woensdag 19 april 2017

Abrikozenboom snoeien

Abrikozenboom snoeien

Find more about Prunus Armeniaca here. Abrikozen bloeien op hout dat het vorige jaar is gevormd en zijscheuten van oudere takken. Dode takken dienen altijd te worden verwijderd.


Snoei verder in vorm of grootte. Zorg dat er voldoende licht bij de takken kan. Zelf snoei ik het liefst direct na de oogst in augustus. Indien toch enige snoei nodig is, dan is het aanbevolen snoeitijdstip tussen mei en augustus. Dus snoeien terwijl de abrikozenbomen bladeren hebben.


Bij de meeste steenfruitsoorten is dit het beste ogenblik. Verwijder te laag afhangende takken. Dan kun je die het best kant-en. Jonge abrikozen kunt u (ook in maart) wat verder terug snoeien.


Abrikozenboom snoeien

Bij oudere abrikozen kunt u ook wel wat verder terug snoeien , maar het is het beste om dat pas in juni te doen. Bij fruitbomen is het de bedoeling om de zijscheuten te snoeien. Daar moeten dan de vruchten aan komen. Zure kersen-, krieken-, pruimen-, perzik- en abrikozenbomen kan men snoeien tijdens de maand augustus.


Uiterlijk tot begin september. Wanneer een sterke snoei ingreep werd uitgevoer vooral als er zwaardere takken worden weggesnoei zal de fruitboom talrijke waterloten ontwikkelen. Koop nu de Abrikozenboom (Prunus armeniaca) v. Voordelige staffelprijzen Lage verzendkosten gratis afhaalpunten. Rond augustus zijn de abrikozen rijp.


Abrikozenboom snoeien

We hebben diverse abrikozenrassen in ons assortiment, zoals de abrikoos Tros Oranje en de abrikoos Hongaarse. Takken die anders groeien geheel laten staan en pas weer snoeien in het volgende voorjaar als duidelijk te zien is waar de bloemen zullen komen (zie verder hieronder). Door snoei kan een struik, een boom of een leiboom verkregen worden. Omdat de abrikoos in Nederland geen commercieel gewas is, is er weinig tot niets gedaan aan vernieuwing van het rassenassortiment. Daarom zijn bij Nederlandse boomkwekers en tuincentra gewoonlijk slechts een zeer beperkt aantal oude rassen verkrijgbaar.


Het snoeien van zomerloten. Wil jij een abrikozenboom planten? Prunus armeniaca ‘Bredase’ is een goede zelfbestuiver maar kan ook goed worden bestoven door andere abrikozenbomen die gelijktijdig bloeien. Plant je abrikozenboom in het najaar, dan kan hij rustig wortelen en al zijn energie besteden aan bloemen en vruchten in het voorjaar.


Graaf een kuil waar de wortels makkelijk inpassen. Zet hem op precies dezelfde diepte als de pot waarin je hem kocht. De abrikoss stelt geen bijzondere eisen aan de grond. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om Javascript aan te zetten.


Vermijd om te snoeien wanneer de bomen bloeien of vlak na het bloeien, want dit kan slecht zijn voor de nieuwe aangroei. Dus ik zou ongeveer soorten abrikozen nodig hebben. Kan iemand mij een paar interessante rassen opsommen? Ik heb al Aprimira gevonden dat niet mis is.


Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Ook in de zomer kun je overigens prima snoeien wanneer er takken in de weg zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts