maandag 11 maart 2019

Houten kapconstructie

Kijk snel verder of bel ons! Hulp bij Kiezen Type Dakbedekking? Duurzamen houten dakkapelkozijnen voor een lage prijs en snel geleverd. Bereken wat jouw houten kozijn kost. Groot aanbod tuinartikelen online!


Bij goed dakbeschot kun je krachten ontbinden in krachten langs het dakbeschot, welke worden opgenomen door de muurplaat.

De verticale krachten in de muurplaat worden opgenomen door de muur. Bij een dergelijke kapconstructie wordt er gebruik gemaakt van houten balken die horizontaal op een bouwmuur of op spanten van staal worden bevestigd. Het dakbeschot zal vervolgens op deze gordingen worden geplaatst. De houten balk die zich het hoogst bevindt krijgt de naam nokgording, niet in het minst omdat deze daadwerkelijk de nok vormt. Een houten dakconstructie moet daarom sterk zijn.


Dit doel wordt bereikt met het samenstellen van vormvaste driehoeken. Daardoor kunnen de verticale krachten worden opgevangen. Het dak kan daarmee zijn vorm en functie behouden.

Een dak is immers een zeer belangrijk deel van een gebouw. Ten eerste bepaald de constructie het aanzien van een gebouw. Wij werken niet standaard met een stalen of houten constructie. Door onze bouwkundige achtergrond kunnen we per project inschatten welk type constructie de voorkeur heeft. Hieronder enkele overwegingen: – Het is niet mogelijk om een zwevende houten constructie met meer dan meter overspanning te maken.


Voor een traditioneel samengestelde houten kapconstructie zet Casadata de bouwkosten van de verschillende houten onderdelen bij diverse afmetingen op een rij. In de afgelopen eeuwen maakte men een houten spant voor een gordingkap op basis van de toen ter plaatse beschikbare kennis, kunde en ervaring. De kapconstructie van uw nieuwe veranda, tuinoverkapping of paardenstal hoort van goede kwaliteit te zijn. Houtbouw Neede werkt met hoogwaardige houtsoorten waarmee professionele en krachtige houtconstructies worden neergezet.


Een overzetdak is een dak die letterlijk over je huidige dak geplaatst worden door middel van een houten skelet. Dit is relatief goedkoop dus kan dit soms financieel een betere optie zijn. Een ander groot voordeel is dat een overzetdak al binnen een dag gelegd is en dat je geen last hebt van een open dak. Houten balklaag berekenen doe je zo.


Eenvoudige vuistregel om zelf een houten balklaag uit te rekenen. Ingewikkelde constructies is werk voor constructeurs. Vanuit deze hoek lijkt deze constructie op de helft van een traditioneel, schuin aflopend dak. Een klassiek houten dakgebint is, zoals de naam het aanduidt, het systeem dat vroeger door timmerlui gebruikt werd voor een dakconstructie.


Tegenwoordig wordt het nog toegepast in renovaties, maar ook in nieuwbouw waar de bouwheer de spanten zichtbaar wil laten.

Met name de dakconstructie lijkt mij lastig. Ik ben opzoek naar websites of boeken. Standaard houten daken: Of een dak nu plat of hellend is de opbouw bestaat (m.u.v. de onbeschoten kap) normaliter altijd uit een draagconstructie en een dakbeschot. De belastingen op het dakvlak moeten net als bij vloeren naar de hoofddraagconstructie worden afgevoerd. Hieronder zie je een tweetal bouwtekeningen van een dak gemaakt met losse sparren en een bouwtekening met de maten van een spar voor een dakhelling van 1:(oftewel 2graden).


Dit zijn tekeningen van hetzelfde tuinhuis als op onze pagina over de constructie van muren van een houten tuinhuisje. In principe kan dat heel goed met houten regelwerk, maar er ontbreken wat gegevens om het uit te rekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts