dinsdag 26 april 2016

Ganzen vangen

Ganzen vangen kan gebeuren met behulp van kooien waarbij de ganzen in alle rust worden bijeengedreven in een inloopkooi en van daaruit of worden herplaatst ofwel worden gedood. Het herplaatsen kan indien mogelijk in overleg gebeuren. In alle andere gevallen worden de ganzen direct na de vangactie gedood.


Hij noemt het een wonder dat Van Kessel dit seizoen nog zo veel ganzen weet te vangen. De meeste ganzen zien niet de noodzaak naar het warme Nederland te vliegen en blijven in Oost-Europa. De wilde ganzen die ruggelings in zijn schoot liggen, blazen gevaarlijk naar de bioloog. Plotseling is er opwinding in de hut.


Ganzenvangen is een oud Nederlands ambacht met als doel ganzen te vangen. Hiervoor maakt men gebruik van verschillende soorten vangmethoden, waarvan de globale opzet echter wel hetzelfde is. De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed om die reden de aanbeveling ganzen te vergassen. De dieren worden na het vangen in een aanhanger gezet en vergast met CO2.


Deze methode schijnt minder leed te berokkenen dan bijvoorbeeld afschieten. Het vlees van de ganzen gaat naar de poelier en een deel naar de voedselbank. Van belang is te zien dat de ganzen reageren op het landschap dat hun wordt aangeboden: extreem voedselrijk graslan het resultaat van een bijzonder intensieve landbouw. Hoewel schade gecompenseerd kan worden, worden ganzen helaas veel verstoord en gedoo terwijl overwinterende ganzen rust en energie nodig hebben. Dat heeft de Raad van State bepaald.


Siereenden, ganzen , kippen enz. Om de ganzen te bestrijden mogen zij worden geschoten. Dat is niet overal mogelijk, bijvoorbeeld niet in gebieden bij kassen, in de bebouwde kom, nabij wegen, in natuur- en recreatiegebieden en bijvoorbeeld in stadsparken. Dit kan in principe alleen in de ruiperiode.


Voor het vangen van ganzen hebben we een specialistisch team van ganzenvangers. Deze zijn helemaal op elkaar ingespeeld en hebben veel praktijk ervaring en daardoor weet elke ganzenvanger precies wat er van hem verwacht wordt in elke situatie. Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have maakte een instructiefilm over hoe je het beste pluimvee kunt vangen , oppakken en vasthouden. Ganzen staan volop in de belangstelling, mede door problemen die ontstaan door de groeiende aantallen.


Sovon vindt het belangrijk dat feiten en kennis de basis vormen voor discussies en beleid. Dat vraagt wel om maatregelen tegen vraatzuchtige ganzen. Volgens Hendrik-Jan ten Cate, portefeuillehouder faunabeheer bij landbouworganisatie ZLTO Zeelan biedt de nieuwe verordening meer mogelijkheden om ganzen te vangen. Zo mogen grote groepen jonge (ruiende) ganzen weer in een vangkraal worden gedreven. De grauwe gans hoort daar niet bij.


Bovendien is er geen sprake van dat het vangen van grauwe ganzen een ernstig verstorend effect heeft gehad op de wel in het aanwijzingsbesluit genoemde habitattypen en –soorten. Sterker, de grauwe ganzen werden juist gevangen om de natuurgebieden op Texel te beschermen. Rechter moet kiezen: paarden vangen of ganzen laten grazen in Oostvaardersplassen.


De rechtbank in Utrecht beslist volgende week vrijdag of Staatsbosbeheer mag doorgaan met de aanleg van een vangkraal voor konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dierbaar Flevoland had protest aangeteken waarna de werkzaamheden werden gestaakt. De provincies hadden toestemming gegeven voor het vergassen van de vogels, maar die besluiten probeerde de Faunabescherming terug te draaien.


Zuid-Holland en Utrecht mogen ganzen vangen en doden, oordeelt de Raad van State woensdag in hoger beroep. Het grootste probleem is de grauwe gans, een inheemse soort die in grootte aantallen broed en eet. Ganzen kunnen een probleem opleveren voor de luchtvaart, wanneer ze in motoren van vliegtuigen terecht komen. Een ander probleem is de landbouw, hier verzuren ganzen de bodem en eten veel gras en gewassen.


Bureau Hofganzen gaat vandaag ganzen vangen bij de vijver aan de Thomas à Kempislaan in Arnhem. Dat gebeurt in opdracht van de gemeente Arnhem en waterschap Rijn en IJssel. Doel is de overlast terug te dringen en de waterkwaliteit te verbeteren. De ganzen lopen namelijk op de weg en poepen in het water.


Ganzen zijn groepsdieren, die altijd een groep van minstens een stuk of vijf dieren worden gehouden. Ze brengen veel tijd door met grazen en gaan af en toe in het water om zich te wassen. Ook bij gevaar gaan ze soms het water in. Tamme witte ganzen zijn afstammelingen van de grauwe gans.


Vangen van ganzen verstoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts