maandag 10 april 2017

Kastanjeboom snoeien

Hergebruik van snoei afval. Op een dag eind juli werd ik door Blokhuis Boomverzorging te Haarlem een dag ingehuurd om een eik en een kastanje te snoeien in een achtertuin in Haarlem. Samen zouden wij ieder een boom klimmend snoeien (zie foto’s). Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen over de tuin.


De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend.

De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk.


In de zomer moet ik deze tamme kastanje wel veel snoeien. Alle takken die naar boven groeien, knip ik af – daar ben ik heel consequent in. Ook zijtakken willen op een gegeven moment naar boven, dus die snoei ik ook.


Hier zit dus aardig wat werk in.

Snoeien in de zomer heeft het voordeel dat de boom de snoeiwonden intern onmiddellijk kan afsluiten, waardoor de boom mogelijke ziekteverwekkers het beste kan tegen houden. Tamme kastanje past goed in middelgrote en grote tuinen. De kleinblijvende soorten hebben meestal een bont blad. Voorkeur voor diepe, frisse zandgrond en een hoge luchtvochtigheid.


Onze kastanjeboom wordt te groot om er goed langs te rijden. Snoei je deze bomen later dan gaan ze bloeden en bij veel gemaakte wonden kan de boom zelfs geheel afsterven. Desnoods kan je beter wachten tot die bomen in blad staan omdat de worteldruk en sapstroom dan sterk verminderd. Als bij het snoeien blijkt dat de boom bloedt is het beter met snoeien te stoppen.


Stop daarna de kastanjes in potten met aarde. Zoek in het voorjaar de beste plant uit en plant die in de aarde. Je moet wel geduld hebben, want het duurt wel een tijdje tot je een volwaardige kastanjeboom in je tuin hebt.


Op opkweken van jonge bomen is zoals bij de normale sierbomen: snoeien met een kroon op de stam. Zijscheuten aan de stammen wegsnoeien. Zware takken aan oude bomen kunnen gevaar opleveren voor breken.


Takken geplaatst in slechte hoeken wegsnoeien.

Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Ik heb een aantal vraagjes over het snoeien en onderhoud van een kastanjeboom. Eind vorig jaar heb ik een woning gekocht met in de tuin een kastanjeboom met een hoogte van een aantal meters. Op zich een mooie boom, maar o. Het toppen van bomen is is misschien wel de meest schadelijke snoeimethode die wij kennen.


Toch, ondanks dat al meer dan jaar de (vak) literatuur en tijdens congressen de voor bomen schadelijke effecten van het “Toppen van bomen” wordt uitgeleg blijft het een veel gebruikte snoei maatregel. Snoei de ABC bomen vroeg in de winter of tijdens de zomermaanden. Fruitbomen snoei je om een betere oogst te krijgen. Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei.


Lees meer bij fruitboom snoeien of appelboom snoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts