maandag 10 april 2017

Kaasjeskruid

Kaasjeskruid

Breed Assortiment Gezonde Kruiden. Heeft u vragen of opmerkingen? Zuivere en Gezonde Natuurproducten bestellen! Daarnaast heeft kaasjeskruid mild asrtringerende of samentrekkende eigenschappen.


Het groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een 1-1½ m hoge vaste plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Regionale namen zijn onder meer hemdeknoopjes, juvverrooske, kasekenskrui kattekaasjes, kerkbloem, mastellekens, mastellekenskruid en pastellekens. Voor de oorsprong van de botanische naam Malva zijn ten minste twee verklaringen. Gebruik en toepassing van groot kaasjeskruid.


Het is een bekende plant in de kruidengeneeskunde. Groot kaasjeskruid kent een lange historie wat betreft gebruik in en buiten de keuken. Het schijnt dat het de status sierplant heeft gekregen toen Karel de Grote het in zijn tuinen liet aanplanten. Je kan kaasjeskruid zaden bij ons bestellen.


Kaasjeskruid

Het is de voedselplant voor de rupsen van distelvlinders van het kleine kaasjeskruiddikkopje vlindertje. Het geslacht is met dertig soorten wijdverspreid over gematigde, subtropische en tropische gebieden van Afrika en Euraziƫ. Eetbaarheid: kaasjeskruid is eetbaar maar schijnt volkomen smakeloos te zijn (dat past wel bij Vissen trouwens: smakeloos is zo iets als geen eigen identiteit hebben, de identiteit van de omgeving aannemen, wat natuurlijk wel weer heel sterk Vissen is). Kaasjeskruid groeit ook goed op een ruw veldje of een verwilderde border. Vanaf juli kan het zaad worden geoogst.


Geef weinig mest en alleen bij langdurige droogte water. In oktober de uitgebloeide stengels van de vaste planten dicht boven de grond afsnijden en composteren. Eenjarig gekweekt kaasjeskruid volledig uittrekken. Ze bloeien van het begin van de zomer tot in de herfst.


Kaasjeskruid

Deze plant staat mooi in de border en is ook geschikt voor de natuurtuin en verwildering. De plant zaait zichzelf uit. Malva moschata is een aantrekkelijke plant voor vlinders, bijen en hommels. De lijnvormige tekening met donkere strepen is ook kenmerkend.


Het kruid helpt vooral bij hardnekkige hoest en bronchitis. Verschillende soorten worden toegepast als tuinplant, bijvoorbeeld groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) met meerdere. Een theemengsel van kaasjeskruidbloemen, lindebloesem en kamillebloemen helpt bij griepinfecties.


Sylvestris betekent in het bos groeiend. De maximale hoogte van de plant is ongeveer cm. Om een goede groei en bloei te stimuleren plaatst u de plant in de zon of halfschaduw. In de winter sterft de plant af.


Deze kaasjeskruid komt uit noordelijke halfrond (ook in Nederland en Belgie). De wilde soort die zich zeer overvloedig uitzaait, komt in cultuur weinig voor en is alleen bij heemplantenkwekers te koop. De cultivars van de kaasjeskruid die blauwachtige bloemen hebben, worden als borderplanten toegepast. Deze grote kaasjeskruid is aantrekkelijk voor vlinders en bijen.


Kaasjeskruid

Diverse soorten kaasjeskruid en heemst. Klein kaasjeskruid - Malva neglecta Op stikstofrijke plekken in ruderale omstandigheden kun je Klein kaasjeskruid , Malva neglecta, vinden. De laagblijvende plant heeft handnervige, zwak gelobde bladeren en witte tot lichtroze bloemen met een heel eigenaardig gevormde meeldraadbuis. De splitvrucht lijkt op een goudse kaas.


Habitat Droge, warme, vrij ruige maar schaars begroeide plaatsen zoals graslanden, hellingen, strandjes, ruderale terreinen en bermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts