opgelost. Laat minimaal weken staan voor een lekker likeurtje.


In pot kan de vijg echter geen uitgebreid wortelgestel ontwikkelen, watergeven op regelmatige basis is dus een noodzaak, de vijgenboom zal door het slaphangen van de bladeren ook een duidelijk signaal geven dat er extra water vereist is. De eerste vijgen zullen dan pas in de nazomer (normaliter de tweede oogst) te ontdekken zijn. Plant de vijgenboom in een groot gat, of een pot , gevuld met verse potgrond. Zo kan de vijg moeilijk wortelen wat ervoor zorgt dat hij langzaam groei en meer vijgen produceerd. Zorg dat onderin het gat wat stenen of potscherven liggen.


Vijg in pot

Op een te voedingsrijke en makkelijke grond zal de vijgenboom alleen groeien en geen vijgen produceren. De Vijgenboom of Ficus carica kan in Nederland zowel in een pot als in de volle grond staan. Het grote blad en de vijgen zijn een sieraad voor de tuin. Vijg in pot Moet of mag een vijg gesnoeid worden? Wanneer kan je vruchten verwachten?


Snij de vijgen door de helft of (als je grote hebt) in vieren. Doe de port en het water met de suiker en de kaneelpijpjes in de pan en verwarm op een matig vuur tot de suiker is gesmolten. Zet het vuur af en doe de vijgen erbij. Laat het afgedekt minstens een half uur, maar liever nog een paar uur staan. Heerlijk en voor vele toepassingen geschikt.


Ik gebruik het vaak in zelfgebakken broo gecombineerd met dadels, abrikozen en noten. Vijgen , een fruitsoort dat mij kan bekoren. Af en toe serveer ik vijgen als voorgerecht in een salade met Mozzarella en Parmaham.


Allemaal heerlijke combinaties. Zowel vers als gedroogd is deze vrucht een traktatie. Een vijgenboom is een sieraad in de tuin en de vruchten zijn erg lekker. Ook in Nederland kan men een vijgenboom planten met wat zorg.


Vijg in pot

Bij warm en zonnig weer mag de vijg twee keer in de week goed water krijgen. Meestal is één keer in de week voldoende. Bemesten De vijg kan het beste bemest worden in het voorjaar. Daarna breng je een flinke laag mediterrane grond aan.


Vul de ruimte tussen de kluit en potwand op met mediterrane grond. Druk de grond ook stevig aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts