vrijdag 7 april 2017

Wilgen vlechten

Find wilgentenen kopen vandaag! Haal vandaag nog die wilgentenen schuttingen in huis. Het vlechten met wilgenteen past goed in de activiteiten van de Veldschuur als educatief en informatief centrum. Vlechten met allerlei natuurlijk materialen is van aller tijden.


Historisch gezien is het moeilijk te achterhalen hoe oud vlechttechnieken zijn en waarvoor zij werd toegepast omdat de natuurlijke materialen waarmee gevlochten wordt heel vergankelijk zijn. De Vlechterij staat voor het vlechten met wilgenteen in de breedste zin: (historisch) mandwerk, kunstobjecten, vrije vormen en de grootst denkbare tuinschermen.

De Vlechterij voorziet deels in haar eigen grondstof uit eigen grienden (velden waar wilgen geteeld worden). De wilg dankt zijn naam aan het feit dat de boom enorm snel groeit. Hij schiet als het ware uit de grond. De schietwilg kan wel tot meter hoog worden, vandaar dat je hem in particuliere tuinen niet snel tegenkomt.


Bekijk meer ideeën over Natuur, Vlechten. In de afbeelding hierboven is dit beter geïllustreerd. Op deze manier vlecht je net zo lang door tot je bij de meest rechter paal bent aangekomen.


De eerste laag wilgentenen zit op de schutting!

Een tweede laag werkt precies hetzelfde als de eerste laag. Het enige verschil is dat je nu aan de voorzijde begint met vlechten. Schuttingsvlechterij de WILGEN is een klein bedrijf dat zich bezighoudt met allerlei vormen van vlechten met wilgentenen.


Naast dit tuinvlechten geeft de WILGEN ook nog cursussen in tunen vlechten. Op iedere meter schutting dienen ongeveer bossen te liggen (voor een schutting van meter hoog). Daarom vragen we je wanneer je met dit materiaal aan de slag wilt gaan om dit van te voren aan ons door te geven. Nadat wilgen geoogst worden, groeien er lange rechte scheuten op de snijvlakken. Door de lengte en flexibiliteit zijn deze uitermate geschikt voor het maken van vlechtwerk.


Wilgentenen (ook wel bleeslatten genoemd) zijn daarom ideaal voor het realiseren van natuurlijke erfafscheidingen en producten van hoogwaardige kwaliteit. Wilg Wij kennen vooral de wilg die langs de kant van de sloot groeit, maar ook de krulwilg is een gekende afgeleide. Speciale wilgentakken worden gekweekt op kweekgronden om de wilgentakken (meerjarig hout), soms nog wilgentenen (éénjarig hout) te knippen. Wil je weten hoe je zelf een wilgenschutting maakt? EXZO staat steeds met raad en daad tot uw dienst.


Hou je van met je handen te werken? Volg eens een workshop wilgentenen vlechten ! Maak een bal, lantaarn, vlinder, hart of driepoot. Leuk voor op je veranda of aan de schutting of decoratief in uw huis. Kies ontwerp voor de gehele groep bijvoorbeeld: Duur workshop c.

De wilgentenenschuttingen zijn in vrijwel iedere doe-het-zelf-handel te koop als kant-en-klaar product, maar wanneer je wilgen staan hebt met jonge scheuten kunnen die schuttingen eenvoudig zelf gemaakt worden. Hiervoor worden steeds verse twijgen gebruikt, deze zijn nog zacht en buigzaam zodat ze zich relatief eenvoudig laten vlechten. Hebt u een andere toepassing in uw gedachten? We denken creatief met u mee en doen er alles aan om uw wensen te realiseren.


Nu de palen staan kunt u de wilgentenen gebruiken om tussen deze palen te vlechten. Stap 3: De wilgentenen vlechten. Start met de dunste wilgentenen.


De dikste kant van de wilgenteen dient net voorbij de eerste paal gestoken te worden. Vervolgens kunt u de wilgenteen tussen de palen door vlechten. Je kunt hem elk jaar snoeien, maar meestal gebeurt het om de drie tot vijf jaar.


Wilgen knotten doe je alleen tijdens de wintermaanden. De knotwilg kun je op twee manieren snoeien, namelijk knotten en dunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts