dinsdag 3 september 2019

Wateroverlast tuin oplossen

Van tuinhout tot sierbestrating! Wateroverlast in de tuin ? Is wateroverlast in jouw tuin of waterlast op het terras een structureel probleem? Herken jij de volgende frustraties als het gaat om de overlast van water?


En wil je die graag oplossen ? Heb je last van wateroverlast in je tuin ? Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om die overlast aan te pakken. Hieronder lees je tips waarmee je jezelf én de rest van de straat kan helpen. Zo kan je niet alleen je tuin winterklaar maken, maar ook herfstklaar! Ontdek wat de gevolgen hiervan zijn voor je tuin en ik voorzie je van talloze tips om de wateroverlast op te lossen.


Zorg dat er voldoende onverharde grond overblijft om regenwater te kunnen opnemen. De belangrijkste oorzaak is de ondergron die in dit geval slecht water doorlaat. Bij het aanleg van een tuin is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de afwatering.


Dit wordt nog weleens over het hoofd gezien, met wateroverlast als resultaat. Wij hebben een aantal oplossingen Het komt steeds vaker voor in Nederland dat mensen te maken krijgen met wateroverlast in hun tuin. Dat komt doordat de afgelopen jaar de hoeveelheid neerslag met is gestegen. Dit komt doordat door klimaatverandering de intensiteit en frequentie van de neerslag als maar toeneemt en de overlast is dan ook op alle niveaus merkbaar, zowel op landelijk niveau, op stedelijk niveau en zelfs op lokaal niveau: rond om uw huis.


We kennen allemaal wel het probleem van ondergelopen tuinen , grasvelden, wegen, sportvelden, tunnels etc. Het klimaat veranderd en de rioleringen kunnen de (kortstondige) hoosbuien niet meer aan. Gemeenten en overheden stimuleren en verplichten soms om het hemelwater af te koppelen van het riool. Ons maaiveld (de tuin ) ligt onder het waterniveau van het kanaal.


De grond bestaat voornamelijk uit klei. De afvoerbuizen van de woning en de garage voor en achteraan in de tuin liggen behoorlijk hoog en bijna horizontaal dus heel veel lengte overbruggen kan m. Een regenbestendige tuin vermindert niet alleen de kans op wateroverlast , maar vergroot ook de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin. Voordelen van het tijdelijk opvangen van regenwater zijn: Door regenwater op te vangen en te gebruiken bespaar je kostbaar drinkwater.


Het voorkomt onnodige belasting van het riool. Een gemiddelde tuin in Nederland is namelijk voor tweederde betegel zodat het water niet weg kan lopen de grond in. De EasyGarden Infiltration Line van ACO is een nieuw afwateringsconcept dat overlast voorkomt. Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook op private terreinen. Klimaatverandering als oorzaak nummer één zorgt voor een toename van het aantal regenbuien.


De inrichting van de buitenruimte daar vaak niet op voorbereid. Ook de meeste tuinen van particulieren kampen regelmatig met wateroverlast. Oplossingen voor wateroverlast in de tuin. Om de tuin bestand te maken tegen hevige regenval zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. De meeste van deze maatregelen zijn hierboven al besproken.


Na een stevige regenbui blijft een grote plas water achter, met een verzakking van je terras als gevolg. Door klimaatverandering ervaren steeds meer mensen hinder van overtollig water in hun tuin. De tuin is jaar terug volledig met een kraan omgespit op ca. Nu heb ik diverse gaten geboord 1m diep, echter het water blijft in de gaten staan en zakt niet. Volgens het sonderingsrapport (handboring) zit er op - m-mv een leemlaag.


Reparatie kan wateroverlast oplossen. Een pomp of terugslagklep in de leiding kan wateroverlast voorkomen. Vraag een deskundig bedrijf om advies. Zorg ervoor dat het regenwater dat op of rond de woning valt, goed wordt afgevoerd. Het nut van een goede drainage van de tuinbodem wordt nog wel eens onderschat.


De problemen die overtollige regenwater veroorzaken, zien we pas als het letterlijk aan de oppervlakte komt. Zo voorkomt u wateroverlast in de tuin , op het terras en bij op- en afritten. Voor de planten, bomen en struiken in uw tuin , heeft u water nodig. Zeker als u een flinke tuin heeft, is er veel water nodig en is het duur om alles zelf te besproeien en te bewateren.


Voor de buurman geldt hetzelfde, reden waarom hij ervoor heeft gezorgd dat water dat normaal gesproken op natuurlijke wijze van zijn erf afliep (omdat het hoger ligt), nu wordt tegengehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts