dinsdag 10 september 2019

Resistograaf

De resistograaf wordt gebruikt voor het meten van de dikte van de restwand bij holle of door houtrot aangetaste bomen. Met een dunne boornaald wordt door de stam tot aan het aangetaste hout of holte een gaatje geboord waarbij de weerstand die de boornaald ondervindt wordt gemeten en geregistreerd. Met de resistograaf voorkomen opdrachtgevers dus ook dat ze onnodige grote vervangingskosten maken. Tijdens het onderzoek werken inspectieteams en constructeurs van Westenberg nauw samen.


Op deze manier brengen wij balklagen en kapconstructies in kaart voor wat betreft aantasting door insecten en houtrot.

Na het onderzoek zijn er geen sporen aan het hout zichtbaar. De resistograaf meet de weerstand ofwel indringingsweerstand van het hout, middels een boornaald die met constant toerental een klein gaatje boort in de boom. Verzwakt of rot hout geeft een andere weerstand dan gezond hout en mechanisch verzwakte zones kunnen zo worden gelokaliseerd.


Het is op deze manier mogelijk om een exact inzicht te krijgen in de kwaliteit van het houtprofiel. Tijdens de functionele inspectie was al vastgesteld dat de bruggen bestonden uit grenenhout en dus een risico vormen als de constructie ouder is dan jaar. De Boomingenieur onderscheidt zich door zijn passie voor de combinatie van natuur, techniek en ecologische kennis.


At RINNTECH we have many years of experience and numerous patents as users and developers in the field of tree and wood analysis.

This enables us to offer you well. Het rapport bundelt de resultaten van een onderzoek door het Laboratorium voor Houttechnologie van de Universiteit Gent (UGent – Woodlab) naar de wijze waarop de sterkte-eigenschappen van historisch waardevol bouwhout afgeleid kunnen worden uit metingen van de boorweerstand (uitgevoerd met een resistograaf ). De resistograaf is een gemakkelijk hanteerbaar gereedschap dat op de stam, wortels of takken gebruikt wordt. De weerstand die de boor tijdens het boren ondervindt is een maat voor de kwaliteit van het hout. Providing wood inspection instruments for measuring internal wood quality for utility pole inspection, tree inspection, bridge inspection, and construction.


Meting weerstand van balkkop in beiaard Dendermonde met resistograaf. Na enkele projecten onderzocht te hebben met de resistograaf kunnen wij als MvL groep u mededelen dat het resultaat van de inspecties ons een goed beeld geeft van de mate van aantasting in het hout. Door een bijna onzichtbare boring van maximaal 5mm diepte geeft de resistograaf een heldere grafiek van de weerstand van het hout weer. De boomingenieur is de aangewezen onafhankelijke boomspecialist voor al uw boomtechnische vragen. Re resistograaf door BoomOntzorging.


Snel en goed het kwaliteitsniveau van een houtconstructie meten. Dat doet Ingenieursbureau Westenberg sinds een aantal jaren met een zogenoemde resistograaf. Daarmee analyseren wij het weerstandsniveau binnenin het hout. Opdrachtgevers horen van ons wat de verwachte restlevensduur van een houten. Met behulp van de resistograaf wordt een dichtheidsprofiel binnen enkele seconden ge- maakt, waarbij het apparaat een boortje van mm met een constante voorwaartse en roterende bewe- ging in het hout brengt en de kracht die het boortje hierbij ondervindt tijdens de gehele boring wordt ge- registreerd.


De plek van boren is essentieel om het volledige inzicht te verkrijgen in de interne situatie, Dit is af lezen aan de taal van de boom.

Resistograaf metingen (1) - inwendige inspectie, bijvoorbeeld met een resistograaf. The IML- RESI F-Series wood testing drills measure the quality of the internal state of the wood by recording the drill resistance of the needle penetrating the wood product. This data is collected and printed on a wax paper strip. The F-Series instruments are cordless and therefore ideal for difficult operating conditions.


Krinkels verzorgt kwalitatief boomonderzoek (VTA-controle) en maakt daarbij gebruik van speciale apparatuur zoals de geluidstomograaf, en resistograaf. Om het risico op stambreuk te bepalen, voeren we zelfs trekproeven uit. De data is direct zichtbaar op het apparaat en kan via een bluetooth verbinding of USB-aansluiting naar een laptop of telefoon van onze onderzoeker verzonden worden. Met behulp van een resistograaf is de mate van draagkrachtigheid van de constructieonderdelen gemeten. De resistentie van het hout bij de boring geeft een indicatie van de draagkrachtigheid en onderhoudsstaat.


De oorzaak van een eventuele aantasting is niet met de resistograaf te achterhalen. Net zo belangrijk is de richting waarin je in het hout boort. Machines voor Tuin, Park en Bosbouw.


Zakelijke goederen kopen of verkopen doe je via Marktplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts