woensdag 13 september 2017

Bananenboom kweken

Thuis je eigen, zelfgekweekte bananen plukken is uiteraard hartstikke leuk, maar er is wel wat geduld en toewijding voor nodig. Als je in een gebied met een warm klimaat woont of een broeikas of andere overdekte ruimte. Bananen zaaien is helemaal niet moeilijk. Hier worden tips gegeven om succesvol een bananenplant te zaaien.


Niet alle rassen zullen het in Nederland ook even goed doen, maar de Musa dwarf cavendish is eenvoudig in huis te kweken in ons klimaat, met de juiste zorg en aandacht.

Vul deze voor de helft op met aarde en hydrokorrels. Hierdoor ontstaat een losse bodem waarin de plant goed kan wortelen. De hydrokorrels nemen water op, terwijl het overtollige water gemakkelijk wegloopt.


Een bananenboom is namelijk erg gevoelig voor wortelrot. Het kan dus ook helpen de banaan op een wat hogere plaats in de tuin te zetten. Ik leg in deze video de ditjes en datjes uit over het kweken van bananenbomen uit zaden. Ik heb gekozen voor de Ensete Glaucum, meer bekend als de Snow Banana.


Ik had de zaden op september gezaai ik had het geluk dat op september de eerste twee al waren gekiemt, bananenboom zaden zouden namelijk langzame kiemers zijn, maar niets minder.

De tropen haal in je huis met je eigen bananenboom. Deze komen van oorsprong uit Zuid-Oost-Azië en Australië. Echter tegenwoordig wordt deze plant vanwege zijn vruchten in vele tropische landen gekweekt. De Musa is een plant uit de familie Musaceae.


De Maastrichtenaar heeft in zijn eigen woonkamer een bananenboom staan met een volle tros bananen er aan. Nabootsen Wielinga kocht de plant vier jaar geleden bij een tuincentrum. Hij zag er wel een leuk project in. Om er bananen aan te krijgen moest hij wel flink wat tijd besteden aan de plant.


De vochtigheidsgraad moet ten minste zijn en zo constant mogelijk. Naast veel ruimte en de perfecte klimaatomstandigheden heb je natuurlijk een bananenplant nodig. Die kun je zelf kweken , of je kunt een jonge plant kopen.


Een tip voor als je buiten in je tuin bananenplanten wil kweken. Het zelf kweken is natuurlijk ook mogelijk en zelfs veel leuker. De zaden zijn gemakkelijk te verkrijgen via het internet. Maar het zijn geen gemakkelijke kiemers, daarbij vergt deze methode veel geduld.


Van de meest populaire bananenplant, de Musa basjoo (Japanse vezelbanaan), zijn bovendien geen zaden te verkrijgen.

De Japanse vezelbanaan zal mits een goede verzorging na enkele jaren uitgroeien tot een zeer grote plant die bloeit en kleine banaantjes vormt. De banaantjes worden pas in de herfst gevormd en zullen nooit echt groot worden. Wie ze in verwarmde serres zou kweken zal er ook niet echt van kunnen eten.


Er zijn bananenboom kweken leveranciers, vooral gevestigd in East Asia. ASSEN - Een twee meter hoge bananenboom siert de achtertuin van de familie Akker uit Assen. Hallo en welkom bij mijn video! Ondanks dat het Nederlandse klimaat helemaal niet geschikt is om bananenbomen te kweken , is het Jan-Bonne Wielinga uit Maastricht toch gelukt. Alexander de Grote zou de planten naar het westen hebben meegenomen, vanuit India.


Ik kweek al jaren bananenbomen (snijd de scheuten af en trek die groot) maar hoger dan een meter krijg ik ze niet. Ook in ons klimaat is het mogelijk om te genieten van een spectaculair groeiende tuinbanaan. Het enorme blad contrasteert geweldig naast b. Dat is een bijzonder feit volgens deskundigen, aangezien dit soort bomen in het Nederlandse klimaat vaak niet heel groot worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts