vrijdag 14 april 2017

Aardbeien in de winter

Vakantie voor het hele gezin direct aan de skipiste in St. De beste tijd om te snoeien is direct na de pluk. Als de planten zonder blad de winter in gaan, zijn ze nog veel vatbaarder voor de kou. Help je aardbeien door de winterkou.


Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou.

Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Voor veel mensen zijn aardbeien in de winter echt een guilty pleasure, maar dat schuldgevoel is geheel onterecht! En die winter aardbeien zijn nog duurzaam ook. We vertellen je er alles over.


Lekkere aardbeien in de winter : het kan! Geschreven door Margot Houd je menukaart up-to-date met aardbeien in de winter Hoewel er tegenwoordig het hele jaar door smakelijke aardbeien te krijgen zijn, zien we nog te vaak alleen tijdens het seizoen verschijnen bij de nagerechten op de menukaart. Naast de overbekende winterse vitaminen in de vorm van sinaasappels en mandarijnen, bestaat het fruitaanbod in de winterperiode verder uit kiwi’s, appels, bananen, peren, mango’s en pompelmoes.


Er is dus volop keuze om ook in de winter aan de dagelijkse twee stuks fruit te komen!

Vroeger kon je niet kiezen. Robje zegt buiten in de grond. De aardbeiplant houdt van een lichtzure humusrijke grond. Hij mag in de winter absoluut niet in te natte grond staan, dan krijg je vorstschade. Je moet de planten altijd water geven, bemesten en goed onkruid wieden.


Geef de planten tijdens de zomer wat extra water om mooie smaakvolle aardbeien te krijgen. Deze aardbeien hebben een hoge klimaatbelasting. Ook aardbeien die in de winter en voorjaar uit Egypte of Marokko komen zijn slechter voor het milieu.


Nu knippen maakt de planten zwakker zo vlak voor de winter. Als het goede grond was en de opbrengsten dus ook goe dan kan je ze, mits bijbemesting in het vroege voorjaar, nog wel een jaartje in die grond laten. Laat ze dan wel niet de hele winter blootgesteld aan overvloedige regen en vorst.


Dit kan dan in de loop van de maand augustus uitgeplant worden, bij voorkeur niet later dan augustus. Bij de doordragende aardbeien laat je nu niet teveel bloemen komen, om te kleine vruchten tot vermijden. Bij de aanhoudende regen zijn de doordragers dankbaar voor regenbescherming door middel van een tunneltje.


De consument wil het liefst het hele jaar verse aardbeien ! Met de recente introductie van het nieuwe aardbeienras Delizzimo komt er volgens Brookberries en het Holland Strawberry House – ABZ Seeds, de mogelijkheid ook in de winter de markt te voorzien met deze nieuwe aardbei.

De eerste rekjes van deze aardbei zijn zelfs uitsluitend verkrijgbaar bij Van Gelder. De smaakbeleving van deze aardbei is duidelijk beter dan de andere aardbeien die in de winter verkrijgbaar zijn. Kwekerij Kusters heeft ook in de winter zogenaamde glasaardbeien in de verkoop. Gezon milieubewust en van Nederlandse bodem.


Je kunt aardbeien prima op een bruine boterham doen. Morgens is de aardbei een uitstekende toevoeging in een zelf samengestelde muesli. Je ziet tegenwoordig wel vaker dat soort fruit in de vriezer bij verschillende supers Toegevoegd na minuten: bij de aldi voor 1. De stevige aardbeiplanten kunnen de hitte van de volle zon makkelijk de baas en zetten alle zonlicht om in heerlijke zoete vruchten.


De planten verdragen ook matige wind. De laatste jaren zijn de prijzen van aardbeien die in de winkel te koop zijn erg omhoog geschoten, terwijl je ze makkelijk zelf kunt telen. Toch moet je de hele bak opschonen en de voeding aangevullen. Anders zal je oogst aan aardbeien flink tegenvallen. Meestal zijn er dan ook wel een paar planten die de winter niet hebben overleefd of waarvan de helft is afgestorven.


Dan moet je alsnog op zoek gaan naar vervangers. Hoe doe je het dan wél goed? In de symboliek staat de aardbei voor kortstondig genot.


Op veel oude schilderijen is daarom de aardbei afgebeeld om kortstondig genot te symboliseren. In Nederland komen zowel de cultuur- als de bosaardbei voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts