donderdag 27 april 2017

Gefermenteerde groenten kopen

Geen tijd om zelf boodschappen te doen? PLUS bezorgt wanneer het jou uitkomt! Extra snel je boodschappen in huis? PLUS Express: over uur op jouw adres. Maak je eigen PLUS account.

Snel, flexibel en tijdbesparend! De PLUS app maakt het je makkelijk. Goedkoopste landelijke bezorging in heel Nederland. Zoek naar groente kopen op de nieuwe KensaQ. Op zoek naar contactgegevens?


Vind ze gemakkelijk en snel via Telefoonboek. Omdat je de groente niet of nauwelijks wast en je geen rommel binnen wilt krijgen kan je het beste werken met biologische groente. Voordelen van gefermenteerde groente.

Gefermenteerde groenten hebben een aantal positieve effecten op de gezondhei maar een heel belangrijk voordeel is dat het praktisch is. Studies wijzen uit dat het kan bijdragen aan vermindering van insulineresistentie en verlagning van cholesterol. Zuurkool Zuurkool is een populaire groente , gemaakt van kool die gefermenteerd is met melkzuurbacteriën. Het is bovendien ook niet meteen de meest geliefde groente. Voor de ‘absolute fermentatie beginner’ zijn gefermenteerde bietjes een aanrader, gemakkelijk te bereiden en lekker van smaak.


Groenten van het seizoen pickelen of fermenteren is goedkoop en heilzaam voor zowel de eigen gezondheid als die van het milieu. Sterilock fermentatiepot nodig. Rauwe, gefermenteerde groenten echter waren redelijk nieuw voor mij indertijd. Natuurlijk kende ik wel zuurkool, maar dat at ik nooit rauw en had ik al helemaal nog nooit zelf gemaakt.


Nu ben ik aardig avontuurlijk aangelegd als het om koken gaat en dus ben ik daar toen ook volop mee aan de gang gegaan. Vanaf dan kun je de groente consumeren maar een wachttijd van drie weken of langer geeft een nog beter resultaat. Eenmaal geopend bewaar je de bokaal nog minstens een maand in de koelkast. Ook zuurkool, yoghurt en kefir bevatten in principe veel probiotica, maar meestal zijn die producten gepasteuriseerd en daardoor gaan veel waardevolle bacteriën verloren.


Het Oosten heeft wellicht de rijkste traditie van gefermenteerde producten, zoals miso, sojasaus, tempé ( gefermenteerde sojabonen) en kimchi (pikante oosterse zuurkool). Al met al een slechte zaak, en des te meer reden om meer groente en fruit te eten. Er zijn verschillende manieren om de juiste bacteriën weer in je lichaam te krijgen, micro-organismen die je lijf goed zullen doen.

Eén daarvan is het eten van gefermenteerde voeding, met name gefermenteerde groenten. Over de hele wereld profiteren mensen al duizenden jaren van de voordelen van gefermenteerde groenten. Niet alleen verlengt het fermentatieproces de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Zelf groente fermenteren of kopen ? Je zult je misschien afvragen, waarom je zelf groente zou gaan fermenteren.


Voor het fermenteren kun je alle hardere groenten gebruiken, zoals paprika, koolsoorten, komkommer, bloemkool en wortels. Zuurkool, wortel en rode biet worden het vaakst gebruikt voor fermentatie. Ook kun je kimchi maken: dit is een traditioneel Koreaans bijgerecht dat (meestal) bestaat uit gefermenteerde kool of witte. Fermenteren is weer helemaal terug. En dat is logisch, want door fermentatie worden textuur, kleur en vooral smaak langer behouden.


In het proces ontstaat umami en dat zorgt voor een uniek en rijk smaakprofiel. Door het fermenteren worden de groenten langer houdbaar en ondertussen alleen maar gezonder! Zo komt er meer vitamine C in. Als je er dan van eet, blijven deze bacteriën in je dikke darm achter. Heb je meer goede bacteriën dan komen er vanzelf minder slechte.


Hoi Willy, Dank voor je reactie. Het is mij niet bekend dat gefermenteerde groenten gezondheidsrisico’s met zich meebrengen bij bepaalde lichamelijke aandoeningen. Mijn idee is juist dat gefermenteerde groenten een positieve bijdrage hebben aan de conditie van je darmflora en daarmee je weerstand en gezondheid kunnen verbeteren.


Meng de kruiden en verdeel ze over de bokalen, schik hierop de gesneden groenten. Zorg dat je bokalen goed gevuld zijn met de verschillende groenten. Welke soorten kimchi zijn er, waar koop je kimchi, hoe maak je kimchi, hoe eet je kimchi.


Kimchi, Koreaanse ingelegde groenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts