donderdag 29 maart 2018

Tuin hoogteverschil overbruggen

Tuin hoogteverschil overbruggen

Leer je aandacht verplaatsen naar de ander en hem of haar in beweging brengen. Ontdek hoe je weerstand ombuigt naar medewerking. Download snel onze brochure! Van tuinhout tot sierbestrating!


Een hoogteverschil opvangen, een stijlvolle tuinbank of tafel, een afscheiding of gewoon een decoratief gegeven in de tuin , de schanskorf heeft het allemaal. Een schanskorf bestaat uit een constructie van stevig gaasraster, rechthoekig vierkant of gewoonweg op maat, gevuld met verschillende natuurlijke steensoorten. Hoogteverschillen in de tuin. Utrechtse heuvelrug of in het Zuidlimburgse landschap. Maar ook de tuinen van dijkwoningen hebben vaak een hoogteverloop waar een tuinontwerper zijn creativiteit op los kan laten.


Het goed overbruggen van hoogteverschillen rond een woning is een kunst op zich! Op dit moment zijn wij bezig met onze tuin en willen we een terras aanleggen. We beschikken nog over de oude tegels (soort waalformaat 20x6x5).


Vaak wordt voor een hoogteverschil gekozen, omdat het zorgt voor extra dieptewerking in een tuin. Belangrijk daarbij is dat u het hoogteverschil ook echt ziet. Dus bij een van het huis aflopende tuin moet u zorgen voor een opgaand hoogteverschil achterin, anders wordt de dieptewerking niet verkregen. Wij laten je inspirerende voorbeelden zien hoe je hoogteverschil in de tuin opvangen kunt en geven een werkbeschrijving van een gemetselde trap. Om je in een tuin met een – al dan niet bewust gecreĆ«erd – niveauverschil prettig te kunnen voortbewegen, is een trap nodig.


Het kan zijn dat de hoogte die u moet overbruggen slechts een drempel is. U ondervindt hiervan hinder bij het gebruik van een rolstoel of rollator. Dit hoogteverschil kunt u eenvoudig wegnemen door scheggen te plaatsen bij de drempel.


Daarmee overbrugt u kleine obstakels van enkele centimeters en worden drempels tot een minimum beperkt. Natuursteen en betonnen muurelementen. Muurelementen zijn verkrijgbaar in natuursteen en beton. Een hoogteverschil van meer dan m tussen vloeren waarover een vluchtroute voert en tussen vloeren van verblijfsgebieden, verblijfsruimten, toiletruimten, badruimten, of voor bezoekers bestemde vloeren, vloeren van een verkeersroute die deze ruimten met elkaar verbindt of tussen een van die vloeren en het aansluitende terrein wordt.


Het totale hoogteverschil mag niet groter zijn dan m. Om het hoogteverschil in een deel van de tuinen op te vangen, zijn er keerwanden geplaatst. Bij dit project zijn niet alleen maar ‘gewone’ keerwanden geplaatst, maar ook hoekelementen. Tussen de hoekelementen heeft de aannemer traptreden gemaakt, zodat de bewoners gemakkelijk hun tuin kunnen betreden. Dat kan door meerdere brede treden te voorzien.


Zo ontstaat een opeenvolging van ‘plateaus’ en moet de persoon met het loophulpmiddel telkens maar een klein hoogteverschil overbruggen. Indien nodig, kan achteraf nog steeds een hellend vlak over de constructie gelegd worden. Het is meestal niet mogelijk om de hele tuin te egaliseren tot hetzelfde niveau. Dit om de simpele reden dat een hoogteverschil nu eenmaal een gegeven is. Andersom kan ook, want soms is het juist een wens van de bewoners om een hoogteverschil aan te brengen in de tuin.


Een doorgang waardoor een in het eerste lid bedoelde route voert heeft een vrije breedte van ten minste m en een vrije hoogte van ten minste m. Onze tuin is redelijk diep met aan de achterzijde in hoek een hoogteverschil met de achterburen van ongeveer 70cm. Nu vind ik deze bielzen niet mooi en is het plan om de border aan de achterzijde over een diepte van 2m of 1mgeleidelijk te laten oplopen tot de juiste hoogte. Oplossingen om zelfstandig een hoogteverschil te overbruggen voor personen met een motorische handicap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts