dinsdag 6 maart 2018

Phytophthora bestrijden

De relatief zachte winter heeft hieraan bijgedragen. Wanneer u Phtytophthora aantreft in uw gewas, wees dan erg voorzichtig. Zo pakken onze Duitse buren het aan! De Duitse aardappelteelt heeft een omvang van zo’n 237. Groter dus dan in Nederland.


Phytophthora bestrijden

In een aantal artikelen kijken we naar de overeenkomsten en verschillen tussen beide landen voor wat betreft teeltmaatregelen. Deze keer ligt de focus op Phyphthora. Phytophthora houdt van vochtig en warm weer. De ziekte is in staat om een prachtig tomatengewas dat volhangt met grote groene vruchten binnen een à twee weken in een waardeloze puinhoop te veranderen. De ziekte treed op bij onze buiten geteelde tomaten, als het in de zomer veel regent.


Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kan je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer. Wat is de basis van Phytopthora-bestrijding? In twee woorden: aantasting voorkomen.


Phytophthora bestrijden

Dit betekent om te beginnen het opruimen van afvalhopen en bestrijden van aardappelopslag. Stel dat je 1milliliter bestrijdingsproduct wilt maken, dan meng je milliliter essentiële olie, dit mag ook een mengsel van meerder soorten zijn, milliliter emulgator polysorbaat en 9milliliter water. De kans dat deze spo-ren met een regenbui naar de knollen spoelen en deze infecteren is dan ook groot.


Uit-eindelijk moet het gehele perceel gebrand worden. Verordening Een ernstige aantasting is: Het is in Nederland verplicht om aardap-pelopslag te bestrijden. De aardappelziekte is een van de belangrijkste ziekten. Dat is het enige wat echt goed werkt. In mijn geval is mijn grond “verplaatsbaar”.


Het zit in potten en bakken en die ga ik volgend jaar dus op een andere plek (onder een afdakje) neerzetten. Het zou dus zonde zijn als de phytophthora overwinterd in de gron ik nu opeens wel een goede plek heb voor de tomaten, en dat ze dan toch ziek worden omdat de grond besmet was. Daarom, voor al wie momenteel zijn of haar teelt ziet verloren gaan, een overzicht van wat je preventief maar ook curatief kunt ondernemen om de schimmel te ‘ bestrijden ’. Verderop in deze lesbrief kun je hier meer over lezen.


Het Europese phytophthora -netwerk Euroblight heeft de phytophthora - en alternaria-tabel, waarin de sterkte van fungiciden tegen phytophthora en alternaria worden weergegeven, geactualiseerd. Grootste wijziging is dat de nieuwe middelen Zorvec en Vendetta zijn toegevoegd. Dit is sterk afhankelijk van het groeiseizoen.


De schimmelziekte heeft een grote waardplantenreeks. De ziekte verspreidt zich door middel van sporen, via opspattend water, verslepen van gron contact met gereedschap en personen. De rhododendron is over het algemeen niet erg gevoelig voor aantasting door ziekten of plagen.


Wordt het loof van je planten vlekkerig? Sterft een deel af en hangt een deel slap? Dan kun je er wel van uitgaan dat het phytophthora is. Heb je de aardappelziekte in je tomaten, dan kun je het blad nog weghalen, al zit het dan wel in de plant.


Hoe voorkom je phytophthora ? Als de schimmelziekte eenmaal in de plant zit, komt het ook in de grond. Het blad verkleurt van groen naar geel. Het gewas verwelkt en sterft af.


De wortels worden bruin en rotten weg. Na aansnijden van het onderste deel van de stam is een. Zowel Gazelle als Calypso bestrijden naast luizen ook Coloradokever. Het bedrijf Clean-Light ontwikkeld lampen die licht van een specifieke golflengte uitzenden. Dit licht is dodelijk voor schimmels, maar niet voor andere organismen.


Phytophthora bestrijden

Er is een hobbykit op de markt voor kleinschalig gebruik. Het is goed om te zien dat de teler volop actie onderneemt om de opslag te bestrijden. Boerma is op stap met Arjan van Beinum.


Zij zijn waarnemers voor het Zelfhandhavingsproject voor phytophthora en valse meeldauw dat in Zuidelijk Flevoland al jaren succesvol functioneert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts