maandag 11 maart 2019

Erfscheiding verjaring

Bent u eigenaar en maakt een derde gedurende lange tijd gebruik van uw grond? Zorg dan dat afspraken schriftelijk worden vastgelegd zodat er geen twijfel bestaat over het feit dat uw buurman het stuk grond ‘houdt voor een ander’ en niet voor zichzelf. Van bevrijdende verjaring kan in dat geval geen sprake zijn. Een bezitter te goeder trouw kan door een onafgebroken bezit van drie of tien jaar verkrijgen.


Meer over verkrijgende verjaring Verkrijgende verjaring doet zich kort samengevat voor als een niet-rechthebbende een zaak bezit voor een periode van meer dan jaar. VERJARING GROND VAN DE BUREN. Veel mensen verwelkomen een stuk extra gron zelfs een paar centimeter kan uw tuin al net wat prettiger maken. Als de grond van uw buren is verjaar kan de erfgrens dus in bepaalde gevallen verlegd worden. Een goede verstandhouding met de buren is ook veel waar waarschijnlijk nog meer dan een groter perceel.


U kunt uw door verjaring verkregen rechten kadastraal op uw naam laten zetten en als de formele eigenaar niet mee wil werken kunt u dat via de rechter afdwingen. Voor verkrijgende verjaring is nodig dat het gepretendeerde recht openbaar en ondubbelzinnig wordt uitgeoefend: u zet bijvoorbeeld een hek om de grond en onderhoudt het. Als u een erfscheiding wilt plaatsen moet u wel weten waar de erfgrens ligt. De erfgrens is een denkbeeldige lijn die twee stukken grond van elkaar scheidt. Bij het Kadaster kunt u vragen waar de erfgrens precies ligt.


Als het niet duidelijk is waar de grens ligt, kunt u deze laten ‘ reconstrueren’ door het Kadaster. Dreigt iemand door verjaring recht van overpad te krijgen op jouw gron dan kun je dat nog voorkomen. Je kunt een gebruiksovereenkomst sluiten met degene die het recht van overpad dreigt te krijgen. Werkt dat niet, dan kun je een stuitingsbrief sturen.


Uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven zijn dus zeer wisselend. Staat een schutting, heg of andere erfafscheiding tussen uw tuin en die van de buren op de erfgrens? Dan is dit gezamenlijk eigendom.


Denkt u dat de schutting, schuur of garage van de buren gedeeltelijk op uw grond staat? Vraag dan bij het Kadaster op waar de officiƫle erfgrens ligt. De haag was duidelijk door de eerste bewoner van ons pan jaar geleden, op ons perceel geplant. Wel werd de haag als enige erfafscheiding gebruikt.


En de buurman, we weten niet voor hoe lang, gebruikte op een klein stuk, de ruimte onder de haag voor stenen opslag. Kan hij dat stuk claimen vanwege verjaring ? Verjaring erfgrens, aanpassen Ik heb daarom ook mijn nieuwe buren onmiddellijk verteld dat de erfscheiding van mij was en op eigen grond staat en dat die paar Kan een erfgrens verjaren ten gevolge van de plaatsing van. Verjaring kan plaatsvinden als er sprake is van bezit van andermans grond. Dat bezit kan worden aangetoond door een grensreconstructie door het kadaster. Bestaande erfscheiding precies op de erfgrens.


Staat een erfafscheiding precies op de erfgrens, dan is deze gezamenlijk eigendom van beide buren. Dat betekent dat beide buren verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de kosten. Wie de afscheiding ooit heeft geplaatst, doet niet ter zake. Er bestaan wel een aantal uitzonderingen hierop.


Zo kan het zijn dat jij of een vorige bewoner toestemming heeft gegeven of dat de bomen niet hoger zijn dan de erfafscheiding. Ook kan het gaan om een gemeenteboom of heeft de gemeente hier zelf bepaalde regels over vastgelegd. Indien men een dergelijke verjaring wil stuiten zal dus een aanschrijving danwel mededeling moeten worden gedaan, gevolgd door het binnen zes maanden indienen van een eis zoals onder het vorige punt is omschreven. Een laatste mogelijkheid tot beƫindiging van de verjaring is erkenning. NB: door verjaring (jaar) kan een boom binnen de meter van de erfgrens rechtmatig blijven staan.


Heester of heg bij de erfgrens De juridische behandeling van heesters en heggen is het zelfde als die van een boom op een paar enkele verschillen na. In muren die dichter dan meter op de erfgrens staan mogen wel vaste ondoorzichtige vensters worden aangebracht. Een draairaam met ondoorzichtig glas is in dit geval dus niet toegestaan. Voor een heg als eigen erfscheiding gelden extra regels. Een heg of een heester moet minimaal vijftig centimeter uit de erfgrens worden geplant.


Gebeurt dat niet, dan kunnen de buren eisen dat de heg verplaatst wordt. Op die afstand zijn enkele uitzonderingen. Zo mag de heg dichter tegen de erfgrens staan als de buren toestemming geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts