woensdag 27 april 2016

Bollen en knollen

From High Street to High En discover Bolle and many more brands at Zalando. With almost 0brands, discover all of the latest trends at Zalando. Der mutige VorschIag eines Unternehmer wird sich für immer auf lhr Einkommen auswirken! BULBi biedt topkwaliteit bloembollen voor scherpe prijzen!


Ruim assortiment direct uit voorraad leverbaar. Bestel eenvoudig en veilig online! Entdecken Sie die große Musikauswahl für jeden Geschmack im Thalia Onlineshop!


Een bolgewas is een gewas dat overwintert door in een al of niet ondergrondse bol , in feite een bolvormige ophoping van vlezige bladeren, voedsel op te slaan. In het algemeen gaat het hier om eenzaadlobbige planten. Een aantal bolgewassen is als voedingsmiddelen beken zoals ui en knoflook. This disambiguation page lists articles associated with the title Bollen. If an internal link led you here, you may wish to change the link to point directly to the.


Tot de knolgewassen behoren verschillende groentesoorten, waarvan de knollen als voedingsrijke opslagorganen dienen en daardoor voor de consumptie geschikt zijn. Ze worden in de land- en tuinbouw verbouwd. De kinderen leren hoe bollen en knollen eruit zien, dat er planten met bloemen uit kunnen groeien en dat er bollen en knollen zijn die je kan eten.


In onze tuin waren veel bollen te vinden, de tuin is omgeploegt, ik heb zoveel mogelijk bollen en knollen eruit gehaal er is in totaal kuub grond opgegaan en nu komen er tot mijn groter ergenis toch nog hier en daar bollen en knollen op! Er is een grote groep planten, die we met het ondergrondse deel vermeerderen. Dit zijn de bol -, knol- en wortelstokgewassen. De zomerbloeiers (vaak met doorbloei in de herfst) worden in het voorjaar aan de groei gebracht. Het verschil tussen bollen en knollen is dat het reservevoedsel bij bollen opgeslagen wordt in de ondergrondse bladeren (de vlezige rokken of schubben) en bij knollen in de vlezige wortel (wortelknollen) of de stengel (stengelknollen).


Voorbeelden van wortelknollen zijn speenkruid en dahlia. En hoe je de bol verder behandelt is eigenlijk gelijk aan de meeste bollen en knollen : bloemen weghalen om zaadvorming tegen te gaan en in dit geval de stengels en bladeren aan de bol laten zitten tot het helemaal verdord is en alle voeding naar de bol is kunnen gaan. Ook dat gaat eenvoudig met leliebollen. De mooiste bollen van Nederland.


Wat is het verschil tussen bollen , knollen en wortelstokken? Technisch gesproken zijn veel populaire bloembollen geen echte bollen. Zowel in de zon als halfschaduw groeien de bollen goed.


Bloembollen kunnen geplant worden met een bollenplanter. De bol wordt op een diepte van ongeveer driemaal de diameter van de bol geplant. Na de bloei worden vanaf half juni veel bloembollen gerooi gedroogd en opgeslagen tot het volgende plantseizoen. Allebei zijn ze ron kun je ze eten en groeien ze onder de grond.


Maar wat is het verschil tussen een bol en een knol? Bij het zaaien van bollen en knollen zou je denken dat het de moeite niet zo loont om dat te doen. Het zou beter zijn de knollen vegetatief te vermeerderen.


Een uitzondering daarop is de dahlia. Bij bol- en knolgewassen denk je aan bloembollen die in het voorjaar tot bloei komen. Maar wist je dat er ook bollen , knollen en wortelstokken zijn die je tuin in de zomer in volle bloei zetten? Maar ook in bloemenborders zijn deze zomerse bloembollen goed te gebruiken en geven een prachtig resultaat.


Zomerbloeiende bloembollen staan erg mooi op terras in potten. Het imago van bollen en knollen is daardoor onterecht onderuit gegleden. Krokussen en gladiolen zijn bijvoorbeeld eigenlijk knollen , terwijl de grote bekende dahlia eigenlijk een wortelstok is. Bekijk meer ideeën over Planten, Tuin en Bollen.


Resultaten van zoekmachines! Zo kennen we ook tweejarige bollen (sneeuwklokje) en meerjarige bollen (narcis, hyacint, blauwe druifjes). Dit noemen we eenjarige bollen. Het is belangrijk om bij de uitgebloeide bollen en knollen de bladeren niet af te knippen of te maaien, omdat het reservevoedsel dan niet voldoende opgeslagen kan worden. Alleen op hele natte plaatsen is het niet verstandig om te poten.


Het planten van bollen en knollen kan overal in een tuin. De knollen en bollen verschimmelen dan namelijk en dat levert geen bloemen op. Info over knollen en bollen. Oorzaak hiervan is dat er soms wat meer werk aan vastzit maar ook onbekendheid is een belangrijke factor. Bollen en knollen zijn wat uit de gratie geraakt.


Als je (zoals wij) een verzameling eetbare knollen aanlegt, komen historisch besef en volkenkennis elkaar tegen. Soorten zoals tulp, lelie, gladiool, hyacint en dahlia zijn bij iedereen wel bekend maar worden in deze tijd door sommigen als oubollig ervaren of men vindt het gewoon lastig dat ze ieder jaar moeten worden opgerooid. De mens heeft in alle tijden en alle streken al gewroet en geproefd om dankbaar te eten van die lang houdbare delen van de plant: de knol! Het woord bollen staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.


Planten die dat soort bollen hebben worden bolgewassen genoemd. De plant gebruikt de bol om voedsel op te slaan. Op die manier kan een bolgewas de winter overleven. Na de winter kan de plant uit de bol weer groeien. Andere planten maken bollen of knollen om zich voort te planten.


Het arrangement Knollen en bollen is gemaakt met wijs van Kennisnet. Het grootste aantal bolgewassen komt voor in landen waar de winters tamelijk koud en vochtig zijn en de zomers heet en droog. De lente is vaak kort in dit soort gebieden.


De snelle groei laat deze planten voor de eenjarigen en veel andere gewassen uit groeien en bloeien. Winterhardheid is nauwelijks in het algemeen te bepalen. De zoete knollen hebben de smaak van artisjok en zijn te gebruiken als wintergroente, rauw of verwerkt tot soep of stoofgroente.


Bollen en knollen

De wortels kun je ook gebruiken om te forceren en te bleken tot aardpeerscheuten. Onmiddellijk na ontvangst uitplanten of bewaren in vochtige (pot)grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts