maandag 11 april 2016

Aardappelrassen

Aardappelrassen De ene Merlot is de andere niet, daarover hoeven we niet te twisten. De bodem, de hoeveelheid water, de temperatuur tijdens de rijping, het oogstmoment: allemaal zaken die, nog los van het vinificatieproces, van invloed zijn op de smaak van wijn. Zo is het ook bij aardappels.


Ongeveer van de smaak van een ras is genetisch. Er zijn ontzettend veel aardappelsoorten.

Wij hebben de meest voorkomende soorten op een rij gezet, inclusief schilkleur, kooktype, verkrijgbaarheid. We hebben nu enkele aardappelsoorten besproken, maar buiten deze rassen zijn er nog een hele hoop andere aardappelrassen (echt honderden). De aardappelrassen voor de biologische teelt zijn grotendeels ontwikkeld door ons kweek- en researchbedrijf. Op proefvelden in Europa testen we jaarlijks tientallen rassen onder biologische omstandigheden om zo rassen te vinden die een optimaal eindresultaat leveren in de biologische teelt. Welke soorten aardappelen zijn er en wat zijn hun eigenschappen.


Bloemige, vastkokende en (extra) kruimige. Deze aparte aardappelrassen zijn van biologische herkomst. Deze aardappelrassen zijn overwegend middelvroeg tot middellaat afrijpend.

Om phytophtora ziekte tegen te gaan, adviseren wij deze aardappelrassen zo vroeg mogelijk te poten. Misschien wel de bekendste aardappelsoort en lang ook de meest gegeten in ons land. Van beroep was Klaas bovenmeester, parttime was hij aardappelteler. Meer dan 1aardappelrassen ontwikkelde hij, maar alleen het bintje werd een succes. Vastkokende aardappelen zijn stevig en blijven mooi compact als u ze gekookt heeft.


De vastkokende aardappelrassen die wij telen zijn nicola, bildtstar, roseval en frieslander. Nicola is de meest vastkokende aardappel, daarna volgt bildtstar. Frieslander is een beetje vastkoken maar ook wat kruimig. Roseval wordt veel uit de oven gegeten.


Nieuwe aardappelrassen worden gemaakt door ze met elkaar te kruisen. Deze soorten zijn minder gevoelig voor ziekten, hebben een betere smaak, zien er mooier uit, of zijn geschikter voor verwerking tot bijvoorbeeld frites. Speciaal geteelde en gecontroleerde aardappelen worden gebruikt als pootaardappel. Onze aardappelrassen worden bijna nergens in Nederland geteeld. Wij telen erfgoedrassen: rassen die vrijwel zijn verdwenen en slechts door een klein groepje boeren in stand worden gehouden.


Veel van onze rassen hebben een uniek uiterlijk. Langwerpig, roze geschakeerd of met rare knobbels.

Pootgoed van de hoogste en constante kwaliteit. Eindeloos veel rassen die voldoen aan de verwachtingen van verschillen markten. In aardappelhuizen worden aardappelrassen met elkaar gekruist om nieuwe, betere soorten te kweken. De oogst is vooral in het najaar.


Na de oogst worden de aardappelen gesorteerd op kwaliteit en opgeslagen in koelcellen. Bintje is een vlotte groeier die ook in extreme omstandigheden geen krimp geeft. Bintjes hebben een gladde, blanke tot gele schil.


De vorm is zeer regelmatig en langovaal en hij heeft vlakliggende ogen en lichtgeel vlees. Aardappelen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse eetcultuur en een bron van lekker en gezond eten. Bij Farm Frites gebruiken we verschillende aardappelrassen , afhankelijk van de klimaatzone. Bijvoorbeeld: Russet Burbank, Innovator, Agria, Fontane en Santana. Dit artikel bevat vooral info over de verschillende soorten aardappelrassen.


W il je meer info over het verschil tussen vroege, halfvroege en late aardappelen? Of over de plantafstand en hoeveel kg pootaardappelen je nodig hebt? Lees dan zeker eens het artikel “ Zelf aardappelen poten of planten ”. Piet Smeenge (68) is het best te omschrijven als een van de meest succesvolle zelfstandige aardappelkwekers die we in Nederland onder de categorie hobbykwekers scharen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts