donderdag 13 april 2017

Plataan snoeien

Plataan snoeien

De hoofdsnoei van de dakplataan valt in februari, in juli worden vaak nog omhoog groeiende takken die het beeld verstoren, verwijderd. Een plataan snoeien is niet moeilijk, maar kost wat tijd. Het enige wat je hoeft te doen is alle opgaande twijgen van de dakplataan te snoeien.


Plataan snoeien

De plataan snoeien , hoe en wanneer moet dat eigenlijk? Op deze pagina vind je informatie over platanen snoeien. Laten we eerst eens kijken waar de plataan vandaan komt en wat voor boom dit is. Adviezen voor tijdens het snoeien. Zo is het belangrijk om het beste gereedschap te gebruiken.


Dit is nodig om een goede harttak te vormen, waaruit de plataan groeit. De kroon van de plataan , moet zich gaan vormen op een hoogte van ongeveer meter. Alle scheuten die uit de stam van de plataan groeien, moeten worden weggesnoeid.


Het is dus echt noodzakelijk om deze elk jaar te bij te houden. Wil je een plataan snoeien ? Platanen reageren er goed op snoeien met erg veel nieuwe jonge scheuten en worden daarom toegepast als leiboom, schaduwboom (dakplatanen) of als knotvorm. Natuurlijke boomvormen Platanen zijn sterk groeiende bomen met een sterke harttak en kortere zijscheuten.


Snoeien kan van de herfst tot het voorjaar. Algemeen reageren ze goed op sterke snoei. Je kunt je met de volgende tips tegen een allergische reactie beschermen: Snoei na een regenbui of sproei de plataan zelf nat. Zo blijven de haartjes beter aan het blad vastzitten.


De natuurlijke vorm van de originele plataan is bolvormig, maar met de nodige ondersteuning en juiste manier van snoeien creëer je een dakvorm. Hoe snoei je een dakplataan. PLatanen zijn zeer sterke planten en kunnen in principe het hele jaar gesnoeid worden. Voor echt groot snoeien moet je wachten tot na het vallen van de bladeren, hetgeen voor overige snoeibeurten overigens wel beter is. Het kan zomaar voorkomen dat je een allergische reactie overhoudt aan het snoeien van de plataan.


Dit kan gebeuren doordat de plataan haartjes heeft aan de onderkant van de bladeren. Een dakplataan snoeien op de juiste manier zorgt voor een natuurlijke parasol. Deze video laat je zien hoe een dakplataan snoeien in zijn werk gaat.


De bast van de Plataan zal dan vlekken krijgen in de kleuren geelgroen, grijsgroen en bruin. Wanneer u een gezonde en dichtbegroeide Plataan wilt, adviseren wij u om minimaal eens per jaar uw Plataan te snoeien. Snoei bij de dakplatanen de jonge scheuten van deze zomer tot op ca. Let er ook hier op dat nu niet snoeit als het vriest. In september is het blad van de Plataan nog niet van de boom.


Dat maakt het wel makkelijker om het snoeiresultaat te beoordelen. Om overlast door stof te beperken, kun je er voor kiezen om de plataan te snoeien tijdens regenachtig weer. Zelf maak ik tijdens het snoeien van de plataan gebruik van een veiligheidsbril en stofkapje. Er komt dan tijdens het snoeien minder stof vrij. Hierdoor krijg ik geen last van mijn ogen en luchtwegen.


Plataan snoeien

Doo beschadigd en kruisend hout moet wel verwijderd worden, en er moet zich natuurlijk een goede, doorgaande spil of harttak ontwikkelen. Het snoeien gebeurt vanaf het einde van de herfst (na de bladval) tot half maart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts