vrijdag 21 april 2017

Wanneer boerenhortensia snoeien

Wanneer boerenhortensia snoeien

Wanneer kun je een hortensia snoeien ? In welke maand kun je een hortensia snoeien ? Als je een hortensia gaat snoeien is het belangrijk om eerst na te gaan welke soort je hebt, kijk daarom eerst bij hortensia soorten. De meest bekende soort is de boerenhortensia , met grote bolle bloemen of schermbloemen. Hoe en wanneer snoei je een hortensia? Een boerenhortensia , Hydrangea macrophylla, kan in maart of april worden gesnoeid.


Bekijk stap voor stap hoe je een boerenhortensia snoeit. De oude takken herken je door de uitgebloeide bloemen die eraan zitten. Deze snoei je kort bij de grond. Rond de maanden maart en april kun je gemiddeld van de takken snoeien.


Hoe moet je een boerenhortensia bijknippen? Boerenhortensia snoeien : hoe en wanneer ? Bekijk onze video waarin stap voor stap wordt getoond hoe je een boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla) snoeit. Eind maart, begin april mag je de hortensia snoeien. Er groeien na het snoeien in het voorjaar immers altijd wel weer bloemknoppen aan.


Knip de planten tot vijftien centimeter boven de grond af voor een mooie compacte struik. Het regelmatig snoeien van hortensia’s zorgt voor een mooie uitbundige bloei. Een vormsnoei voor boerenhortensia ’s is niet nodig.


Als hortensia’s te groot en teveel uitgegroeid zijn, is misschien een wat drastische snoei nodig. Bij hortensia snoeien is het belangrijk te weten of hij op één of meerjarig hout bloeit. Ook zijn er hortensiasoorten die rijk bloeien zónder snoei. In dit artikel vind je de snoeitips per hortensiasoort.


Wanneer boerenhortensia snoeien

Hoe snoei je een boerenhortensia ? Verdorde bloemen knip je eind maart – april uit de boerenhortensia. De bloemen komen aan takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar.


Kun je hortensia in het najaar snoeien ? Hortensia kun je in het najaar snoeien. Let op: snoei de hortensia dan niet tot de bodem. Doe je dit toch, dan zal de hortensia het jaar erop geen bloemknoppen ontwikkelen.


Krijg je door het snoeien minder bloemen? Het snoeien van een hortensia is niet ingewikkeld zolang je maar weet wat je doet. Naast de gewone takken te snoeien kan ook worden gekozen voor het snoeien van de wortels. De grote bloempluimen zijn kegelvormig en verkleuren prachtig in de nazomer en herfst.


Het is niet beslist nodig om een pluimhortensia te snoeien , maar de struik zal op den duur erg groot worden en alleen bovenin bloemen gevormd. Wil je toch snoeien omdat hij anders te groot wordt, doe dat dan in maart en april. Een hortensia snoeien is echter wel belangrijk om die lange bloeiperiode te behalen. Eventueel een keer watergeven op extreem warme dagen komt daar nog bij. Maar hoe snoei je een hortensia?


En wanneer kun je dat het beste doen? Ik raad ook altijd aan om in het voorjaar de Hydrangea macrophylla te snoeien om invriezen van de holle stengels te voorkomen. We hebben het dan over april mei zodra de plant blad begint te maken. Normaal gesproken snoei je jaarlijks een gedeelte van de takken weg zoals in het artikel te lezen is. Snoei de gewone hortensia niet te ver terug: hou rekening met het feit dat een gewone hortensia bloeit op tweejarig hout.


Daarom mag je deze hortensia nooit te ver terug snoeien. Snoei de oude takken uit deze hortensia soort: snoei enkel de oude takken uit hortensia en laat de jonge takken staan. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is winterhard en staat graag op een zonnige plek.


Wanneer boerenhortensia snoeien

Meer weten over het snoeien van een klimhortensia?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts