donderdag 11 februari 2016

Natuurlijke vijver aanleggen

Zoek Nu Sneller, Beter en Slimmer bij Vinden. Vergelijk de Best Beoordeelde Hoveniers. Zoek naar tuinvijver aanleggen op de nieuwe KensaQ. Alle soorten Vijverbakken online!


Alles voor de tuin I Vijverbakken.

De vorm van een natuurvijver is onregelmatig. Hierdoor ontstaan allerlei natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten en onderkomens voor kleine dieren. Kies voor het aanleggen van een natuurlijke vijver voor een lichte plek, zodat de planten goed kunnen groeien. Een ligging deels in de schaduw kan ook. Een natuurlijke vijver met folie aanleggen.


Het najaar is een goede tijd om de vijver aan te leggen, de vijverplanten kunnen dan in het voorjaar geplant worden. Of leg de vijver in het voorjaar aan. De eenvoudigste constructie is een vijver met glooiende, maar ‘getrapte.

De kant loopt vloeiend over in water en de ondiepe zones zijn beplant met moerasplanten. Een talud naast de vijver zorgt voor een nog gevarieerder dierenleven in je vijver. De natuurlijke of gemengde vijver is nog steeds de meest voorkomende vijver in de tuin. Een vijver aanleggen : wat komt er kijken bij vijveraanleg?


Meestal betekent het een grondige renovatie van de tuin, waarbij ook bestrating aangepast moet worden en planten verzet of bomen gerooid moeten worden. Begrijpelijk dat veel mensen een vijver willen aanleggen , want het kan kalmerend en ontspannen zijn om naar de vissen in de vijver te kijken. Wanneer een vijver aanleggen ? Welk stijl vijver kies je: een moderne of natuurlijke vijver ? Laat de eerste visjes pas na enkele maanden los in je nieuwe vijver. Dan hebben planten en bacteriƫn de tijd gehad om een natuurlijk evenwicht te vormen.


Daarnaast is een scheve rand lelijk. Bij een natuurlijke vijver valt dit minder op en kun je kleine afwijkingen achteraf makkelijker camoufleren met moerasplanten. Graaf het te veel aan folie in de grond. Vijver aanleggen stap 4: het vullen van de vijver Water vullen voor de vijver.


De basis voor een vijver aanleggen is altijd een goed uitgewerkt en uitgetekend vijverontwerp. Het is bijna tijd om de vijver te gaan vullen. Op deze pagina bekijken we aan de hand van een stap-voor-stap-handleiding hoe een vijver aanleggen in zijn werk gaat.

Het aanleggen van een vijver begint altijd met een goed ontwerp. Soms droom ik van een wat grotere vijver , maar momenteel vraagt de rest van de tuin nog te veel aandacht. Zij heeft zelf een vijvertuinencomplex aangelegd om uit te zoeken wat al dan niet werkt.


Je vijver ontwerpen kun je op vele verschillende manieren doen. Het vijverontwerp van een natuurlijke vijver. Om echt te genieten van je vijver , moet je er voor zorgen dat deze in het beeld van je tuin past. De vijver is natuurlijk beplant en er leven veel verschillende dieren.


Door de onregelmatige vorm ontstaan er natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten en onderkomens voor kleine dieren. Doordat vissen afvalstoffen produceren, zijn een of meer filtersystemen en vaak ook andere technische en of fysieke voorzieningen gewenst. Een zwembad met natuurlijke uitstraling Een zwemvijver is eigenlijk het beste van twee werelden. Aan de ene kant heb je een prachtige vijver , en aan de andere kant heb je een zwembad waar je lekker in kunt zwemmen. In deze video laat ecologisch hovenier Loek Gorris zien uit welke onderdelen een natuurlijke vijver bestaat.


Zo heeft hij een stapelmuur gebouwd en legt hij uit hoe stijl de oevers moeten lopen. De wanden van de vijver mogen namelijk niet te stijl zijn voor de dieren die er in leven. En ook wilt u niet dat de vijver wegregent bij zware regenval.


Houd er rekening mee dat de ligging en de beschikbare ruimte voor de vijver van belang zijn. Niet elke plaats is geschikt voor een natuurvijver. Er zijn ook semi- natuurlijke vijveroplossingen. Of is het de bedoeling dat de vijver een natuurlijke uitstraling krijgt met veel planten?


Wil je een formele vijver die rechthoekig is en rondom strak afgewerkt? Ook de beschikbare ruimte speelt een rol bij je keuze. Om je erfafscheiding mooi op te laten gaan in de rest van de tuin kun je kiezen voor een groene erfafscheiding, of voor een erfafscheiding die gemaakt is van natuurlijke materialen. Als je meer plaats hebt, kan je een grotere vijver aanleggen in je tuin. Zorg ervoor dat je hem ecologisch houdt.


De ideale ecologische tuinvijver graaf je op een zonnig plekje in je tuin. Hij heeft zacht glooiende oevers waarop amfibieƫn vlot in en uit de vijver kunnen kruipen. Maak je vijver dieper dan meter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts