vrijdag 26 februari 2016

Nepenthes verzorging

Alles voor jou en je kindje! Vind je baby-uitzet bij Wehkamp. Laat je inspireren door het aanbod. Shop jouw artikelen bij Wehkamp. Ontdek het assortiment van Wehkamp.

Ga rimpels en oneffenheden tegen met de exclusieve gezichtsverzorging van MGC Derma! Bestel al je natuurlijke verzorgingsproducten snel en veilig via onze website! Nepenthes is vaak een typische klimplant die in regenwouden voorkomt. Ze kunnen een hoogte bereiken van wel meter.


De bekers vormen zich aan ranken aan het uiteinde van de bladeren. Meestal gebruikt de plant deze ranken om te kunnen klimmen, dmv een enkele slag om een tak. De plant is ondergebracht in mijn gematigde kas.


Alle Nepenthes soorten zijn vleesetende planten en hun voornaamste verspreidingsgebied is Indonesië en de regio daaromheen.

Nepenthes planten zijn exotische klimplanten die vaak groeien in mistige, met mos bedekte wouden op tropische bergen of in lager gelegen bossen. De soort die je hier ziet is een gekweekte mengvorm tussen twee andere Nepenthes -soorten. Helaas zijn ze moeilijk te houden in ons klimaat, omdat ze een warme, vochtige (mistige) omgeving nodig hebben. De Nepenthes alata is de bekendste Nepenthes soort.


Na de eerste paar generatie bekers begint deze klimplant te slingeren en maakt hij andere, kleinere bekers aan. Hij baseerde hem op een stuk uit de Odyssee van Homerus, waarin een Egyptische koningin het medicijn Nepenthes pharmakon aan een verdrietige Helena geeft. Deze exotische vleesetende plant kenmerkt zich door zijn bekervormige vallen om kleine insecten te vangen, en vervolgens te verteren. Het Nepenthes geslacht kent wel meer dan soorten, welke allemaal tot de vaste planten behoren. Van origine zijn het typische klimplanten die groeien in vochtige, tropische berg- en bosgebieden.


Het zijn klimplanten en de bekers worden gevormd aan uitsteeksels aan het einde van ieder blad. Nepenthes houden van een warme vochtige omgeving en koelere nachten. NEPENTHES of bekerplant Halloik enkele weken terug twee bekerplantjes gehad van een kennis. Nepenthes -soorten zijn altijd tweehuizig, wat wil zeggen dat de mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen zich op aparte planten bevinden. Meestal groeien de bloemen in een trosvormige thyrsus, maar soms in een pluim.


De afzonderlijke bloemen zijn klein en onopvallend. De bekendste vleesetende planten zijn Dionaea muscipula, Sarracenia, Drosera en Nepenthes. Ze lokken insecten met hun geur en kleur, vangen en verteren.

Dat vangen doen ze allemaal op hun eigen manier. Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtklappen. Monkey Jars is typisch zo’n plant waar je bijna geen omkijken meer naar hebt. Oké, hij lust een flinke slok. Nee, die naam zegt je vermoedelijk niks.


Maar je hebt ongetwijfeld weleens gehoord van vleesetende planten. Ze groeien in tropische regenwouden, zoals die op Borneo. Daar zijn het klimplanten.


Ze bereiken met een gemak een hoogte van wel meter. Er zijn bijna honderd soorten bekerplanten ( Nepenthes ) die voornamelijk in tropisch Azië groeien, maar ook in de gebieden daaromheen. Ze zijn soms uiterst zeldzaam en bedreigd. Bij ons doen ze het alleen goed in de tropische kassen, waar we ongeveer 2planten kweken, allemaal met verschillende bekers. Ik heb sinds de zomer een nepenthes alata of ventrata in mijn kamer hangen.


Hij heeft het sindsdien redelijk goed gedaan, maar sinds een paar weken worden veel bladeren vanaf de bladpunt snel bruin. Hieronder even de omstandigheden: plant staat nog in de originele pot met origineel substraat. Ze is makkelijker goed te houden en oude bekers blijven vele maanden goed. Indien de bekers droog staan bij ontvangst raden wij aan deze, éénmalig(!), tot een kwart bij te vullen met regenwater.


Nepenthes x ventrata heeft een hoge luchtvochtigheid nodig om mooie gezonde bekers te vormen. Ook heeft deze vleesetende plant een vochtige grond nodig, maar het water moet wel weg kunnen lopen. Gebruik hiervoor regen- of gedistilleerd water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts