Bekijk ons assortiment Groentezaden Gratis verzenden vanaf € 150! Als je het hebt over bosaardbeien (Fragaria vesca) dan is dat zo gek nog niet. Maar grootvruchtige aardbeien , hetzij junidragers, hetzij doordragers, zaaien ? Gegarandeerd een mislukking.
Stap voor stap uitleg over hoe je succesvol aardbeien zaait. Wanneer kun je aardbeien het beste zaaien ?
Aardbeien groeien vrij langzaam. Daarom kun je ze het beste in januari of februari binnenshuis zaaien. Dan kun je hetzelfde jaar nog aardbeien aan je plantjes verwachten.
Natuurlijk kun je ze ook later zaaien , maar dan is de kans klein dat er. De makkelijkste manier voor aardbeien kweken is om mini-plantjes of volgroeide planten te kopen. Maar zelf zaaien kan natuurlijk ook.
Zaai de zaadjes eind februari binnenshuis in een kweekbak. Zorg dat je ze nauwelijks afdekt met gron want de zaadjes hebben licht nodig.
De zaden van de aardbei zitten op het fruit, dat is zeer uitzonderlijk. De zwarte puntjes zijn eigenlijk het zaad van de plant. Je kunt de zaadjes bij een rijpe aardbei proberen te oogsten maar het is niet makkelijk.
Je kunt beter overwegen om een zakje aardbei zaad te kopen. Doordragende aardbeien zaaien en opkweken. Het voordeel van doordragende aardbeien , ten opzichte van eenmaaldragende aardbeien , is dus vooral dat je vaker kunt oogsten. Zo kun je langer van heerlijk vers geplukte aardbeien genieten wanneer je doordragers zaait.
Zaadjes niet veel afdekken, anders zullen deze niet groeien. De aardbei zoals wij die in Nederland kennen is een jonkie, want deze is pas 2jaar oud en afkomstig van Noord- en Zuid- Amerika. De oude aardbei die hiervoor werd gegeten had kleinere vruchtjes en veel minder, en werd eigenlijk hoofdzakelijk medicinaal gebruikt. Hoe moet je aardbeien zaaien , verzorgen en oogsten? Kun je aardbeien binnen of op het balkon kweken?
Met een beetje extra aandacht kweek je sterke aardbeienplantjes. En oogst je de grootste aardbeien uit je moestuinbak. Maar als je een hele bak vol hebt, zijn de tips op deze pagina best handig. En toch staan sinds een paar jaren zaden van grootvruchtige aardbeien te koop in de catalogussen van enkele zaadhuizen. Het maakte mij in ieder geval nieuwsgierig.
En de echte moestuinfan die niet opziet tegen een vrij lange opkweek kan F1- hybriden van aardbeien zaaien.
Eenmaal dragende aardbeien worden in juni en juli geoogst. Er kan het beste in de ochtend geplukt worden. Het doordragende ras Eves Delight geeft zelfs vanaf eind juli tot ver in oktober heerlijke aardbeien. Daarnaast zijn er ook steeds meer bijzondere rassen zoals Pineberry verkrijgbaar. Deze aardbei is wit van kleur en smaakt naar ananas.
Eindelijk kunnen de allereerste groenten de grond in! Zaai radijzen, snijsla, rucola, spinazie en erwten. Is het nog veel te koud om te beginnen? Zet dan een plastiek koepel over je moestuinbak, als tijdelijke miniserre.
Geen enkele reden dus om aardbeien te laten staan. Omdat aardbeien zo ontzettend gezond zijn, hierbij een korte handleiding om aardbeien in je eigen moestuintje of groentetuin te kweken. Maar omdat ze jarenlang op dezelfde plek staan, moet je elk jaar een half pak MM-voeding toevoegen en wat nieuwe Makkelijke Moestuinmix.
Haal daarvoor het raster weg en verwijder de overbodige planten en ingewaaid onkruid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.