donderdag 9 februari 2017

Groente plant kalender

Welke groenten en fruit kun je zaaien en wanneer? Groenten en fruit kun je zaaien in volle grond en in een kweekkas. Bekijk onze tips in de zaaikalender. Welke de plantafstanden ongeveer bedragen en wanneer er dan zou kunnen geoogst worden.


Hierbij alvast een zaaikalender die de meest courante groenten omvat.

De meeste groenten kun je het best in rijen in bakken zaaien (ookwel zaairegels) en in de kas of voor het raam laten ontkiemen. Op de bodem van een rij wordt soms schelpenzand gebruikt om de zaden en hun gelijkmatige spreiding goed te kunnen zien. Om in de dagelijkse portie groenten te voorzien, biedt het warenhuis een zeer uigebreid gamma aan groenten. Een moestuin begin je als de vorstperiode is afgelopen. Dat is meestal in maart of april.


Spinazie kun je bijvoorbeeld al in maart en april zaaien. En veldsla zaai je in juli, augustus of september. Samen met de onmisbare praktische tips, ervaringen en bijdragen van de duizenden lezers vormt dit de basis voor een succesvolle en milieuvriendelijke moestuin.

Jy kan nie dieselfde gewas jaar na jaar in dieselfde bedding plant nie – dit put die grond uit. En dis glad nie nodig om alles in rye te plant nie. Plant die verskillende gewasse deurmekaar en tussen jou blomme. Plant en saai gereeld as jy deurlopend wil oes. Het is een echte aanrader om in deze periode van het jaar ook op de uiterste data nog wat te zaaien of te planten.


Zo kunt u tot diep in het najaar (en de laatste drie jaar, dank zij het zachte najaar tot de jaarwisseling) groenten oogsten. Voordeel is dat de groenten door het koele klimaat in het najaar lang kunnen bewaren op het veld. Met de groentekalender van Velt ontdek je per maand van welke groenten je kunt genieten. Groente Kalender Met de globalisatie en de nieuwste technieken zijn eigenlijk vrijwel alle groenten soorten het hele jaar bij de supermarkt te verkrijgen. Hier een overzichtelijke zaai- en plant kalender.


Om jou een zo optimaal mogelijke leeservaring te bieden gebruiken wij cookies. Zie voor meer informatie ons cookiebeleid. Die patat-buisies (tubers) wat jy die vorige jaar uitgehaal en gedroog het, kan jy nou plant. Ek plant hulle tussen die rye mielies, want teen die tyd dat die patats. In augustus is de zomer in volle gang en wellicht bent u meer bezig met het oogsten van uw groenten en kruiden dan met zaaien.


Augustus is de maand om alvast voorbereidingen te treffen voor het najaar. Met het zaaien van waterminnende groente bent u aan de late kant maar groenten zoals boerenkool, paksoi en Chinese kool kunnen nu wel gezaaid.

Plant groenten in je moestuin op het juiste moment. De meest ideale periode waarin je groenten in je moestuin kan zaaien of planten, verschilt per groente. Bovendien kan je planten onder glas of in een serre, of in volle grond.


Bepaalde groenten zijn gevoeliger voor vorst dan andere. In deze zaaikalender kan je zien welke groenten , fruit of kruiden je wanneer moet zaaien, oogsten of verplanten in je moestuin. Wanneer moet je zaaien, wanneer oogsten? Je kijkt nu naar de moestuin activiteiten in Maart. Gebruik onze Moestuin Planner voor een zaaikalender op maat.


Hieronder kun je de link vinden naar de groentezaaikalender. Middellands zeeklimaat, daar waar de winters mild zijn :-) Je kunt nog veel meer zaaien en planten, al naargelang van je eigen behoeftes. Groente en kruiden zaaien Zaai groenten en verse kruiden in het voorjaar.


De meest toegepaste kweekmethode voor groente is het kweken op rijen, meestal een rij per soort of een aantal rijen van een soort naast elkaar. Als je groentezaden op deze manier zaait, is de kunst om deze goed te verspreiden. Groente saai en plant tyd – Landswyd in SA (Hierdie is slegs ‘n gids, maar sal afhang van weerspatrone in jou spesifieke area.) Januarie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts