vrijdag 13 september 2019

Wat eten nachtvlinders

Vind e ten het nu op Kensaq. Van de nachtvlinders hebben alleen bloeddrupjes een dunne spriet met verdikt uiteinde. Nachtvlinders trillen vaak met hun vleugels om voor het vliegen op te warmen. Om echt zeker te weten of je een dagvlinder of een nachtvlinder hebt gezien, kan je kijken naar de voelsprieten (antennen) of de stand van de vleugels.


Als je even de tijd neemt om deze vlinders van dichtbij te bekijken, zal je versteld staan van de kleurenpracht die ze hebben! Heel wat soorten fladderen elke nacht lustig rond in je eigen tuin! Ik heb een rups gevoerd en die is nu eindelijk een prachtige nachtvlinder geworden.


Vlinders eten nectar dat ze met hun lange roltong uit. Zie ook de volgende vlinder op deze site. Maar nachtvlinders kunnen minstens zo fascinerend zijn.


Ook sommige nachtvlinders hebben prachtige patronen en kleuren. Hoe kun je de nachtvlinders precies te zien krijgen? In dit artikel behandel ik wat simpele manieren om nachtvlinders te lokken.


Licht Je ziet wel eens dat nachtvlinders ‘s avonds rond de lantaarnpalen zweven. Dan kan je ze goed bekijken en misschien wel een paar bijzondere soorten zien! Lokken met licht Je hebt vast wel eens ’s avonds bij een lamp wat nachtvlinders zien rondvliegen.


Om een nachtvlinder te vinden kan je verschillende dingen doen. Zo kan je bijvoorbeeld met een lamp op een donkere plek blijven schijnen. De nachtvlinders komen dan naar het licht toe, maar blijven vliegen omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren en als ze vliegen zijn ze veiliger. Ik heb eergisteren een vlinder gevangen, er had een auto overheen gereden dus zijn vleugel was kapot en hij kon amper nog bewegen, hij was daar maar aan het creperen.


Slechts enkele soorten kunnen wat ouder worden doordat ze ander voedsel eten , zoals de zebravlinder die deels van stuifmeel leeft. Van de fruitetende soort Euphaedra medon is bekend dat hij een voor een vlinder zeer hoge leeftijd van maanden kan bereiken, maar dit is een zeldzame uitschieter. Daarbij maakt hij gebruik van eierdozen. Wanneer de eieren uitkomen, de rupsen waardplanten van de bevruchte yucca zaden, maar ze nooit eten ze allemaal.


Deze symbiotische relatie helpt zowel yucca en yucca nachtvlinder gedijen. De uilen (Noctuidae), of owlet nachtvlinders , zijn voornamelijk nachtelijke nectar feeders. Alle foto´s zijn gemaakt met een digitale camera de nikon den d80. De rupsen van nachtvlinders kunnen schadelijk zijn als zij leven van voor de mens nuttige of belangrijke producten. De meeste soorten eten plantaardig materiaal, en sommige zijn beruchte plaaginsecten.


Er zijn soorten die eten van kleding, van voedselvoorraden en van dierlijke resten. Voor deze schadelijke soorten wordt vaak het woord mot gebruikt. Afgaand op de namen lijkt het alsof ze simpel uit elkaar te houden zijn, maar dat is niet altijd het geval.


Het klopt wel dat dagvlinders altijd overdag vliegen. Allerhande geeft jou recepten voor elke dag: budget, gezon in minuten klaar of met maar ingrediƫnten. Nog andere rupsen zijn minder kieskeurig en eten bladeren van verschillende plantensoorten.


Niet alle rupsen eten evenwel bladeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts