donderdag 16 november 2017

Carpinus betulus leivorm

Haagplanten, zo bij u thuisbezorgd. Binnen werkdagen geleverd. De Haag niet zelf planten? De jonge twijgen die aan deze leiboom groeien zijn bruingrijs van kleur. De oudere takken zijn donkergrijs en opvallend glad.


Snoeien Leibeuk carpinus betulus leiboom.

U kunt de leibeuken net als de beukenhaag meerdere malen per jaar scheren om een zeer dicht vertakt scherm te behouden. Deze boom leent zich prima als leivorm. De bladeren zijn klein ca. De vruchten vormen op oudere leeftijd.


Het is een snel dichtgroeiende boom, die uitstekend geschikt is voor leivorm. Carpinus betulus zijn bruingrijs en licht behaard. De leihaagbeuk heeft kleine bladeren en doet het op de meeste grondsoorten.


In de winter verliest de haagbeuk zijn bladeren, maar de dichte structuur van de schermvorm geeft toch de nodige beschutting.

De Leicarpinus Fastigiata groeit wat trager. In het najaar is hij bladverliezend. Op de stam van meestal twee meter, kan men een plat geleide kruin laten uitgroeien van tot meter. De carpinus groeit goed op elke grondsoort en kan goed tegen snoeien.


Deze maten betekenen de omtrek van de stam op één meter hoogte. Verdraagt snoei goe waardoor de haagbeuk zeer vaak wordt toegepast als vormboom. Het verschil met de gewone beuk is dat de haagbeuk zijn bla weliswaar laat, in de winter verliest.


Wel loopt de haagbeuk eerder uit als de gewone beuk. Volwassen bomen worden circa m breed en - m hoog. De takken gaan bij het ouder worden doorhangen. Het kan daarom soms nodig zijn de hagen te verjongen. Uiteraard gelden ook hier de algemene snoeirichtlijnen voor het snoeien van hagen.


Het blad is heldergroen van kleur en verkleurt in de herfst naar goudgeel. Verwar de haagbeuk niet met de beuk (of de beukenhaag). De haagbeuk is een dichtvertakkende boom tot circa m hoogte, maar wordt omdat hij goed tegen snoei kan ook. Ook is deze haagbeuk een snelle groeier.


Hij doet het goed in drassige grond.

De leibeuk is een bladverliezende beuk omdat de bladeren wat eerder vallen dan de Fagus sylvatica. Specialist in meerjarige vormbomen. Dit veld is verplicht Vul a. Dit soort is vrij nieuw en zit nu ook in ons assortiment.


Deze zijn verkrijgbaar vanaf €9-. De kroon van de volwassen boom kan tot meter breed worden en groeit rond tot eirond uit. De kale takken zijn grijsachtig en opvallend glad.


Eigen kwekerij LAGE prijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts