maandag 25 maart 2019

Laurierstruik giftig

Ruim keuze, goedkoopste bezorging. Vele planten zijn estetisch zeer kleurrijk en sierlijk, maar vaak beseft men niet dat er achter die prachtige plant ook een giftige plant kan steken. Het innemen van enkele gram of druppels van bessen of delen van de bloem kan al voldoende zijn om ernstige vergiftiging op te lopen met soms fatale gevolgen nadien. Laurier (Laurus nobilis) staat niet in de lijst van meest giftige planten voor paarden. De laurierkers (Prunus laurocerasus), die vaak met de laurier wordt verwar is juist wel giftig.


Ondanks dat de laurier waarschijnlijk niet giftig is, is het raadzaam te voorkomen dat je paard grote hoeveelheden van de plant eet. Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig ! Na de inname van andere plantendelen (bladeren, stengels, wortels) is het beter contact op te nemen met het Antigifcentrum. Indien een kind toch symptomen krijgt na de inname van bessen die als weinig giftig vermeld staan, contacteer dan je arts of het Antigifcentrum.


Opgelet: de bladeren en bessen zijn ook giftig voor varkens, schapen, geiten, paarden en honden. Een Laurierkers als haag Wil je laurierkers als haag, ga je als volgt te werk. Je plant de haag best op de dag van aankoop. De giftige variant, deze heet overigens laurierkers (Prunus laurocerasus), wordt vaak aangeplant als sierstruik in Nederland.


De eetbare variant kan in ons land niet goed gedijen. Re: Laurierstruik, giftig of niet? In mijn giftige -planten-voor-paarden-boek-dingetje, staat ook niet dat het giftig is.


Als je zeker wilt zijn, bel je DA even. Volgens mijn veearts zijn de Cypress Leylandii en de Laurierstruik giftig. Mijn stalhouder vertelde dat hij juist rekening had gehouden met de keus van zijn planten omdat hij zelf ook vee (koeien) heeft en dat deze struiken dus absoluut niet giftig zijn. Er zijn verschillende soorten laurier.


Kan ik hem tot op het hout snoeien? Is de laurierstruik in jouw tuin te groot geworden of te snel gegroeid en wil je deze tot op het hout terugsnoeien? Het is dus wel van belang dat je niet zomaar eender welke laurier gebruikt. Soms zien we ook gedroogde giftige planten terug in hooi. Lieve mensen jullie schrijven dat de laurierkers giftig is voor varkens.


Ik heb al jaren een laurierstruik in mijn tuin staan en gebruik de blaadjes ook met koken maar iemand vroeg zich af of deze struik wel de echte laurier was of de giftige variant. Weet iemand of de besjes van een laurierboom giftig zijn, ik hoor tegenstrijdige berichten. Mijn jonge pup (jaja, wij hebben een jonge hond) heeft zojuist een besje opgegeten en ik ben beetje panisch geworden op gebied van vergiftigingen, en heb totaal geen verstand van bomen en planten. Maar wanneer kan je de Laurier het beste planten in de tuin? In dit blogartikel gaan we er dieper op in.


In erg winderige gebieden wordt bescherming tegen te veel wind aangeraden. De Portugese laurier is winterhard en door zijn middelmatige groeisnelheid is eens per jaar snoeien voldoende. Net als bij iedere andere laurierkers zijn de bladeren en bessen van de Portugese laurier giftig wanneer deze gegeten worden. Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend.


Laurierstruiken : snoeien en verzorgen De laurier Genolia groeit snel, zo’n tot cm. Doordat de plant in de breedte nauwelijks groeit, is het snoeiwerk zo gedaan en valt het reuze mee met het snoeiafval en de spierpijn. In het najaar verschijnen tussen het groen zwartblauwe besjes.


De bladeren en besjes zijn giftig en het is dan ook goed om erop te letten dat kinderen of huisdieren niet van de laurierstruik eten. Zoals bij iedere laurier zijn de bladeren en bessen giftig wanneer deze opgegeten worden. De haagplant prunus laurocerasus is echter een giftige plant en daardoor ongeschikt om te gebruiken in gerechten! In onderstaand overzicht zie je per hoogtemaat hoeveel laurierstruiken je nodig hebt per strekkende meter. De mooiste laurierhaag bestelt u bij DirectPlant!


Grote voorraad laurierhagen Lage verzendkosten Lage prijs, hoge kwaliteit! Laurier is een gelauwerde boom om zijn smaakvol en aromatisch blad. Daarnaast heeft laurierblad enkele krachtige medicinale eigenschappen. Heb je laurierstruik in de tuin staan?


Dan is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je deze het beste kunt snoeien. Vandaar dat men regelmatig mieren over een Laurierkers ziet lopen, zonder dat deze in bloei staat. Aan de witte bloemen komen paarsblauwe ronde bessen.


Zoals reeds vermeld mogen deze bessen niet (per ongeluk) gegeten worden, want ze zijn giftig als gevolg van blauwzuur, dit geldt ook voor de bladeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts