donderdag 7 maart 2019

Natuurlijke moestuin

Natuurlijke moestuin

Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Elke Natuurlijke Moestuinnieuwsbrief behandelt onderwerp, maar echt uitgebreid en diepgaand.


Natuurlijke moestuin

U leert in elke nieuwsbrief uw bodem, uw tuin, een plant, … op een andere manier te bekijken, u leert uw tuin anders te benaderen en gaat samen met mij op een ontdekkingsreis naar de mogelijkheden en vele voordelen van een Natuurlijke Moestuin. Mulchen in het najaar is de ideale manier om jezelf veel werk te besparen. Door nu wat extra te werken in de tuin en je bedden af te dekken met mulchmateriaal, heb je. Tuinieren en combineren gebeurd al decennia op dezelfde manier. Wisselteelt is de standaard maar onlosmakelijk verbonden met plagen en ziektes.


U moet niet alle boeken lezen die ik heb gelezen en u moet zeker niet alle fouten maken die ik heb gemaakt! Ik probeer alles in duidelijke artikels te gieten, u zal niet alles ineens ontdekken, maar geleidelijk krijgt u steeds meer informatie en worden de verschillende connecties tussen de verschillende onderwerpen duidelijk die noodzakelijk. Wat houdt dit nu eigenlijk in een ‘ natuurlijke moestuin ’? Waarom zou ik de moeite moeten doen om mijn manier van tuinieren aan te passen? En hoe moet ik dan die vervelende rupsen bestrijden die mijn kolen opvreten? Het boek Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin is een praktisch, duidelijke en vlot leesbaar boek om je natuurlijke moestuin te realiseren.


De inhoud is meteen toepasbaar in je tuin, de uitleg komt vanuit ervaring. De schrijver maakt een mooie oplijsting van de ingrediƫnten die (samen)werken om tot een goed resultaat te komen. Het is niet evident om vanuit het niets met een natuurlijke moestuin te starten. Er zijn namelijk grote verschillen met de gangbare manier van kweken, en zelfs met het kweken op een biologische manier. Natuurlijke moestuinieren gaat nog een grote stap verder, maar eens u er meer over weet zult u merken dat het allemaal heel logisch klinkt.


Als je even rondkijkt op mijn blog zal je verschillende argumenten vinden om nooit nog kunstmest te strooien. Het is een product dat niet thuis hoort in een natuurlijke moestuin en de oorzaak is van zeer veel problemen! De natuurlijke moestuin De natuurlijke moestuin is een dynamisch geheel. Veel meer dan bij een moestuin waar kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt is het belangrijk om goed te weten wat de behoeftes van planten zijn en hoe een tuin als geheel werkt. Deze praktische manier van moestuinieren is daarbij op veel plaatsen mogelijk, een balkon, een dak, of alleen maar stoeptegels, overal kan een bak met een makkelijke moestuin.


Het grote verschil tussen een gemakkelijke moestuin en een normale moestuin is dat je met een gemakkelijke moestuin kleine bakken gebruikt (meestal bij meter). Als alles is aangeplant, is het grootste werk achter de rug! Vervolgens volstaat een half uurtje per week om een moestuintje te onderhouden.


Richt je tuin in voor zo veel mogelijk dieren, en trek zo natuurlijke vijanden aan die je moestuin helpen onder controle te. Heb je ook ervaring met appelbomen in de nabijheid van een okkernoot, bij ons is er een gesneuveld laatste jaar, maar dat kan ook liggen aan watertekort natuurlijk. De Natuurlijke Tuin ondersteunt natuurliefhebbers die hun tuin willen omvormen en helpt hen door hen te begeleiden in het ontwerp van ecologische tuinen. Kortom, kippenmest kan zeker van pas komen in de moestuin.


Paardenmest is vaak vermengd met veel stro. De vertering van stro onttrekt stikstof aan de mest (lees hier eventueel meer over op de pagina over compost). Hierdoor komt de stikstof uit verse paardenmest niet beschikbaar voor de planten in de moestuin.


De vorm van moestuinieren met een permacultuur wil dus zeggen dat er niets verloren gaat en dat je met zo weinig mogelijk inspanning een natuurlijke , zuinige en zelfvoorzienende moestuin maakt. In het boek Een natuurlijke moestuin met permacultuur wordt alles heel duidelijk uitgelegd en kun je er zelf mee aan de slag. Wil jij graag een natuurlijke moestuin ? Groente telen met behulp van natuurlijke processen?


Natuurlijke moestuin

Leer het in vier middagen vol praktische tips en daarna kun je helemaal zelf aan de slag. Net zoals de voorbije jaren kan je bij Yggdrasil biologische zaden bestellen, net als biologisch poot- en plantgoed. Zeker dit laatste is niet zo eenvoudig te vinden daarom bieden wij een ruim assortiment aan.


Ook verwarming wordt gebruikt om te telen buiten het natuurlijke seizoen. In een ecologische moestuin gaat het er helemaal anders aan toe. Je boekt namelijk succes door mee te werken met de natuur.


Natuurlijke moestuin

Je kiest bewust voor planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat in je tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts